iPhonen Mittanauha-sovellus

Uudella iOS-sovelluksella voi mitata objekteja ja pintoja iPhonen tai iPadin kameralla.

© KotiMikro

Uusi iPhone-sovellus toimii virtuaalisena mittanauhana

Apple julkaisi hiljattain iOS-käyttöjärjestelmän uusimman version, joka sisältää hauskan ja käytännöllisen Mittanauha-sovelluksen.

sunnuntai 30. joulukuuta 2018 teksti M. Flinck


Apple julkaisee uudet iPhonet joka vuosi ja päivittää myös iOS-käyttöjärjestelmää uuteen versioon.

Tänä vuonna saatiin siirtyä iOS 12-versioon, joka sisältää taas kiinnostavia ja hyödyllisiä uudistuksia, kuten muun muassa parannuksia vanhempien iPhone-mallien suorituskykyyn.

Uudessa järjestelmässä on varsinkin yksi kiinnostava uusi sovellus, jota kaikki eivät välttämättä ole edes huomanneet.

Jos käytössä on iPhone 6s tai uudempi, niin laitteeseen on nimittäin ilmestynyt Mittanauha-sovellus. 

Nimensä mukaisesti sovelluksella voi mitata kohteita ja pintoja. Mittaaminen tapahtuu iPhonen kameralla – tai yhteensopivan iPadin (5. sukupolvi tai uudempi) kameralla.

Näin käytät Mittanauha-sovellusta

Sovelluksella voi siis mitata käytännössä minkä tahansa tosielämän kohteen koon.

Mittanauha-sovellus käyttää lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality) tekniikkaa. Sovellus tunnistaa suorakaiteen muotoisten kohteiden mitat automaattisesti ja myös tallentaa kuvan mitoista. 

Käyttö on helppoa: Annat vain ensimmäisellä kerralla sovellukselle luvan käyttää kameraa ja mittaus käynnistyy, kun liikutat puhelinta, kunnes esiin tulee ympyrä, jonka keskellä on piste.

Vie puhelinta liikuttamalla ympyrä kohtaan, josta haluat aloittaa mittauksen. Napauta sitten pluskuvaketta. Liikuta sitten puhelinta hitaasti kohtaan, johon haluat päättää mittauksen. Napauta sitten pluskuvaketta uudelleen. 

Voit myös muuttaa saamasi mittaustuloksen aloitus- ja päättymiskohtaa. Pidä jompaakumpaa kohtaa painettuna, ja vedä se sitten haluamaasi kohtaan, niin mittaustulos muuttuu sen mukaan, kuinka liikutat kohtaa.

Voit myös tallentaa mittauksen kuvana, jossa näkyy kohde ja sen mitat. Napauta vain kameran laukaisimen kuvaketta, niin kuva ilmestyy pikkukuvana näytön vasempaan alakulmaan. Napauta pikkukuvaa tehdäksesi kuvaan merkintöjä tai pyyhkäise vasemmalle, niin kuva tallentuu Kuvat-sovellukseen.

Mitatessa kannattaa varmistaa, että valoa on riittävästi. Puhelimen salamaa ei voi käyttää sovelluksen kanssa.

Puhelimen parhaat piilotoiminnot

Älypuhelin sisältää niin paljon toimintoja, että kaikkia on mahdoton tietää. Siksi halusimme selvittää edes vähän sitä kaikkea, mitä Android-puhelimen ja iPhonen kätköistä voi löytää. 

KotiMikron numerossa 1/2019, joka ilmestyy jo aivan joulun alla, esitellään täsmänapautukset, ravistukset ja muut eletoiminnot, joilla hallitset Android-puhelintasi tai iPhoneasi entistä paremmin. 

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien näköislehtenä tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa. Palvelussa on aina luettavana 12 viimeisintä numeroa, joihin voit syventyä odottaessasi uuden numeron saapumista postilaatikkoosi. 

> Valittavana on useita tilaustarjouksia, alkaen 3,90 euron tarjouksesta. Tutustu eri vaihtoehtoihin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...