Avast Free Antivirus

Tietoturvayhtiö Avastin selainlaajennukset keräävät käyttäjien selaindataa, jota myydään mainostajille.

Tietoturvayhtiö Avast vastatuulessa

Moni on varmaan lukenut, kuinka Avast on myynyt selainlaajennustensa keräämää dataa eteenpäin. Selaindatan luvaton keruu ei kuitenkaan koske Avastin ilmaista virustorjuntaohjelmaa, joka on ladattavissa muun muassa Etunurkassa.

keskiviikko 18. joulukuuta 2019 teksti S. Nielsen


Avast Free Antivirus on suosittu ilmainen virustorjuntaohjelma. Se on myös KotiMikron suosittelema virustutka, jonka voit ladata turvallisesti täältä lehden Etunurkka-palvelusta

Ohjelman valmistaja, tšekkiläinen Avast-tietoturvayritys, on hiljan saanut kovaa ryöpytystä tietosuojakäytännöistään.   

Avastin on havaittu myyvän keräämäänsä käyttäjädataa kolmansille osapuolille. 

Kyseenalaiset selainlaajennukset

Datan kerääminen koskee käyttäjien selailutietoja, kuten esimerkiksi sitä, kuinka moni siirtyy tietyltä sivulta toiselle. Verkkokäyttäytymisestä saatavaa selaindataa voidaan sitten käyttää muun muassa mainoskampanjoissa. 

Avastin toimitusjohtaja Ondrej Vlcek kertoi Forbes-mediatalolle, että ennen tietojen luovuttamista eteenpäin niistä poistetaan kaikki sellainen, mikä voisi paljastaa yksittäisen käyttäjän henkilöllisyyden. 

Avastin ja sen omistaman AVG:n online security -selainlaajennukset ovat keränneet selaindataa, jota on sitten myyty eteenpäin. 

Esimerkiksi Google on poistanut laajennukset Chrome Web Storesta, ja samoin Firefox ja Opera ovat poistaneet laajennusvalikoimistaan Avastin ja AVG:n laajennuksia.

> Lue myös: 3 selainlaajennusta, jotka tuovat lisäturvaa netin käyttöön

Ei koske Avast Free Antivirus -ohjelmaa

Avastin muut ohjelmat, kuten ilmainen virustorjuntaohjelma, joka kuuluu myös KotiMikron Etunurkan valikoimiin, eivät kerää eivätkä välitä käyttäjädataa ilman käyttäjän lupaa. 

Avast Free Antivirus -ohjelmassa voi jo asennuksen aikana valita, saako ohjelma kerätä tietoja. Myös ohjelman asetuksissa voi estää tietojen keräämisen ja käytön.

Avastin ilmaista virustorjuntaohjelmaa voi siis huoletta käyttää, ja ohjelma on edelleen KotiMikron suosittelema virustutka. 

> Tutustu Etunurkassa olevan KotiMikron tietoturvapakettiin


Ehkä sinua kiinnostaa...