Koronavirus voi säilyä puhelimessa yhdeksän päivää
Koronavirus.

Pandemiaksi levinnyt koronavirus voi säilyä puhelimessa yhdeksän päivää.

© Shutterstock

Näin siivoat koronaviruksen puhelimestasi

Saksalaistutkijoiden mukaan koronavirus voi säilyä puhelimen pinnassa jopa yhdeksän päivää. Lue, kuinka siivoat puhelimesi tehokkaasti.

perjantai 13. maaliskuuta 2020 teksti KotiMikron toimitus


Koronavirus leviää todella helposti ja nopeasti, kuten viime päivien dramaattiset tapahtumat todistavat.

Korona tarttuu pisara- ja kosketustartuntana ihmisen välityksellä sekä pintojen kautta, kuten esimerkiksi koronaviruksen saastuttamasta puhelimesta, jonka pinnassa virus muhii.

> Lue myös: Näin selviät koronakaranteenista tietokoneesi äärellä

Korona voi muhia pinnoissa yli viikon

THL:n mukaan koronavirukset eivät säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa, eikä tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ole todettu. 

Saksalaisen Greifswaldin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirukset voivat kuitenkin säilyä tarttuvana pinnoissa, kuten siis myös puhelimessa, yli viikon. 

Erityyppisiin koronan taudinaiheuttajiin kohdistunut tutkimus osoitti, että virukset voivat säilyä pinnoilla ja pysyä tarttuvina huoneenlämpötilassa jopa yhdeksän vuorokautta. Niiden keskimääräinen elinaika on neljästä viiteen päivään. 

"Matala lämpötila ja korkea ilmankosteus pidentävät edelleen niiden elinkaarta", huomauttaa professori Günter Kampf Greifswaldin yliopiston lääketieteen hygienia- ja ympäristölääketieteen instituutista.

22 tutkimuksen kootut tulokset

Tutkimus perustuu tuloksiin, jotka koottiin kaikkiaan 22 tutkimuksesta, jotka olivat kohdistuneet sars- ja mers-koronaviruksiin.

Koska erilaisista koronaviruksista saadut tutkimustulokset olivat samanlaisia, tutkijat olettavat, että muiden koronavirusten analyysien tulokset ovat verrannollisia nyt riehuvaan virukseen.

Nimiviidakko

Viruksesta käytettiin alkuun nimitystä 2019-nCoV, jota näkee edelleen. Lisäksi käytetään myös nimitystä COVID-19, ja kansainvälisissä yhteyksissä näkee käytettävän myös nimitystä SARS-CoV-2. Esimerkiksi THL käyttää lyhennettä COVID-19, koska se ei viittaa sarsiin.

Nimiviidakko johtuu osin siitä, että koronaviruksia on kymmeniä lajeja ja pari tuhatta erilaista muotoa.

Toinen sekaannusta aiheuttava seikka on se, että koronaviruksen aiheuttaman taudin nimi on WHO:n mukaan virallisesti COVID-19, ja viruksen nimi on SARS-CoV-2.

Sars-viittauksen aiheuttaman hämmennyksen vähentämiseksi puhutaan siis "COVID-19-tautia aiheuttavasta viruksesta" tai "COVID-19-viruksesta". 

Poista virukset puhelimen pinnasta
Koronavirus.

Siivoa puhelin puhtaaksi mahdollisista viruksista.

© Shutterstock

Näin puhdistat puhelimesi

Puhelin on hyvä puhdistaa siinä missä muutkin pinnat, joihin tulee koskettua.

Pese myös kädet huolellisesti sekä ennen että jälkeen puhelimen puhdistuksen.

Varmista, ettet käytä puhelimen näyttöä tai muuta pintaa vahingoittavia aineita. 

Ja hyvä pointti on, että jos olet luurisi ainoa käyttäjä, niin ei sitä minkään koronan takia tarvitse hinkata puhtaaksi, normaali siivous riittää.

Jos puhelin on myös muiden käytössä tai lasket sen usein pöydälle esimerkiksi kahvilassa, missä se altistuu aivastusten ja köhimisen purskeille, niin sitten asia on jo toinen. 

Vaikka et luuriasi nuoleskelisikaan, niin riski saada virus kosketuksesta on olemassa, kun ensin tartut saastuneeseen puhelimeen ja pureskelet sen jälkeen kynsiäsi.

Käytä puhdistukseen puhdistusliinaa, joka soveltuu laitteesi puhdistamiseen. 

Esimerkiksi desinfektiopyyhettä, joka sisältää 70-prosenttista isopropyylialkoholia voi käyttää, ja sillä voi puhelimen lisäksi pyyhkiä myös esimerkiksi näytöt ja näppäimistöt.

Applen ohjeita puhelimen puhdistukseen:

  • Irrota kaikki johdot ja sammuta puhelin.
  • Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa, kuten silmälasipyyhettä.
  • Jos et saanut poistettua materiaalia, käytä pehmeää, nukkaamatonta, lämpimällä saippuavedellä kostutettua kangasta.
  • Vältä kosteuden joutumista aukkoihin.
  • Älä käytä puhdistusaineita tai hankaavia materiaaleja, sillä ne kuluttavat pinnoitetta ja saattavat naarmuttaa puhelinta.
Lisää puhdistusohjeita voi lukea Applen tukisivuilta.

Ehkä sinua kiinnostaa...