Mozilla Firefox torjuu tietomurtojen haittoja

Nyt voit saada tiedon, jos käyttäjätunnuksesi on vuodettu.

© Shutterstock

Firefox kertoo, jos salasanasi on vuodettu

Ovatko salasanasi päätyneet hakkerien matkaan? Uudessa palvelussa voit tarkistaa, onko salasanasi turvassa ja voit myös saada varoituksen, jos tietosi vuodetaan.

maanantai 22. lokakuuta 2018 teksti Mathias Alsted Lund Flinck


Viime vuosina on tapahtunut runsaasti tietovuotoja. Isoista palveluista, kuten Adobelta ja Facebookilta, on kaapattu tietoja, jotka ovat voineet päätyä rikollisten käsiin.

Firefox-selaimesta vastaava Mozilla-yhtiö on nyt kehittänyt uuden Firefox Monitor -palvelun, joka lähettää varoituksen, jos tietosi ovat joutuneet tietomurron kohteeksi.

Palvelussa voi kirjoittaa sähköpostiosoitteensa, jolloin palvelu vertaa osoitetta Have I Been Pwned -sivuston tietokantaan, joka sisältää valtavan määrän tietomurtojen yhteydessä varastettuja sähköpostiosoitteita.

Palvelussa voi myös rekisteröityä sähköpostiosoitteellaan, jolloin Firefox Monitor -palvelu tarkistaa, ilmestyykö osoite Have I Been Pwned -sivuston tietokantaan.

Palvelu tiivistää sähköpostiosoitteen anonyymiin muotoon (hash), jolla pyritään varmistamaan se, että osoite ei päädy vääriin käsiin.

Sähköpostiosoitteensa voi rekisteröidä Firefox Monitor -palveluun valitsemalla palvelussa Sign Up.

> Voit rekisteröidä sähköpostiosoitteesi täällä

Mitä tapahtuu, jos osoitteeni joutuu vääriin käsiin?

Firefox Monitor vertaa palveluun rekisteröityä sähköpostiosoitetta Have I Been Pwned -sivuston tietokantaan ja lähettää käyttäjälle sähköpostissa varoituksen, jos osoite on varastettujen listalla johonkin nettipalveluun kohdistuneen tietomurron takia.

Tällainen varoitus tarkoittaa, että käyttäjän pitää välittömästi vaihtaa salasanansa hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa nettipalvelussa, ja myös muissa palveluissa, joissa käyttää – vastoin kaikkia ohjeita – samaa sähköpostiosoitetta ja salasanaa.

On suositeltavaa käyttää kaikissa palveluissa erilaista, yksilöllistä salasanaa, joka on yli 15 merkkiä pitkä. 

Salasanojen muistamista voi helpottaa käyttämällä salasanojen hallintaohjelmaa. 

KotiMikron tilaajana voit ladata pätevän salasanamanagerin ja sen käyttöä esittelevän oppaan turvallisesti Etunurkasta.

Etunurkassa on kattava, 10 ohjelmaa käsittävä tietoturvapaketti, jonka luotettavilla ja tehokkailla ohjelmilla suojaat tietokoneesi niin kiristyshaittaohjelmilta ja muilta haittaohjelmilta kuin roskapostiltakin.

> Saat KotiMikron Etunurkan laajan ohjelmakirjaston käyttöösi jo 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...