Sähköpostihuijaus, roskaposti

Jos sähköpostiviestissä kerrotaan, että olet saamassa rahaa, niin kyseessä on vedätys, jolla yritetään vain huijata sinua maksumieheksi.

© Shutterstock

Älä lankea huijausviestiin

Hälytyskellojen on syytä soida lujaa, kun sähköpostilaatikkoon tulee viesti, jonka aiherivillä viitataan rahaan, avunpyyntöön tai asiakirjaan. Nämä aiheet nimittäin kuuluvat rikollisten suosimiin aiheisiin huijaussähköpostiviesteissä.

torstai 4. lokakuuta 2018 teksti Mathias Alsted Lund Flinck


Rikolliset yrittävät massiivisilla sähköpostikampanjoilla huijata vastaanottajia asentamaan haitallinen ohjelma tai luovuttamaan rahaa ja henkilökohtaisia tietoja. 

Tämä käy ilmi tietoturvayhtiö Proofpointin tutkimuksesta, joka käsittelee kohdistettuja verkkohyökkäyksiä.

Proofpoint tutki miljoonittain vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähetettyjä huijausviestejä. tutkituista huijausviesteistä peräti 18 prosenttia oli viestejä, joiden oli ilmoitus, että vastaanottajalle on luvassa rahaa.

Rahaa oli luvassa niin veronpalautusten kuin arpajaisvoiton ja perinnön muodossa. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä huijausviestin lähettäjä oli tekeytynyt viranomaiseksi tai muuksi luotettavaksi tahoksi.

Huijarit käyttävät kavalia temppuja

Sähköpostihuijauksessa yritetään saada uhri lankaan erilaisilla tempuilla. 

Huijari saattaa esimerkiksi käynnistää viestiketjun, jossa uhria pehmitetään ensin nyyhkytarinalla ja yritetään sitten saada tämä lähettämään rahaa. 

Yleinen kikka on kertoa vastaanottajalle, että tämä on voittanut arpajaisissa tai saamassa ison perinnön, mutta sen saamiseksi pitäisi maksaa "käsittelykuluja" tai muita maksuja. Ja niitä saa sitten maksaa vaikka kuinka, mutta voittoa tai perintöä ei koskaan kuulu.

Huijausviesteissä on myös usein aidon oloisiksi naamioituja linkkejä. Linkit johtavat kuitenkin väärennetyille sivustoille, joilla houkutellaan kävijä luovuttamaan luottokortti- ja muita maksutietoja. 

Huijausviestin mukana voi myös olla liitetiedosto, joka näyttää asialliselta, mutta joka sisältää haitallista koodia. 

Liitetiedoston avaamalla pahaa-aavistamaton käyttäjä käynnistää haittaohjelman, jonka avulla hyökkääjä voi ottaa tietokoneen haltuunsa. 

Huijausviestin mukana tuleva liitetiedosto saattaa sisältää myös kiristyshaittaohjelman eli niin kutsutun ransomware-ohjelman, joka lukitsee uhrin tietokoneen ja vaatii avaamisesta lunnaita.

Lue myös: Mitä on ransomware?

Suojaudu huijausviesteiltä

Huijausviestejä vastaan voi suojautua samalla tavalla kuin muitakin nettiuhkia vastaan, eli käyttämällä tietoturvaohjelmaa, olemalla varovainen ja suhtautumalla epäluuloisesti outoihin sähköpostiviesteihin.

Huijausviesti on myös yleensä helppo tunnistaa siitä, että lähettäjän sähköpostiosoite on usein kummallinen eikä vastaa lähettäjäksi merkittyä tahoa.

Viestin linkin osoitteen voi tarkistaa linkkiä valitsematta viemällä hiiren osoittimen linkin päälle. Silloin esiin tulee todellinen osoite, johon linkki viittaa. Huijausviesteissä se on yleensä pitkä ja vaikeaselkoinen, eikä viittaa asialliseen lähettäjään.

Lue myös: 6 keinoa suojautua roskapostilta ja huijausviesteiltä

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön
kattava tietoturvapaketti

Kiristyshaittaohjelmat ja muut tietoturvauhat vaanivat verkossa jatkuvasti uusia uhreja. Haittaohjelmat hyödyntävät haavoittuvuuksia, joiden kautta haittaohjelma pääsee käsiksi luottamuksellisiin tietoihin ja voi myös ottaa laitteen kokonaan hallintaansa.

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi KotiMikro.fi-sivustolla olevaan Etunurkka-palveluun. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio. 

Lisäksi monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan laajan ohjelmakirjaston käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...