Merkillinen haittaohjelma Androidissa

Yli 580 000 käyttäjää on ladannut haittaohjelman saastuttamia sovelluksia.

© Shutterstock

Puoli miljoonaa käyttäjää on saanut Android-puhelimeensa mystisen haittaohjelman

Yli puoli miljoonaa käyttäjää on ladannut haittaohjelman saastuttamia sovelluksia. Lue mitä tehdä, jos latasit haitakkeen.

torstai 29. marraskuuta 2018 teksti Niklas Ernst


Jos olet hiljattain ladannut ajopelin puhelimeesi tai taulutietokoneellesi, olet saattanut samalla saada haittaohjelmatartunnan.

Google Play -sovelluskaupassa oli nimittäin ladattavana useita ajopeliksi naamioitua sovellusta, jotka sisälsivät haittakoodia. Haittaohjelma aktivoitui, kun sovellus oli ladattu ja asennettu.

Kyse on alla olevista 13 pelistä, joilla on kaikilla sama valmistaja. Pelejä ehdittiin ladata yli 580 000 kertaa, ennen kuin ne poistettiin Googlen palvelusta. 

Saastuneet sovellukset  

Saastuneihin peleihin kuului muun muassa Extreme Car Driving, Truck Cargo Simulator, Moto Cross Extreme ja Car Driving Simulator.

© Google Play

Haittaohjelma käyttää puhelimen nettiä 

Kun pahaa-aavistamaton "ajopelin" lataaja yritti käynnistää sovelluksen, mitään peliä ei koskaan käynnistynyt, vaan pelin kuvake katosi.

Tämän jälkeen sovellus ryhtyy käyttäjän tietämättä lataamaan laitteelle muita sovelluksia. 

Täyttä varmuutta ei ole siitä, millaisesta haittaohjelmasta on kyse, mutta esimerkiksi TechCrunch-uutissivuston mukaan haittaohjelma käynnistyy aina, kun laite avataan ja sovelluksella on täydet verkko-oikeudet.

Saastuneet ajopelit löytäneen tietoturvatutkija Lukas Stefankon mukaan ainakin jotkut haitakkeet näyttävät mainoksia lukitusnäytöllä, joten kyse on todennäköisesti mainoshuijauksesta, jossa haittaohjelma naksuttelee mainoksilla rahaa haittaohjelman tekijälle. 

Kaikki löytyneet sovellukset on poistettu Google Play -sovelluskaupasta, eivätkä ne enää ole ladattavissa.

Tee näin, jos latasit haitakkeen laitteellesi

Jos latasit jonkin saastuneista ajopeleistä, tee puhelimellesi tai taulutietokoneellesi täysi tarkistus haittaohjelmien varalta. 

Voit suorittaa tarkistuksen esimerkiksi Sophos Mobile Security -sovelluksella, jonka voit ladata laitteesi sovelluskaupasta tai Etunurkan kautta (vain tilaajille).

Kaikki laitteet on hyvä suojata haittaohjelmia ja muita uhkia vastaan. KotiMikro on koonnut kattavan kokoelman tietoturvaohjelmia, joiden avulla voit suojata tietokonettasi mahdollisimman tehokkaasti. Huolella valitut ohjelmat ovat toimitukseen testaamia, ja lehden Etunurkassa on aina ladattavissa ohjelman tuorein versio. 

Useimpiin Etunurkan ohjelmiin on lisäksi saatavana vaiheittain etenevä suomenkielinen opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti ja turvallisesti käyttöön.

> Nyt voit ryhtyä KotiMikron tilaajaksi ja saada Etunurkan käyttöösi jo 3,90 eurolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...