Edullinen pc

Tietokonetta hankkiessa on hyvä miettiä, mihin laitetta tarvitsee, niin ei tule suotta maksaneeksi turhasta.

Hanki edullinen tietokone

Uudesta tietokoneesta ei tarvitse välttämättä maksaa itseään kipeäksi. Peruskäyttöön riittävän tietokoneen saa jo alle 500 eurolla.

lauantai 10. lokakuuta 2020 teksti M. Østergaard


Peruskäyttöön tarkoitetut tietokoneet ovat nykyisin niin suorituskykyisiä, että edullinenkin vaihtoehto riittää päivittäisiin normaaleihin tietokonetehtäviin.

Esimerkiksi alle 500 euron hintaluokassa on valittavissa useita laitteita.

Ja tässä luokassa saa jo kotikäyttöön hyvin riittävän perusmallin. Tällä hinnalla ei luonnollisesti saa mitään tehohirmua, mutta perusmallillakin hoituvat jo kaikki kotikäyttäjän tarvitsemat ja harrastamat tietokonetoimet.

Valitse tarpeisiisi sopiva tietokone

Tietokonetta hankkiessa on hyvä miettiä, mihin laitetta tarvitsee. Silloin kauppiaskin osaa paremmin suositella eri vaihtoehtoja.

Silloin ei myöskään tule suotta maksaneeksi turhasta. Jos ei esimerkisi aio käyttää konetta muihin kuin perustehtäviin, kuten sähköpostiin, netin selailuun, suoratoistoon ja kevyeen kuvankäsittelyyn, niin rahaa ei kannata polttaa tehokkaaseen näytönohjaimeen. Peruskäyttöön riittää emolevyllä yhdysrakenteisena oleva näytönohjain.

Lenovon IdeaPad 3 -kannettava kelpaa mainiosti päivittäisiin tehtäviin. Siinä on riittävä, 14 tuuman näyttö ja kelvollinen noin seitsemän tunnin akunkesto. Muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Kannettavan tietokoneen kotelo on tehty muovista, mikä tekee laitteesta sekä kevyemmän että halvemman kuin metallikuorinen kannettava.

Laite maksaa vain 299 euroa.

Hanki edullinen tietokone
Toimivat materiaaliratkaisut.

Lenovo IdeaPad 3 on edullinen kannettava, joka riittää peruskäyttöön. Videoiden muokkaukseen tai muihin suorituskykyä vaativiin tehtäviin tarvitaan kuitenkin järeämpi laite.

© Lenovo


Tietokonetta hankkiessa on hyvä miettiä myös sitä, aikooko kuljettaa laitetta mukanaan vai käyttääkö sitä pelkästään kotona.

Jos laitetta ei liikutella kodin ulkopuolella, niin materiaaleissa voi tinkiä. Jos läppäri kulkee usein mukana, niin silloin on syytä kiinnittää huomiota myös laitteen materiaaleihin ja rakenteeseen yleensä.

Windows ei ole ainoa vaihtoehto

Kevyt ja näppärä vaihtoehto Windows-kannettavalle voi löytyä Chromebookista.

Chromebook-kannettava on varustettu Chrome OS -käyttöjärjestelmällä, jossa käytetään Googlen sovelluksia, kuten Google Docs- tekstinkäsittelijää.

Kaikki sovellukset toimivat siis pilvessä, eikä laitteelle tarvitse asentaa mitään raskaita ohjelmia.

Joissain Chromebookeissa voi myös käyttää Android-sovelluksia, ja jotkin mallit toimivat tarvittaessa taulutietokoneen tavoin.

Yksi vaihtoehto on Samsung Chromebook 4. Siinä on vain 32 gigatavua tallennustilaa, joten siihen ei voi tallentaa läjäpäin kuvia tai muita tiedostoja. Sähköpostin käyttö, netin selaaminen ja elokuvien katselu onnistuvat silti hyvin.

Tämä 329 euroa maksava laite on ohut ja kevyt, ja sen akku kestää jopa kaksitoista tuntia. 

Huokea tietokone
Chromebook.

Samsungin Chromebookin, joka kulkee myös helposti mukana, ja jota ei Windows hidasta, saa 329 eurolla.

© Samsung

Vertaa hintoja verkossa

Laitteiden hinnat saattavat vaihdella huomattavasti, ja joskus hinnat myös muuttuvat nopeasti.

Hintojen vertailu on onneksi helppoa. Eri kauppojen sivuja ei tarvitse seuloa, sillä hintoja voi vertailla netissä toimivissa hintavertailupalveluissa.

Hintavertailupalvelussa, kuten esimerkiksi Hintaseurannassa tai Hintaoppaassa, saa listattua muun muassa kannettavia tietokoneita sekä niiden tietoja, ja linkistä pääsee siirtymään suoraan kauppiaan sivuille. Myös esimerkiksi Hinta.fin ja Vertaa.fin sivuilla kannattaa vierailla, kun haluaa tutkia läppäreiden hintoja.

Osto-opas auttaa valinnassa

Olitpa sitten hankkimassa pöytäkoneen korvaavaa työjuhtaa tai kevyttä läppäriä, niin laajan valikoiman edessä menee helposti sormi suuhun.

Tietokoneen valintaa voi helpottaa tutustumalla KotiMikron numerossa 18/2020 olevaan osto-oppaaseen.

Oppaassa esitellään vaihtoehtoja eri hintaluokissa, alle 500 euron laitteista yli 1700 euron laitteisiin. Pääominaisuuksien lisäksi kerrotaan, millaiseen käyttöön kunkin hintaluokan laite soveltuu.

Apua valintaan voi hakea myös saman numeron suurtestistä, jossa on vertailussa kuusi erilaista kannettavaa. Testilaitteiden hintahaarukka on noin 800–1900 euroa. Testivoittajan lisäksi rankattiin kaksi hyväksi ostokseksi.

Lue lisää.
Lue lisää.

KotiMikron numerossa 18/2020 on kannettavien osto-opas, jonka avulla voit haarukoida omiin tarpeisiisi sopivaa laitetta. Lehti ilmestyy marraskuun puolivälissä ja artikkeli on silloin luettavissa myös Etunurkka-palvelussa (vaatii kirjautumisen).

© KotiMikro

Ehkä sinua kiinnostaa...