Mitä salaus tarkoittaa?

Mikä merkitys salauksella ja SSL-tekniikalla on? KotiMikro purkaa käsitteitä.

Mitä salaus tarkoittaa?

Salaus on tärkeä osa tietoturvaa verkossa, tietokoneella ja älypuhelimessa – mutta mitä salaus oikein on?

torstai 27. syyskuuta 2018 teksti Henning Dadkhah Rasmussen


Salaus on nykyään niin oleellinen osa tietoturvaa sekä internetissä että tietokoneella ja mobiililaitteissa, että tekniikkaa ei juuri pysty välttämään.

Myös teksti, jota parhaillaan luet, on suojattu salauksella, joka estää hyökkääjää vakoilemasta sivua. Sivun osoitteen alku – https – ja sen edessä oleva lukon kuva kertovat, että yhteytesi sivustolle on suojattu.

Suojaamattomalla sivustolla voi rikollinen päästä urkkimaan tietoja, kun kommunikoit sivusto kanssa. Samoin rikollinen voi seurata tekemisiäsi, kun olet muodostanut yhteyden avoimen langattoman verkon kautta.

Mitä salaus tarkoittaa?

Kun tieto tai tietoliikenne salataan, sisältö muutetaan selväkielisestä muodosta matemaattisella menetelmällä muotoon, jonka saa selväkieliseksi vain salausavaimella. 

Salauksen idea ei ole uusi, sillä salausta käytettiin esimerkiksi molemmissa maailmansodissa suojaamaan luottamuksellisia tietoja viestiliikenteessä.

Erona noihin aikoihin on, että nykyään data voidaan salata äärimmäisen tehokkaasti tietokoneiden kehittyneen laskentakyvyn ansiosta. 

Nykyiset salaustekniikat voivat olla jopa niin tehokkaita, että suorituskykyisimmiltäkin tietokoneilta kuluisi satoja vuosia salauksen murtamiseen.

Näin salausta käytetään

Normaalisti käyttäjän ei tarvitse huomioida salausta mitenkään. 

Salaus on osa tietojärjestelmiä, jotka huolehtivat muun muassa, että yhteyttä, jonka olet luonut tietokoneeltasi tiettyyn sivustoon, ei voida murtaa. Käytössä on SSL-salaustekniikka (Secure Sockets Layer) ja sen uudempi versio TLS (Transport Layer Security), joilla salakirjoitetaan sivut esimerkiksi silloin, kun maksat luottokortilla tai asioit verkkopankissa.

Windows 10:n Pro-versiossa voi käyttää tietojen salaamiseen BitLocker-laitesalausta.

BitLockerin avulla voi salata kaikki tietokoneella olevat tiedostot. Salauksen voi purkaa vain henkilö, jolla on salausavain, joten esimerkiksi varas ei saa tiedostojasi auki. Myös älypuhelimissa voi käyttää salausta.

Lue myös, kuinka suojaat yksityisyyttäsi verkossa

Luo salattu asema

KotiMikron numerossa 15/2018 on lisää asiaa salauksesta. Näytämme, kuinka voit suojata tiedostosi salaamalla ne niin, että niihin pääsee käsiksi vain oikealla salasanalla.

Tilaajana sinulla on pääsy KotiMkron suojattuun online-universumiin, josta voit ladata VeraCrypt-salausohjelman. 

> Lataa ohjelma täältä (lataus vain tilaajille)

Tällä hyödyllisellä ohjelmalla voit:

  1. Luoda kiintolevylle virtuaalisen aseman, joka näkyy muille vain tiedostona, jota he eivät voi avata.
  2. Salasanasi kirjoittamalla avata tiedoston, käyttää sitä kuin mitä tahansa tietokoneella olevaa asemaa ja tallentaa sinne tärkeitä tiedostojasi.
Salaa tärkeät tiedostosi

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä ja 11 edellistä numeroa saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa ja pääsyn Etunurkan yli 300 ohjelmaan sekä muuhun sisältöön yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...