Tablet-laitteita on useilla valmistajilla. Applen iPad kuuluu suosituimpiin malleihin.

Tablet-laite soveltuu niin kuvien ja videoiden katseluun kuin KotiMikron lukemiseen.

© Shutterstock

Valitse sopiva taulutietokone

Millaiseen käyttöön taulutietokone soveltuu ja mikä laite tulisi hankkia? Tablet-pohdintaan saat apua KotiMikron numeron 2/2021 suurtestistä, jossa testipenkkiin pantiin neljä tablet-mallia eri valmistajilta.

tiistai 5. tammikuuta 2021 teksti Toimitus

Taulutietokoneiden suosio alkoi kasvaa nopeasti sen jälkeen, kun Apple esitteli ensimmäisen iPad-mallinsa kymmenisen vuotta sitten.

Vasta viime vuosina laitteiden myyntiluvut ovat alkaneet tasaantua, mikä voi johtua siitä, että taulutietokonetta ei vaihdeta uuteen yhtä usein kuin älypuhelinta.

Mihin tablet sopii?

Tablet-laite haastaa perinteisen tietokoneen kompaktilla koollaan ja monipuolisilla käyttömahdollisuuksillaan.

Tablet on ihanteellinen viihdelaite, jonka voi ottaa sohvalle syliin esimerkiksi lukemista, pelaamista tai elokuvan katselua varten.

Tablet soveltuu hyvin myös näköislehtien lukemiseen. Esimerkiksi KotiMikron tilaajat voivat lukea näköislehteä Wype-sovelluksella.

Android, iPadOS – vai Windows?

KotiMikron numeron 2/2021 suurtestissä pantiin testipenkkiin Applen uusi iPad, kaksi Android-laitetta ja yksi Windowsilla varustettu talutietokone.

Taulutietokoneiden markkinoita hallitsevat Applen iPadOS-­käyttöjärjestelmällä varustetut iPad-tabletit sekä Googlen kehittämää Android-järjestelmää käyttävät laitteet.

Kummallakin käyttöjärjestelmällä on omat vahvuutensa. 

Vaihtoehtoisesti voi myös valita Windows-tabletin, jotka pärjäävät suorituskyvyssä iPadille ja tarjoavat toisenlaisen ekosysteemin. 

Tablet ja langaton näppäimistö

Taulutietokoneeseen liitettävä langaton näppäimistö helpottaa pitkien tekstien kirjoittamista, ja akulla varustettu näppäimistötelakka antaa myös lisää käyttöaikaa.

© Marius Masalar // Unsplash

Sovelluksia iOSille ja Androidille

Tablet-laitteeseen kannattaa yleensä valita sama käyttöjärjestelmä kuin älypuhelimessa. Tällöin puhelimeen ostetut sovellukset voi asentaa maksutta myös taulutietokoneeseen.

Molempien järjestelmien sovellusvalikoima on laaja. Esimerkiksi suosituimmat some-palvelut ovat saatavissa kummallekin järjestelmälle.

Google on julkaissut monista palveluistaan iOS-versiot, joten muun muassa Gmail-sähköposti, Maps-karttapalvelu ja Drive-tallennuspalvelu ovat käytettävissä myös Applen laitteilla.

> Lue kaikki taulutietokoneista

Vaakakupissa käytettävyys ja muokattavuus

Käyttöjärjestelmien välillä on eroja etenkin muokattavuudessa. Android tarjoaa lähes vapaat kädet laitteen räätälöimiseksi.

Käyttäjä voi halutessaan korvata vakio­sovellukset mieleisillään tai vaihtaa jopa koko koti­näytön, jonka avulla sovellukset käynnistetään.

Applen järjestelmä on rajoitetumpi, mutta yhtenäinen toteutus tekee samalla laitteesta selkeämmän ja helppokäyttöisemmän.

Windowsin käytäjä arvostaa puolestaan mahdollisuutta ajaa samoja ohjelmia sekä tablet- että työpöytäympäristössä. 

KotiMikro testasi uudet tabletit

KotiMikron testitoimitus pisti testipenkkiin neljä tuoretta tablet-mallia eri valmistajilta. 

Ykköstilalle ei tällä kertaa noussut omenalogolla varustettu malli, kuten monta kertaa aikaisemmin.

Voittaja löytyi jopa hieman yllättäen valmistajalta, joka ei ensimmäisenä tule mieleen, kun puhutaan tableteista.

> Lue suurtesti KotiMikron numerosta 2/2021 tai Etunurkka-palvelussa

> Löydät lisää taulutietokoneiden arvioita Testinurkka-palvelusta


Ehkä sinua kiinnostaa...