Pc-myyttejä

Tietokoneen käyttöön liittyy useita myyttejä. Osa niistä on syytä unohtaa saman tien.

© Shutterstock

Romuta nämä kaksi pc-myyttiä

Netissä törmää helposti tietokoneen käyttöön liittyviin uskomuksiin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa tai joissa on tulkintavaraa. Tässä on kaksi sitkeää kuvitelmaa.

torstai 8. marraskuuta 2018 teksti M. Flinck


Tietokoneiden maailmassa on monia sitkeitä uskomuksia, joita syntyy ja kuolee tietotekniikan kehityksen myötä.

Varsinkin käsitykset tietoturvasta voivat perustua johonkin muuhun kuin tosiasioihin – joko uskomus on täysin perätön tai sitten aika on ajanut sen ohi.

Tässä on kaksi sitkeästi elävää uskomusta, joista ensimmäinen voidaan torpata puhtaasti tietokoneen toiminnan perusteella. Toinen uskomus pitää osittain kutinsa, eikä sitä voida kokonaan hylätä. Se vaatii kuitenkin olennaisen päivityksen.

Uskomus 1: Lepotila on kuin sammuttaisi tietokoneen

Kannettava on näppärä sulkea laskemalla kansi alas tai painamalla virtapainiketta, jolloin laite siirtyy lepotilaan. 

Tästä on erityisesti se hyöty, että Windows on nopeasti käyttövalmis, kun tietokoneen herättää avaamalla kannen tai painamalla jotain näppäintä tai painiketta.

Lepotila ei kuitenkaan sammuta tietokonetta vaan laite jää valmiustilaan. 

Tietokone kannattaa silloin tällöin sammuttaa kokonaan. Silloin seuraavan käynnistyksen yhteydessä esimerkiksi Windows suorittaa kesken jääneet päivitykset. Samoin jokin jumiin jäänyt oheislaite tai komponentti alkaa yleensä taas toimia.

Joskus pitää jopa irrottaa hetkeksi akku ja virtajohto jonkin laitehäiriön korjaamiseksi.

Lue myös: Ota horrostila käyttöön

Uskomus 2: Tietokone hidastuu, kun haittaohjelma saastuttaa järjestelmän

Tämä pitää osittain paikkansa edelleen, vaikka onkin osittain vanhentunutta tietoa.

Nykyään rikolliset pyrkivät varastamaan luottamuksellisia tietoja, kuten maksukorttitietoja ja salasanoja, päästäkseen käsiksi uhrin rahoihin.

Tietokoneelle ujutettu haittaohjelma pyrkii toimimaan mahdollisimman huomaamatta, jotta se voi esimerkiksi tallentaa ja lähettää rikollisille kaikki käyttäjän tekemät näppäilyt. 

Poikkeuksena voidaan pitää uusinta vitsausta, kryptovaluutan salalouhijoita. Salaa uhrin tietokonetta käyttävä louhijaohjelma varastaa tietokoneen suorituskykyä ja louhii sillä itselleen kryptovaluuttaa.

Kun salalouhija työskentelee, tietokone voi toimia kuin etana samalla kun sen tuuletin puhaltaa kuin viimeistä päivää.

Louhijan mukana on lisäksi mahdollista ujuttaa koneelle myös varsinaisia haittaohjelmia, jotka varastavat tietokoneelta käyttäjätunnuksia ja salasanoja. 

Tähänkin vaivaan auttaa perusasiat, eli ajan tasalla oleva tietoturvaohjelma sekä terve järki: älä naksuttele verkossa tai sähköpostiviestissä olevia outoja linkkejä.

KotiMikron numero 17/2018 perkaa seitsemän sitkeää myyttiä, jotka liittyvät tietoturvaan. 

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea viimeisintä lehteä sekä edellisiä numeroita myös tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat samalla käyttöösi Etunurkan, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 luotettavaa ohjelmaa.

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön
kattava tietoturvapaketti

Rikolliset käyttävät kaikkia mahdollisia menetelmiä huijatakseen sinulta rahaa ja saadakseen tietokoneesi hallintaansa sekä päästäkseen käsiksi tietoihisi.

Kiristyshaittaohjelmat ja muut tietoturvauhat vaanivat verkossa jatkuvasti uusia uhreja. Haittaohjelmat hyödyntävät haavoittuvuuksia, joiden kautta haittaohjelma pääsee käsiksi luottamuksellisiin tietoihin ja voi myös ottaa laitteen kokonaan hallintaansa.

Paras suojautumiskeino hyökkäyksiä vastaan on varmistaa, että asennettuna on ajan tasalla oleva tietoturvaohjelmisto, joka suojaa verkosta tulevilta hyökkäyksiltä ja haittaohjelmilta.

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio.

Lisäksi monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt voit tilata KotiMikron ja saada Etunurkan laajan ohjelmakirjaston käyttöösi jo 3,90 eurolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...