Haittaohjelma saattaa iskeä sähköpostin kautta

Tietoturvayhtiö Check Point varoittaa sähköpostin kautta tapahtuvista haittaohjelmahyökkäyksistä.

© Shutterstock

Haittaohjelma iskee sähköpostin kautta

Sähköpostin käytössä pitää olla entistä huolellisempi, sillä sähköpostiviestit ovat suurin haittaohjelmien levittäjä, kertoo tietoturvayhtiö Check Point.

torstai 8. maaliskuuta 2018 teksti M. Flinck


Hyvä asiakas, ostit sovelluksen DisneyLife iTunes-kaupasta. Lataa laskusi pdf-tiedostona oheisella linkillä”.

Tämänkaltaisia viestejä putkahtelee usein sähköpostilaatikkoon. Yleensä ne onneksi tunnistaa huijaukseksi, jolla yritetään saada käyttäjä napsauttamaan viestissä olevaa linkkiä.

Linkki ei tietenkään avaa mitään virallista asiakirjaa vaan linkki avaa tien haittaohjelmalle tai linkistä avautuu sivu, jolla yritetään saada käyttäjä kirjoittamaan luottokortti- ja muita luottamuksellisia tietoja.

Vastaavat sähköpostitse leviävät huijaukset ja sähköpostin liitteinä leviävät haittaohjelmat lisääntyivät viime vuonna, selviää tietoturvayhtiö Check Pointin 2017 Cyber Attack Trends Report -raportista.

> Lue myös: Mitä on ransomware

Useita huijausmenetelmiä

Sähköpostin kautta tulevissa hyökkäyksissä ja haittaohjelmien levityksessä (engl. malspam) käytetään erilaisia tekniikoita ja menetelmiä. 

Kyseessä voi olla tietojenkalastelu, haittaohjelmakampanja tai laaja roskapostituskampanja. Yhteistä niille on, että väärennetyn sähköpostiviestin avulla yritetään huijata käyttäjä avaamaan viestissä olevan haitallisen linkin tai haittaohjelman sisältävän liitteen.

Linkistä avautuva väärennetty sivu voi olla erittäin aidon näköinen ja vastaavasti liitetiedosto voi vaikuttaa asialliselta, kun se pyytää lupaa päivittää dokumentin tietoja tai komentoja. Pyyntöä ei pidä hyväksyä, ellei ole varma sähköpostin lähettäjästä ja aikomuksista.  

Paras suojautumiskeino huijauksia vastaan on varmistaa aina sähköpostin lähettäjän aitous, jos viesti tuntuu vähänkin oudolta. Myös niin voi suojautua, että sallii vai tekstimuotoiset sähköpostiviestit. Silloin html-muotoiseen viestiin piilotettu haittaohjelma ei pysty toimimaan.

Tilaa KotiMikro tästä, niin tunnistat tietoturvauhkat ja osaat suojautua niiltä. 

KotiMikro suosittelee: Kattavalla tietoturvapaketilla vältät sähköpostihyökkäykset 

KotiMikron kokoamalla kattavalla tietoturvaohjelmien paketilla suojaat tietokoneesi ja sähköpostilaatikkosi haittaohjelmakampanjoilta ja muilta hyökkäyksiltä.

Ohjelmat ovat toimituksen valitsemia sekä tarkastamia, ja niiden avulla pidät tietokoneesi tietoturvan ajan tasalla ja valmiina torjumaan kaikenlaiset hyökkäykset.

Voit kokeilla KotiMikroa ja tietoturvapakettia vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...