Varmistus pilveen vain ulkoiselle kiintolevylle? Katso KotiMikron suositus.

Kuvien ja muiden omien tiedostojen varmuuskopiointi on järkevää. Mutta kuinka se pitäisi tehdä? Lue suosituksemme täältä.

Minne varmuuskopiot pitäisi tallentaa?

Kaikki tietoturva-asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että varmuuskopiointi on varmin menetelmä välttyä tietojen menetykseltä. Mutta minne varmuuskopiot olisi turvallisinta tehdä?

sunnuntai 15. elokuuta 2021 teksti H. Rasmussen


Tietoturvaohjelmistoja valmistavien yhtiöiden asiantuntijat myöntävät, että tietojen menetykseltä välttyy vain säännöllisellä varmuuskopioinnilla.

Niin myös Trend Micron johtava asiantuntija Rik Ferguson kehottaa varmistamaan omat tiedostot säännöllisesti, sillä tiedostoille voi käydä köpelösti suojautumiskeinosta huolimatta.

Aina on mahdollista, että tietokoneelle iskee esimerkiksi kiristyshaittaohjelma, ja silloin tuoreet varmuuskopiot voivat olla kultaa kalliimpia.

Tiedostot voi tallentaa nettiin

Tallennustilaa verkossa tarjoavia pilvipalveluita on useita. 

Verkkotallennustilan eli pilven etuna on, että tiedot ovat turvassa, vaikka tietokone hajoaisi tai varastettaisiin.

Haittana on, että tiedot ovat nettiyhteyden takana ja aina on olemassa riski, että asiattomat pääsevät käsiksi verkossa olevan palvelun tietoihin.

Palvelu on myös maksullinen ja toimii liiketalouden ehdoilla, joten palvelu ei ainakaan halpene ajan myötä.

> Lue myös: Mitä pilvitila maksaa?

Tallenna ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle

Toinen tapa on tallentaa varmuuskopiot ulkoiselle kiintolevylle tai tilavalle muistitikulle, eli usb-muistille.

Etuna on, että tiedostot ovat aina saatavilla, myös ilman nettiyhteyttä, ja kustannukset ovat pitkällä aikavälillä alhaiset.

Haittana puolestaan voidaan pitää sitä, että kiintolevyt ja muistitikut kuluvat käytössä ja voivat vikaantua, jolloin niillä olevat tiedot pahimmassa tapauksessa menetetään.

Ulkoiset tallennusvälineet voivat myös tuhoutua jossain onnettomuudessa tai päätyä varkaiden saaliiksi. Siksi on hyvä idea säilyttää ulkoiset kiintolevyt jossain muualla kuin kotona.

KotiMikron numerossa 14/2021 voit lukea SDD-levyjen ja ulkoisten kiintolevyjen Suurtestin.

> Lue Suurtesti Etunurkassa

> Löydät ulkoisten kiintolevyjen arvioita Testinurkasta

KotiMikro suosittelee:

KotiMikron toimitus suosittelee käyttämään edellä esiteltyjen menetelmien yhdistelmää.

Tallenna tärkeimmät tiedostosi ja kuvasi sekä verkkopalveluun että ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle.

Ohjelmia tai Windowsia ei yleensä kannattaa varmistaa, koska ne voi aina asentaa uudelleen. Lisäksi ne veisivät valtavasti tilaa verkossa ja vaatisivat näin kallista palvelutilausta.

Ulkoiselle kiintolevylle voi tehdä levykuvan järjestelmästä, jolloin tietokoneen saa suhteellisen nopeasti käyttökuntoon, jos levykuva on tuore ja ehjä.

Ulkoiselle välineelle voi myös tallentaa vähemmän tärkeitä tiedostoja, joista on kuitenkin mukava olla kopiot olemassa, vaikka tiedostojen menetys ei olisikaan kovin vakavaa.

Kahta tapaa käyttämällä tiedostot saa palautettua, vaikka ne katoaisivat toisesta, sillä on epätodennäköistä, että samaan aikaan hajoaisi sekä oma ulkoinen että pilvipalveluntarjoajan kiintolevy. 

Lue artikkelistamme, kuinka varmistat tiedostosi helposti Toucan-ohjelmalla jo parin kympin usb-muistille.  
> Saat ohjelman ja sen käyttöä esittelevän artikkelin Etunurkasta (vaatii kirjautumisen)


Ehkä sinua kiinnostaa...