Näin teet kotisi pohjakuvan 3D-mallia varten

Sweet Home 3D -ohjelmassa voi käyttää kodin pohjakuvaa, jonka perusteella asunnosta luodaan 3d-malli. 

© Shutterstock

Näin teet kotisi pohjakuvan 3D-mallia varten

Kodin pohjakuva tarvitaan, kun teet asunnosta 3d-mallinnuksen. Riittävän tarkan pohjakuvan voi tehdä myös itse, jos sitä ei ole valmiina.

torstai 5. syyskuuta 2019 teksti N. Ernst


KotiMikron numerossa 14/2019 esitellään Sweet Home 3D -ohjelma, joka sisältää kodin mittaamiseen ja huonekalujen virtuaaliseen sijoittamiseen tarvittavat työkalut.

Ohjelmalla voi laatia asunnosta realistisen mallin, aina seinien paksuutta ja lattioiden kuviointia myöten. 

Ohjelma on kätevä apuvälinen esimerkiksi tilanteessa, jossa sohvalle haetaan uutta paikkaa tai vaikka kaikkien huonekalujen uutta järjestystä halutaan kokeilla.

Sisustusta on helpompi suunnitella ohjelman avulla, kun käytössä on pohjakuva asunnosta.

Tilaa pohjakuva

Huoneiston pohjapiirustusta voi tiedustella isännöitsijältä. Isommat isännöintitoimistot ylläpitävät verkkosivuja, joilla on talokohtaiset sivut asukkaiden käytettävissä.

Taloyhtiön sivuilta piirustukset löytyvät joko suoraan käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla tai tilaamalla ne verkkopalvelun kautta isännöitsijältä.

Pohjakuvista saatetaan veloittaa mahdolliset toimitus-­ ja kopiointikulut. Maksu vaihtelee parista eurosta pariin kymppiin, riippuen siitä, minkälaisista piirustuksista on kyse.

Jos haetaan omakotitalon piirustuksia kunnan rakennusviranomaiselta, niin silloin ei yleensä selviä maksamatta. Arkisto­ ja asiakirjapalvelujen hinnastoa voi tiedustella suoraan rakennusvalvontaelimestä tai etsiä kunnan verkkosivuilta.

Tee pohjakuva itse

Tarkan pohjapiirroksen voi myös tehdä itse. Välineiksi riittää kynä, paperi ja mittanauha. Laseretäisyysmittarilla pinta-alojen mittailu on helppoa ja tarkkaa, mutta mittanauhalla pärjää myös mainiosti.

  1. Mittaa huoneen seinät ja ota mitat ylös. Kirjaa ylös myös ovien ja ikkunoiden etäisyydet, niin voit sijoittaa kohteet paikalleen myöhemmin. Mittaa myös huoneen korkeus.
  2. Monien pohjapiirrosten mittasuhde on 1:100. Silloin senttimetri paperilla vastaa yhtä metriä tilassa. Tätä suhdetta käyttämällä pohjapiirros on helppo laatia.
  3. Piirrä ensimmäinen huone paperille. Tee ensin luonnos ja piirrä se puhtaaksi, kun olet varmistanut, että mitat ovat oikeassa suhteessa.
  4. Toimi samoin asunnon muiden tilojen kanssa. Merkitse putket, wc-istuimet, ammeet ja muut kiinteät elementit.
  5. Varmista, että kaikki mitat on kirjoitettu ylös.
  6. Ota valmiista pohjapiirroksesta valokuva esimerkiksi älypuhelimella. Kuvan voi tuoda Sweet Home 3D -ohjelmaan, ja voi ryhtyä laatimaan sisustusta kuvan päälle.

Sweet Home 3D -ohjelma esitellään kaksiosaisessa artikkelissa, jossa näytetään, kuinka sillä voi muokata omaa asuntoa muun muassa valitsemalla lattiamateriaalit ja huonekalut. Ohjelman voi ladata Etunurkasta.

Sisusta Koti tietokonella

KotiMikron kaksiosaisessa artikkelissa kerrotaan, kuinka kodista tehdään 3d-malli.

Voit käyttää myös Sketchupin

Sketchup on toinen ilmainen 3D-suunnitteluohjelma. Ohjelma on kehitetty alunperin arkkitehdeille ja rakennusinsinööreille, mutta nykyään sitä käyttävät myös monet tee se itse -rakentajat.

Tee Itse on laatinut oppaan siitä, miten rekisteröidyt Sketchupin käyttäjäksi ja käytät ohjelmaa. Ohjelmalla on helppo laatia mittatarkat piirustukset, joita voi käyttää apuna seuraavassa rakennusprojektissa.

Löydät Tee Itsen oppaan ilmaisen Sketchup-suunnitteluohjelman käyttämiseen täältä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...