Monissa lukulaitteissa on lukuvalo, jonka voi laittaa päälle tai ottaa pois päältä tarpeen mukaan.
E-kirjan lukulaite.

Sähkökirjojen lukeminen sujuu kätevimmin kompaktilla ja kevyellä lukulaitteella, joka kulkee mukana yhtä helposti kuin pienikokoinen pokkari.

© Shutterstock

Vertailussa e-kirjojen lukulaitteet

E-kirjojen lukulaitteet päihittävät tavalliset kirjat monessa asiassa. Mitä sanot esimerkiksi lukuvalosta, tai siitä, että alle 200 grammaa painavaan laitteeseen mahtuu tuhansia kirjoja? Testasimme neljä näppärää sähköisen kirjan lukulaitetta.

sunnuntai 30. huhtikuuta 2023 teksti KotiMikron toimitus


E-kirjojen lukulaite on merkillinen tuote, sillä sen älykkyys piilee sen rajoituksissa. 

Lukulaite ei tarjoa miljoonissa väreissä hohtavaa näyttöä, eikä lukijassa ole huippunopeaa suoritinta uusimpien sovellusten pyörittämiseen. 

 Sen sijaan käyttäjä saa laitteen, joka on omiaan tekstin lukemiseen, ja joka on useimmissa tapauksissa ylivertainen perinteiseen paperikirjaan verrattuna.

E-kirjan lukulaite on tablettia kätevämpi

Sähkökirjojen lukeminen sujuu kätevimmin kompaktilla ja kevyellä lukulaitteella, joka kulkee mukana yhtä helposti kuin pienikokoinen pokkari. 

Taulutietokone sopii niin ikään lukemiseen, mutta tablet-laitteiden akkukesto on varsin vaatimaton verrattuna sähköistä mustetta käyttäviin lukulaitteisiin.

Siinä, miten e-kirjojen lukulaitteeseen siirretään kirjoja, on suuria eroja. 

Joissain lukulaitteissa on oma kirjakauppa, kuten esimerkiksi Amazonin Kindle Paperwhitessa. Toisissa laitteissa kirjat pitää ensin ladata tietokoneelle ja siirtää sieltä usb-liitännän kautta lukulaitteeseen. 

E-kirjojen lukulaitteet tukevat monia eri tiedostomuotoja, ja sitä oppii nopeasti arvostamaan, että mukaan voi ottaa pdf-tiedoston, jonka voi lukea silloin kuin itselle parhaiten sopii.

Monissa lukulaitteissa on lukuvalo, jonka voi laittaa päälle tai ottaa pois päältä tarpeen mukaan. Valon kirkkautta saa vähennettyä niin, että lukeminen onnistuu ilman, että häiritsee samassa makuuhuoneessa nukkuvaa.

Monissa lukulaitteissa on lukuvalo, jonka ansiosta tekstin näkee myös pimeässä.
Kindle Paperwhite.

Monissa lukulaitteissa on lukuvalo, jonka ansiosta tekstin näkee myös pimeässä.

10 hyvää syytä lukea kirjoja e-kirjan lukulaitteella:

  1. Lukulaitteeseen mahtuu valtava määrä kirjoja.
  2. Kirjoja on helppo hankkia.
  3. Lukeminen onnistuu myös pimeässä ja kirkkaassa auringonvalossa.
  4. Fonttikokoa voi muuttaa niin, että tekstin erottaa paremmin.
  5. Laitteella voi lukea myös pdf-tiedostoja ja muita tiedostomuotoja.
  6. Lukulaitteen akku kestää viikkoja.
  7. Sähköinen kirja voi olla paperista edullisempi.
  8. Kirjaan voi tehdä merkintöjä, joita voi muokata.
  9. Kirjojen sisällöstä voi tehdä hakuja.
  10. Lukulaitetta voi pitää yhdellä kädellä, ja kirjaa voi selata laitteen kosketusnäytöllä.

Teksti on sähköisen kirjan lukulaitteessa huomattavasti luettavampaa kirkkaassa valossa kuin esimerkiksi Applen iPadissa.
Amazon Kindle Paperwhite.

Teksti on sähköisen kirjan lukulaitteessa huomattavasti luettavampaa kirkkaassa valossa kuin esimerkiksi Applen iPadissa.

© Amazon

Sähköinen muste erottuu auringossakin

Lukulaitteen suurin etu tablettiin nähden on se, että näytölle osuva auringonvalokaan ei estä lukemasta näytöllä olevaa tekstiä. 

Tämä johtuu erityisestä e-ink-näytöstä, joka saa lukulaitteen näytön muistuttamaan paperikirjan sivua. 

E-ink-näyttö vie paljon vähemmän virtaa kuin tabletin lcd-näyttö. Siksi e-kirjojen lukijaa voi käyttää viikkokausia yhdellä latauksella.

Tee muistiinpanoja e-kirjoista kynällä

Testaamme neljää e-kirjan lukulaitetta numerossa 8/2023.

Testi sisältää Amazon Kindle Scriben ja reMarkable 2:n, ja kaksi e-lukijaa erottuvat joukosta, koska voit myös tehdä muistiinpanoja kynällä suoraan näytöllä.

Sitten voit esimerkiksi kirjoittaa muistiinpanon ja lisätä sen tietylle kirjan sivulle, jotta voit lukea huomautuksen seuraavan kerran, kun avaat sivun. Voit myös aloittaa muistiinpanon kokonaan uudelta sivulta ja tallentaa sen e-kirjanlukijaan myöhempää käyttöä varten tai lähettää sen sähköpostitse.

Olimme iloisesti yllättyneitä siitä, kuinka hyvin muistiinpanotoiminto toimi, sillä se tuntui melkein kuin kirjoittaisi oikealle paperille.

> Lue e-kirjojen lukijatesti täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...