Applen iOS 15 -käyttöjärjestelmäpäivitys
iOS 15

Jos sinulla on iPhone 6s tai uudempi, voit nyt päivittää iPhoneesi uusimman käyttöjärjestelmäversion, iOS 15:n.

© Apple

Parempi selain, tarkennus ja Facetime: Tässä ovat iOS 15:n tärkeimmät uudet ominaisuudet

Apple tuo iPhoneen uusia toimintoja ja päivityksiä iOS 15 -käyttöjärjestelmässään. Katso täältä, mitä on odotettavissa.

torstai 30. syyskuuta 2021

On syksy, mikä merkitsee Applen osalta kahta asiaa. Uudet iPhone-mallit ovat tulleet markkinoille, ja on se aika vuodesta, jolloin Apple esittelee uuden iOS-version.

Saat siis käyttöösi uusia toimintoja, olitpa sitten hankkimassa uutta iPhone 13 -puhelinta tai päivittämässä jo olemassa olevaan puhelimeesi iOS 15 -käyttöjärjestelmän.

Mitkä sitten ovat käyttöjärjestelmän tärkeimmät uudet toiminnot ja millä puhelimilla niitä pääsee käyttämään? Voit lukea sen täältä.

LUE MYÖS: iPhone 13: Uusia kamerajippoja ja nopea näyttö

Päivitetty FaceTime ja ilmoitukset

Yksi iOS 15:n suurimmista uudistuksista löytyy FaceTime-videochat-sovelluksesta, jonka avulla voit soittaa videopuheluita perheelle ja ystäville.

LUE MYÖS: Vihdoinkin: iPadiin tulee pitkään odotettu toiminto

Nyt voit muun muassa soittaa FaceTime-puhelun henkilöille, joilla ei ole iPhonea, sillä he voivat osallistua selaimensa kautta. 

Lisäksi iOS 15:n äänenlaatu on entistä parempi ja taustaa on mahdollista sumentaa samankaltaisista työkaluista tutulla tavalla. 

Facetime iOS 15:ssä
Facetime iOS 15:ssä

Pian voit nauttia elokuvista ja musiikista Facetimen keskustelukumppaniesi kanssa, jos käytät iPhonea, jossa on iOS 15.

© Apple


Myöhemmin syksyllä voit myös kuunnella musiikkia ja katsella videoita yhdessä keskustelukumppaniesi kanssa. Lisäksi voit jakaa näytön niin, että muut näkevät, mitä puhelimellasi tapahtuu.

LUE MYÖS: Applen iPad täyttää 10 vuotta

iPhonen yläosasta alaspäin pyyhkäistäessä esiin tulevat ilmoitukset ovat myös saaneet uuden ilmeen. Nyt näet sieltä yhteystietojen kuvat ja suuret sovelluskuvakkeet, joiden avulla saat paremman yleiskuvan.

Nerokas toiminto iPhonen selaimessa

Safari-selaimeen on myös tullut parannus.

Suurimpana uutuutena osoitekenttä on nyt näytön alareunassa, joten sitä on helpompi käyttää peukalolla. Voit siirtyä välilehdeltä toiselle pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle.

Osoitekentän siirtäminen alareunaan voi kuulostaa pieneltä muutokselta, mutta sillä on valtava merkitys tehdessäsi hakuja verkossa. Tätä toimintoa olemmekin odottaneet ja toimituksen iPhone-fanit käyttävät sitä jo ahkerasti.

LUE MYÖS: Katso karttaa: IPhone seuraa sinua kaikkialla

Avointen välilehtien järjestäminen ryhmiksi on myös entistä helpompaa, jolloin kokonaiskuva säilyy, vaikka avoinna olisi useampikin välilehti.

Lisäksi Safariin voi lisätä laajennusosia niin matkapuhelimella kuin tietokoneellakin.

Live-teksti, tarkennustoiminto, valokuvat ja kaikki muu iOS 15 -käyttöjärjestelmässä

iOS 15:n avulla voit nyt myös käyttää puhelimen kameraa tekstin skannaamiseen ja kääntämiseen. Voit myös kopioida puhelinnumeron käyntikortilta ja käyttää sitä suoraan puhelimella. 

Tämä on kätevää ja helppoa – ja toimii todella hyvin. 

Skannaa teksti iPhonella ja iOS 15:llä
Skannaa teksti

IOS 15:ssä voit skannata tekstiä esimerkiksi liikennemerkeistä ja ruokalistoista puhelimen kameralla, jotta voit esimerkiksi kääntää tekstin tai tehdä sillä verkkohakuja.

© Apple


Applen karttapalvelu on myös päivitetty, joten siirtyminen paikasta toiseen on entistä helpompaa ja nopeampaa. Monet rakennukset näkyvät nyt myös 3D-kuvina. 

Lisäksi keskittymistoiminto auttaa vähentämään ärsyttäviä häiriöitä käyttäessäsi iPhonea. Nyt voit nimittäin valita erilaisia keskittymisprofiileja esimerkiksi nukkumiseen, työhön, treenaamiseen tai vain keskittymiseen. 

Voit esimerkiksi valita, keiltä yhteyshenkilöiltäsi haluat vastaanottaa puheluita tai viestejä, kun olet valinnut lepoprofiilin tai työtilan, tai mitä ilmoituksia haluat vastaanottaa. Eri profiilien tekeminen on helppoa, ja voit siirtyä keskittymisprofiilista toiseen joko puhelimen asetuksista tai hallintakeskuksesta, joka avataan pyyhkäisemällä näytön oikeasta yläkulmasta alaspäin.  

Voit lukea lisää kaikista iOS 15:n uusista toiminnoista täältä. 

Milloin iOS 15 -käyttöjärjestelmä on saatavilla iPhoneen?

Jos käytössäsi on uudempi iPhone, voit päivittää puhelimeesi iOS 15 -käyttöjärjestelmän jo nyt. 

Siirry asetuksiin, valitse yleinen ja ohjelmistopäivitys. Jos iPhoneen voi päivittää iOS 15 -käyttöjärjestelmän, se näkyy tässä. Noudata vain näytön ohjeita. 

Varmista, että sinulla on käytössäsi langaton verkko ja aseta puhelin lataukseen päivityksen ajaksi. 

Jos et päivitä iOS 15 -käyttöjärjestelmää iPhoneen manuaalisesti, iPhone ilmoittaa käyttäjälle, että päivitys asennetaan parin viikon kuluessa.

iOS 15:n saa näihin puhelimiin:

Upouuden iPhone 13 -sarjan lisäksi uusi iOS 15 on saatavana seuraaviin puhelimiin.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 Mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone Xs
 • iPhone Xs Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

Ehkä sinua kiinnostaa...