Chromebook-tietokone toimistossa.
Chromebook:

Chrome-selaimella ja Googlen monilla eri sovelluksilla on keskeinen rooli Chromebook-tietokoneen käytössä.

Mikä Chromebook on?

Chromebook on yksinkertainen ja edullinen tietokone, jossa käytetään Chrome OS -järjestelmää. Kerromme, mitä Chromebookilla voi tehdä, ja millaisiin tehtäviin se ei oikein riitä.

maanantai 2. toukokuuta 2022 teksti S. Nielsen

Google on kaikkialla. Myös tietokonemarkkinoilla, joilla ensimmäiset niin kutsutut Chromebook-tietokoneet lanseerattiin yli kymmenen vuotta sitten.

Googlen Chrome -selain on varmasti tuttu, eikä ole sattumaa, että Chrome on osa Chromebook-tietokoneen nimeä.

Google on nimittäin molempien tuotteiden takana, ja Chrome-selaimella on päärooli kaikissa Chromebookeissa.

Tässä artikkelissa kerrotaan Chromebookin ominaisuuksista, kyvyistä ja ennen kaikkea siitä, mitä sillä ei pysty tekemään. Näiden tietojen avulla voit arvioida paremmin, sopiiko Chromebook sinulle. 

Mikä Chromebook on?

Chromebook on – yleensä edullinen – selainpohjainen kannettava tietokone.

Chromebookit eroavat muista kannettavista tietokoneista ennen kaikkea siinä, että niissä käytetään Googlen kehittämää Linux-pohjaista Chrome OS -käyttöjärjestelmää. 

Toisin sanoen Chromebookissa ei ole Windowsia, etkä voi saada Windowsia Chromebookiin. Se vaikuttaa moneen asiaan, joita tarkastelemme myös tässä artikkelissa.

Et voi myöskään asentaa ohjelmia Chromebookiin, mutta muuten voit tehdä sillä kaikki samat kuin normaalistikin selaimessa, ja voit asentaa siihen sovelluksia. 

Mikä Chrome OS on?

Chromebook-tietokoneessa käytetään Chrome OS -käyttöjärjestelmää, joka on paljon yksinkertaisempi kuin Windows, jota käytetään tavallisella kannettavalla tietokoneella.

Epävirallisesti voidaan sanoa, että Chrome OS on "laajennettu selain".

Järjestelmässä käytetään nimittäin Google Chrome -selainta yleistyökaluna, ja suurin osa toiminnoista suoritetaan selaimessa.

Selainta täydentävät kuitenkin erilaiset Google Play Kaupasta ladattavat sovellukset, joihin olet ehkä tottunut Android-puhelimessa. Näin voit käyttää helposti esimerkiksi Skypen ja Officen kaltaisia palveluja, jotka ovat yleensä tietokoneen ohjelmia. 

Chromebookin vahvuudet ja heikkoudet

Yksinkertainen muotoilu on sekä Chromebookin vahvuus että heikkous.

Yksinkertainen järjestelmä tarkoittaa muun muassa sitä, että tietokoneen laitteistolle, kuten kiintolevylle, prosessorille ja RAM-muistille, ei ole asetettu kovin suuria vaatimuksia. Tästä syystä Chromebookien valmistaminen on yleensä helpompaa kuin useimpien Windows-tietokoneiden – ja siten se on myös edullisempi sinulle ostajana.

Chrome OS -käyttöjärjestelmällä varustettu Chromebook käynnistyy myös nopeammin, ja työskentely on yleensä nopeampaa kuin Windows-tietokoneella.

Koska työskentely tapahtuu Chromebookin selaimessa, sen akku kestää yleensä kauemmin kuin Windows-tietokoneessa.  

Mihin Chromebookia voi käyttää?

Chromebook sopii erinomaisesti yksinkertaisiin tehtäviin, kuten verkkosivujen selaamiseen, sähköpostien lähettämiseen ja yleisiin "toimistotöihin", kuten tekstinmuokkaukseen, taulukkolaskentaan jne.

Kaikki Windows-tietokoneen selaimessa tehtävät asiat voi tehdä myös Chromebookilla – ja vähintään yhtä nopeasti.

Jos et vaadi tietokoneeltasi paljoa, Chromebook voi olla hyvä valinta.

Työskentely Chromebookilla on tyypillisesti sidottu suosittuihin Google-sovelluksiin, kuten Gmailiin, Google Driveen ja Google Docsiin, sekä muihin Google Play Kaupasta ladattaviin suosikkisovelluksiin.

Siksi tarvitset Google-tilin Chromebookin käytön aloittamiseen.

Jos et vielä tiedä kaikkea Googlen palveluista, voit lukea lisää e-kirjastamme "Googlen ilmaisen toimisto-ohjelmapaketin käytön aloittaminen"

Mihin Chromebookia ei voi käyttää?

Chromebookin heikkous on kuitenkin siinä, ettei siihen voi asentaa perinteisiä PC-ohjelmia.

Suosittu Photoshop-kuvankäsittelyohjelma ja kehittyneet videonmuokkausohjelmat ovat siis aivan liian raskaita käytettäviksi Chromebookissa, ja sama koskee monia suosituimpia ja vaativampia tietokonepelejä.

Chromebook on myös melko hyödytön, jos et ole verkossa.

Windows-tietokoneella voi työskennellä vaivatta offline-tilassa, mutta Chromebook on niin riippuvainen selaimesta, ettei sen käyttö ole järkevää ilman Wi-Fi-yhteyttä.

Matkalla ollessasi voit muodostaa helposti mobiilitukiaseman puhelimen Wi-Fi-verkon käyttämiseen – katso ohjeet täältä.

HP Chromebook 11-A-NBO400NO on esimerkki Chromebookista, jonka hinta on noin 330 euroa.
Chromebook:

HP Chromebook 11-A-NBO400NO on esimerkki Chromebookista, jonka hinta on noin 330 euroa.

Kuka Chromebookeja valmistaa?

Vaikka Google on Chromebookin käyttöjärjestelmän takana, konetta valmistaa moni muu yritys, kuten Lenovo, Acer, Samsung, ASUS ja HP.

Voit tietenkin myös hankkia Google Chromebookin. 

Voiko Chromebookiin asentaa Windowsin?

Ei. Chromebookia ei ole suunniteltu Windowsin käyttämiseen, ja Windowsin asentaminen siihen olisi vastoin nopean Chromebookin käyttötarkoitusta.

Internetistä löytyvän tiedon mukaan Windowsin asentaminen joihinkin Chromebookeihin on kuitenkin mahdollista, mutta se vaatii erikoisosaamista (ja ruuvinväännintä), emmekä suosittele sitä.

Jos et voi olla ilman Windowsia, älä osta Chromebookia.

Riittääkö Chromebook minulle?

Etkö ole varma siitä, riittääkö Chromebook käyttöösi? Aloita tekemällä luettelo kaikista niistä asioista, joita teet tietokoneella. Kirjoita ylös myös ne asiat, jotka haluaisit tehdä.

Jos kaikki luettelossa olevat asiat on mahdollista tehdä selaimessa tai sovelluksella, Chromebook sopii sinulle.

Jos tarvitset tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa, verkkopankkia, musiikin ja elokuvien suoratoistoa, Facebookia tai muuta vastaavaa, Chromebook voi riittää sinulle. Jos haluat muokata videokuvaa tuntikausia tai pelata vaativia tietokonepelejä, Chromebook ei riitä.

Mikä Chromebook kannattaa ostaa?

Jos valintasi osuu Chromebookiin, mieti, kuinka paljon rahaa haluat käyttää siihen ja mitä muita toimintoja tarvitset.

Pitääkö Chromebookissa olla kosketusnäyttö? Pitääkö siinä olla kääntyvä näyttö? Vai pitäisikö näyttö pystyä irrottamaan kokonaan?

Suosittelemme, että tutustut verkosta löytyviin testeihin ja arvioihin ja luet lisää ominaisuuksista ja toiminnoista. Käy sen jälkeen myymälässä kokeilemassa Chromebookeja. Vain siten voit arvioida, sopiiko malli sinulle. 

Chromebookin testaaminen

Chromebookista on tullut yhä suositumpi, ja siksi KotiMikro testaa Chromebookeja säännöllisesti.

Näiden kätevien, kevyiden ja käytännöllisten tietokoneiden testitulokset ovat usein melko hyviä. Erityisesti siksi, että Chromebookin ostaessasi saat yleensä paljon vastinetta rahoillesi.

Voit lukea Chromebookien testimme Testinurkasta täältä. Kirjoita hakusanaksi "Chromebook" yläreunan hakukenttään. 

Kuinka paljon Chromebook maksaa?

Chromebookit ovat pääsääntöisesti edullisempia kuin Windows-tietokoneet, ja niiden hinta pyörii noin 200 euron hujakoilla.

Viime vuosina markkinoille on kuitenkin tullut paljon kehittyneempiä Chromebookeja, kuten Lenovo Ideapad Flex 5i, jota testasimme äskettäin KotiMikro-lehden Testinurkassa. Se maksaa noin 900 euroa.

Olemme testanneet KotiMikro-lehdessä jokaisen hintaluokan Chromebookeja.

Lue lisää Chromebookeista

Jos haluat tietää enemmän Chromebookeista, löydät varmasti vastauksen Etunurkasta löytyvästä suuresta tietokonetyyppioppaastamme.

> Lue artikkeli "Sopisiko Chromebook sinulle?" tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...