Windows 10 Mobile

Kuvan Windows-puhelimet ovat pian tulleet tiensä päähän, sillä Microsoft ei jatka mobiilijärjestelmän tukemista.

© Microsoft

Microsoft: Vaihtakaa Windows-puhelin Android- tai iOS-laitteeseen

Microsoft hautaa Windows 10 Mobilen lopullisesti ja suosittelee vaihtamaan Androidiin tai iPhoneen.

keskiviikko 23. tammikuuta 2019 teksti M. Flinck


Windows-puhelimen omistajan on syytä harkita siirtymistä Android-puhelimeen tai iPhoneen.

Microsoft on päättänyt haudata lopullisesti Windows-puhelimet, sillä vielä kituen hengissä olevan Windows 10 Mobilen tuki lopetetaan vuoden lopussa.

Uusia päivityksiä, tietoturvapäivitykset mukaan lukien, ei enää ole luvassa 10. joulukuuta 2019 jälkeen, sen paremmin kuin tukea tai tukiartikkeleita verkkosivuille.

Päättymispäivään asti tuetaan vain laitteita, joissa on Windows 10 Mobilen versio 1709. Version 1703, joka on Lumian 640- ja 640 XL -malleissa, tuki päättyy jo 11. kesäkuuta 2019.

Microsoft suosittelee siirtymään käyttämään joko Android-puhelinta tai iPhonea. 

Yhtiö myös toteaa tuen päättymisestä kertovassa tukiartikkelissa, että laitteita voi yhä käyttää tuen päättymisen jälkeen, mutta varmuuskopiointitoiminnot sekä muut taustapalvelut poistetaan vaiheittain käytöstä, viimeistään 10. maaliskuuta 2020. 

Niitä, jotka haluavat käyttää laitetta tuen päättymisen jälkeen, Microsoft neuvoo tukiartikkelissa luomaan varmuuskopion ennen tuen päättymistä joulukuussa 2019.

Joidenkin palveluiden, kuten valokuvien latauksen ja palauttamisen varmuuskopiosta kerrotaan olevan mahdollista 12 kuukauden ajan tuen päättymisestä eli joulukuulle 2020.

> Lue lisää Windows 10 -asiaa täältä

Aion vaihtaa puhelinta – mitä pitää tehdä?

Windows-puhelimelle ei enää aikoihin ole saanut uusia sovelluksia. Lisäksi monet palvelut ovat lakanneet tukemasta Windows-puhelinta, joten kaikki vanhatkaan sovellukset eivät enää toimi.

Kun päivitykset päättyvät viimeisillekin Windows 10 Mobile -laitteille, osa niiden toiminnoista lopetetaan ja myös tietoturva jää retuperälle.

Käyttäjällä ei käytännössä ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä toisen järjestelmän puhelimeen.

Sitä ennen on hyvä varmistaa, että varmuuskopiot ovat tehtynä Microsoftin pilveen. Helpoiten yhteystietojen talteenotto onnistuu Outlookin sivulla

Siirtyminen iPhoneen on kaikkein helpointa, sillä iPhoneen voi lisätä Outlook-tilin, jolloin kaikki yhteystiedot, kalenteri ja sähköpostitilit ovat heti käytössä.

Androidilla joutuu enemmän kikkailemaan tuomalla yhteystiedot ja kalenterin Outlook-tililtä Google-tilille tietokoneen avulla.

Sekä Androidille että iPhonelle on saatavana laitteiden sovelluskaupassa huomattavasti laajempi valikoima kuin Windows-puhelimelle, ja valikoimista löytyvät myös samat tutut sovellukset, joita käytit Windows-puhelimessa.

Vieraile ennen puhelinostoksille lähtöä Testinurkassa, jossa on luettavana useita testejä eri hintaluokan puhelimista. 

> Etsi seuraava puhelimesi KotiMikron Testinurkasta.

Valitse sopiva puhelin

Puhelinta hankkiessa on hyvä kiinnittää huomiota suorituskyvyn lisäksi myös laitteen muihin ominaisuuksiin, kuten muun muassa kameraan, käyttöjärjestelmään ja näytön kokoon.

KotiMikron numerossa 3/2019 autamme sinua valitsemaan omaan käyttöön sopivan puhelimen. Käymme läpi tärkeimmät valintaan vaikuttavat seikat, kerromme mistä tekijöistä tehokas kokonaisuus koostuu ja millaisia eri hintaluokan laitteet ovat.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien näköislehtenä tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa. Palvelussa on aina luettavana 12 viimeisintä numeroa.

> Nyt saat neljä ensimmäistä KotiMikroasi ja puhelimella tai tabletilla käytettävän langattoman näppäimistön yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Oikealla näppäimistöllä kirjoitat pitkiäkin tekstejä helposti. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...