Pariskunta tablet-laitteen äärellä

Tablet-laite soveltuu niin kuvien ja videoiden katseluun kuin KotiMikron lukemiseen.

© Shutterstock

Valitse sopiva taulutietokone

Millaiseen käyttöön taulutietokone soveltuu ja mikä laite tulisi hankkia? Tablet-pohdintaan saat apua KotiMikron numeron 14/2017 suurtestistä, jossa testipenkkiin pantiin kuusi tablet-mallia eri valmistajilta.

maanantai 18. syyskuuta 2017

Taulutietokoneiden suosio alkoi kasvaa nopeasti sen jälkeen, kun Apple esitteli ensimmäisen iPad-mallinsa seitsemän vuotta sitten.

Vasta viime vuosina laitteiden myyntiluvut ovat alkaneet tasaantua, mikä voi johtua siitä, että taulutietokonetta ei vaihdeta uuteen yhtä usein kuin älypuhelinta.

Mihin tablet sopii?

Tablet-laite haastaa perinteisen tietokoneen kompaktilla koollaan ja monipuolisilla käyttömahdollisuuksillaan.

Tablet on ihanteellinen viihdelaite, jonka voi ottaa sohvalle syliin esimerkiksi lukemista, pelaamista tai elokuvan katselua varten.

Tablet soveltuu hyvin myös näköislehtien lukemiseen. Esimerkiksi KotiMikron tilaajat voivat lukea 10 viimeisintä lehteä Wype-sovelluksella.

Tilaa KotiMikro, niin saat 4 numeroa ja bluetooth-kuulokkeet vain 21,90 eurolla.

iPad tai Android – kumpi tulisi valita?

Juuri ilmestyneen KotiMikron numeron 14/2017 suurtestissä pantiin testipenkkiin Applen uusin iPad ja viisi Android-taulutietokonetta.

Taulutietokoneiden markkinoita hallitsevat Applen iOS-­käyttöjärjestelmällä varustetut iPad-tabletit sekä Googlen kehittämää Android-järjestelmää käyttävät laitteet.

Kummallakin käyttöjärjestelmällä on omat vahvuutensa, ja valinnan voikin tehdä omien käyttötarpeiden perusteella.

Tablet ja langaton näppäimistö

Taulutietokoneeseen liitettävä langaton näppäimistö helpottaa pitkien tekstien kirjoittamista, ja akulla varustettu näppäimistötelakka antaa myös lisää käyttöaikaa.

© Marius Masalar // Unsplash

Sovelluksia iOSille ja Androidille

Tablet-laitteeseen kannattaa yleensä valita sama käyttöjärjestelmä kuin älypuhelimessa. Tällöin puhelimeen ostetut sovellukset voi asentaa maksutta myös taulutietokoneeseen.

Molempien järjestelmien sovellusvalikoima on laaja. Esimerkiksi suosituimmat some-palvelut ovat saatavissa kummallekin järjestelmälle.

Google on julkaissut monista palveluistaan iOS-versiot, joten muun muassa Gmail-sähköposti, Maps-karttapalvelu ja Drive-tallennuspalvelu ovat käytettävissä myös Applen laitteilla.

> Lue kaikki taulutietokoneista

Vaakakupissa käytettävyys ja muokattavuus

Käyttöjärjestelmien välillä on eroja etenkin muokattavuudessa. Android tarjoaa lähes vapaat kädet laitteen räätälöimiseksi.

Käyttäjä voi halutessaan korvata vakio­sovellukset mieleisillään tai vaihtaa jopa koko koti­näytön, jonka avulla sovellukset käynnistetään.

Applen järjestelmä on rajoitetumpi, mutta yhtenäinen toteutus tekee samalla laitteesta selkeämmän ja helppokäyttöisemmän.

KotiMikro testasi uudet tabletit

KotiMikron testitoimitus pisti testipenkkiin kuusi tuoretta tablet-mallia eri valmistajilta. Ykköstilalle nousi tutulla omenalogolla varustettu malli, mutta kilpailijoiden joukosta löytyy myös monia iloisia yllättäjiä. Lue KotiMikron numerosta 14/2017, kuinka laitteet pärjäsivät testissä.


Ehkä sinua kiinnostaa...