Tätä lukiessasi on jo muutama käyttäjä saanut ruudulleen ilmoituksen, joka toteaa tylysti, että tiedostot on lukittu ja että ne aukeavat vain rahalla.
Tietoturvayhtiö Kaspeskyn mukaan kotikäyttäjä joutuu kiristyshaittaohjelman uhriksi joka kymmenes sekunti. Lunnaita vaaditaan vuosittain jo kolmelta miljoonalta yksityiskäyttäjältä.
Yrityksien kohdalla onnistuneiden hyökkäysten väli on hieman pitempi. Kiristyshaittaohjelma iskee uuteen yritykseen joka 40. sekunti.
Hyökkäys tulee useimmiten sähköpostin kautta
Suojautuminen kiristyshaittaohjelmilta vaatii ennen kaikkea tarkkaavaisuutta tietokoneen käytössä. Erityisen varovainen pitää olla sähköpostia käytäessä. Useimmat haittaohjelmat päästämme itse tietokoneelle, sanoo tietoturvayhtiö Bitdefenderin tutkija Bogdan Botezatu.
Haittaohjelmat iskevät varsinkin sähköpostin liitetiedostojen kautta. Haittaohjelma on usein piilotettu Word- tai Excel-muotoiseen liitetiedostoon.
Liitetiedosto pyytää lupaa päivittää dokumentin tietoja tai komentoja. Pyyntö vaikuttaa normaalilta ohjelman toiminnolta, mutta pyynnön hyväksyminen aktivoikin haittaohjelman.
Bogdan Botezatu painottaa, että liitetiedostoa ei pidä koskaan avata, jos tiedostoa ei ole pyytänyt tai ei ole varma sähköpostin lähettäjästä ja aikomuksista.
Varo myös muita vakavia uhkia
Sähköpostin liitetiedostojen kautta tulevien hyökkäysten lisäksi pitää varoa myös muita uhkia.
KotiMikron numeron 5/2018 teemana on turvallisempi pc. Teemasivuilla kerrotaan lisää, kuinka kiristyshaittaohjelman hyökkäys toimii ja kuinka siltä voi suojautua.
Lue muun muassa kuinka:
- Vältät haittaohjelman hyökkäyksen.
- Tarkistat, voiko lukitut tiedostosi pelastaa.
- Saat parhaimman tietoturvaohjelman.
- Tunnistat kiristyshaittaohjelman hyökkäyksen.
- Torjut verkkoseurantaa.
Lehdessä on myös kahden kiristyshaittaohjelman uhrin kertomukset.
Osta lehti lehtipisteestä tai tilaa lehti ja lue se saman tien Wype-palvelussa. Saat samalla pääsyn Etunurkkaan, josta voit ladata digikaappareita ja muita haittaohjelmia torjuvan tietoturvapaketin.