Virushälytys tietokoneella

Netti on suorastaan tulvillaan haittaohjelmia. Suojaudu haittakoodilta asiantuntijoiden vinkeillä.

© Shutterstock

Asiantuntijoiden parhaat tietoturvavinkit

Onko tietoturvasi kunnossa? Lue asiantuntijoiden vinkit, joilla suojaat haittakoodilta niin tietokoneesi, taulutietokoneesi kuin puhelimesikin.

torstai 1. helmikuuta 2018 teksti M. Flinck


Tietojen kalastelua, kiristyshaittaohjelmia, pankkitroijalaisia. Verkossa riittää vaaroja, jotka uhkaavat tietokoneita ja mobiililaitteita. Tästä huolimatta monet käyttävät surkeita salasanoja, jättävät varmuuskopioinnin tekemättä tai eivät käytä ajan tasalla olevaa tietoturvaohjelmaa.

KotiMikro pyysi viittä asiantuntijaa kertomaan kolme parasta vinkkiään, joilla voi suojautua haittaohjelmia vastaan.


Alexander Vukcevic on Avira Virus Labsin johtaja ja vastaa tekniikoista, joita Avira kehittää haittaohjelmien havaitsemiseen.

1. Käytä virustorjuntaohjelmaa

Kiristyshaittaohjelmien määrä on lisääntynyt 20 prosenttia ja kohdistettujen tietojenkalasteluhyökkäysten määrä on myös kasvussa. Kun sekä uhkien määrä että niiden kohteena olevien laitteiden määrä kodeissa kasvaa, riskinä on, että yhä useampi joutuu rikollisten uhriksi.

Kunnollinen tietoturvaohjelma on siksi oleellinen osa tietokonekokoonpanoa. Hyvä ohjelma suojaa erilaisilta uhkilta, kuten muun muassa malvertising-hyökkäyksiltä (mainoksilla levitettäviä haittaohjelmia), troijalaisilta ja ei-toivotuilta ohjelmilta.

> Lataa virustorjuntaohjelma täältä (turvallinen lataus Etunurkasta)

2. Pidä ohjelmat päivitettyinä

Rikolliset etsivät ja hyödyntävät ohjelmissa olevia tietoturva-aukkoja. Pidä ohjelmat ajan tasalla ja lataa valmistajan tekemät korjaavat päivitykset heti, kun ne ovat saatavilla.

3. Käytä VPN-yhteyttä

VPN-yhteyden (virtual private network) avulla luot julkisessa verkossa yksityisen ”tunnelin”, jonka kautta kulkeva tieto salataan. Salaus estää julkisen verkon liikennettä mahdollisesti vakoilevat rikolliset kaappaamasta tietojasi.

VPN-sovellus salaa mobiililaitteessa ja tietokoneessa kaiken dataliikenteen, jolloin esimerkiksi selaushistoriaa ei voida seurata.


Bullguardin tietoturva-asiantuntija

Bullguardin tuotepäälikkö Vlad Podoleanu on työskennellyt tietoturvaohjelmien parissa 15 vuotta ja tehnyt suojaohjelmia muun muassa tietokoneille ja kodin älylaitteille.

1. Käytä käytöspohjaisella suojauksella
varustettua tietoturvaohjelmaa

Voi tuntua turhalta suositella tietoturvaohjelman käyttöä, mutta yllättävän paljon on sellaisia, jotka eivät käytä kunnollista tietoturvaohjelmaa.

Virustorjuntaohjelman käytöspohjainen suojaus analysoi uhkia ja antaa suojaa myös sellaisia uhkia vastaan, joita ei ole vielä virustorjuntaohjelmien tietokannoissa. Tällaisia ovat muun muassa jotkut kiristyshaittaohjelmien variantit.

> Lataa virustorjuntaohjelma täältä (turvallinen lataus Etunurkasta)

2. Käytä pitkiä, satunnaisesti valittuja salasanoja

Nyrkkisäännön mukaan helpot salasanat ovat myös helposti arvattavissa.

Suosittelen käyttämään salasanoja, jotka ovat vähintään 10 merkin mittaisia, sisältävät numeroita, erikoismerkkejä sekä isoja ja pieniä kirjaimia.

3. Huolehdi yksityisyydestäsi puhelimessa

Älypuhelin sisältää lukuisia sovelluksia, jotka helpottavat käyttäjän elämää, mutta tiesitkö, että monet sovellukset keräävät tietojasi, vaikka ne eivät tarvitse niitä toimiakseen?

Voit suojata yksityisyyttäsi luomalla sähköpostitilin, jota käytät vain sovellusten käyttäjätileihin. Lisäksi on hyvä tarkistaa oikeudet, joita sovellus asennettaessa pyytää, sekä ottaa pois päältä puhelimen tiedosto- ja nettijako-ominaisuudet, kun niitä ei käytetä.


Heimdal Securityn tietoturvavinkit

Morten Kjaersgaard on tietoturvayhtiö Heimdal Securityn toimitusjohtaja. Yhtiö tekee tietoturvatuotteita ja -ratkaisuja sekä kuluttajille että yrityksille.

1. Ole varovainen, kun tarkistat
sähköpostisi verkossa

Älä avaa tuntemattomilta lähettäjiltä tulleita viestejä, äläkä avaa outoja sivustoja.

2. Päivitä ohjelmat ja käytä virustorjuntaohjelmaa

Varmista, että ohjelmasi ovat ajan tasalla ja tietokoneella on asennettuna virustorjuntaohjelma, niin olet vähemmän haavoittuvainen hyökkäyksille.

> Lataa Patch My PC ja pidä tietokoneesi päivitettynä (turvallinen lataus Etunurkasta)

3. Käytä automaattista varmuuskopiointia

Automaattisen varmuuskopioinnin avulla turvaat tiedostosi kiristyshaittaohjelman hyökkäyksen varalta, kun sinulla on aina ajantasaiset kopiot tiedostoista.


Kaspersky Lab – tietoturvallisuus ja kyberrikollisuus

Leif Jensen on Kaspersky Labin Pohjoismaiden johtaja. Hänen työmaanaan on yksityiskäyttäjien ja yritysten suojaaminen kyberrikollisuudelta. Jensen käy usein kertomassa tietoturvallisuudesta yrityksissä ja kouluissa.

1. Suojaa laitteesi tehokkaalla virustorjuntaohjelmalla

Saatavana on monia hyviä ratkaisuja, joista kuitenkin harvempi on yhdysrakenteisena käyttöjärjestelmässä. Hyvän virustorjuntaohjelman tunnistaa siitä, että se havaitsee puolueettomissa testeissä virukset ja kiristyshaittaohjelmat ja sen niin sanottujen väärien positiivisten (väärien hälytysten, toim.huom.) määrä on alhainen.

Toinen tärkeä hyvän virustutkan määrittäjä on, että se ei pelkästään seuraa tiettyjä malleja vaan esimerkiksi havaitsee, jos kiintolevyn tiedostoja salataan, ja että se tarkistaa tiedoston tai sivuston alkuperän uskottavuuden.

2. Pidä pc, puhelin ja tablet päivitettyinä

Haittaohjelmat, kuten esimerkiksi kiristyshaittaohjelmat, voivat päästä tietokoneelle käyttöjärjestelmän tai muiden ohjelmien sisältämien haavoittuvuuksien kautta. Valmistajat yleensä päivittävät nopeasti käyttöjärjestelmänsä ja muut ohjelmistot sen jälkeen, kun haavoittuvuus on havaittu. Asenna nämä korjauspäivitykset aina heti, kun ne ovat saatavilla.

> Lataa Patch My PC ja pidä tietokoneesi päivitettynä (turvallinen lataus Etunurkasta)

3. Malta mielesi

Rikolliset ovat yhä taitavampia ja huijaussähköpostit voivat olla hyvää suomea ja näyttää virallisilta yrityksen tai viranomaisen lähettämiltä viesteiltä.

Jos odotat pakettia tai sinua pyydetään tekemään jotain verkkopankissa, niin älä valitse viestin linkkiä tai painiketta vaan siirry alkuperäiselle sivustolle ja kirjaudu palveluun siellä.


Symantec – tietoturvaohjelmat

Robert den Drijver on Symantecin kuluttajatuotteiden Pohjoismaiden ja Benelux-maiden johtaja. Hän on viimeiset 11 vuotta työskennellyt verkkoturvallisuuden parissa ja perehtynyt tekniikoihin, joilla tavallinen käyttäjä voi varmistaa tietoturvansa.

1. Vaihda salasanasi tasaisin väliajoin

Käytä vahvoja ainutkertaisia salasanoja tietokoneella, kotona ja nettitileillä. Vältä salasanoja kuten "123456" tai "password". Luo monimutkaisia salasanoja ja vaihda ne usein.

LastPass-salasanamanageri muistaa salasanat puolestasi (turvallinen lataus Etunurkasta)

2. Ole varovainen, kun käytät sähköpostia

Tietokoneesi saattaa joutua haittaohjelman kohteeksi sähköpostin kautta. Poista epäilyttävät sähköpostiviestit – varsinkin jos ne sisältävät linkkejä tai liitetiedostoja.

Suhtaudu erityisen varoen liitetiedostoihin, jotka pyytävät sallimaan makrot tiedoston sisällön näyttämiseksi.

3. Varmuuskopioi tiedostosi

Varmuuskopiointi on tehokas keino turvata tiedostot kiristyshaittaohjelman hyökkäyksen varalta. Hyökkäys salaa tiedostosi estäen niiden käyttämisen. Jos sinulla on varmuuskopiot tiedostoista, voit palauttaa tiedostot, kun olet puhdistanut tietokoneen.

Lataa tehokas varmuuskopiointiohjelma (turvallinen lataus Etunurkasta)

Ehkä sinua kiinnostaa...