Apple iPhone 8 ja iPhone X sietävät vettä

Sekä iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X ovat pöly- ja vesitiiviitä.

© Apple

Applen iPhone X -mallin hyvät ja huonot puolet

Apple julkisti kolme uutta iPhonea. Mukana on iPhone X, joka on Applen mukaan suurin edistysaskel sitten ensimmäisen iPhonen.

keskiviikko 13. syyskuuta 2017 teksti P. Jensen

Kuuma älypuhelinsesonki sen kuin kuumenee, kun Apple julkisti odotetusti uusia laitteita, joukossa kolme puhelinta.

Niistä iPhone 8 ja iPhone 8 plus ovat edeltäjän iPhone 7:n parannettuja painoksia. Suurimman huomion vie kuitenkin kymmenvuotismalli iPhone X.

Applen mukaan iPhone X on suurin edistysaskel siten ensimmäisen iPhonen.

Eikä puhelin myöskään ole ihan tavallisen näköinen iPhone. Uusi muotoilu, joka on poistanut Koti-painikkeen isomman näytön tieltä, houkuttelee sanomaan, että nyt ollaan lähempänä Samsungin uutuuksia kuin iPhonea.

Uuden iPhone X:n hyviä puolia

Uusi iPhonen juhlamalli on kieltämättä upea. Suuri kirkas näyttö, joka on Samsungistakin tuttu, on vähintään tätä päivää.

Moottorina on Applen uusi A11-suoritin, joka tekee iPhone X -mallista 30 prosenttia nopeamman kuin iPhone 7. Suorituskykyinen suoritin lupaa entistä tasaisempaa ja miellyttävämpää käyttökokemusta.

Yksi ehdottomia myyntivaltteja on iPhone X:n kameraratkaisu. Takana on kaksi 12 megapikselin kameraa, joilla Samsung Galaxy Note8:n tavoin saa kuviin näyttäviä tehosteita.

Apple iPhone X:n kaksoiskamera

Applen iPhone X -mallissa on takana kaksoiskamera ja edessä syvyysvaikutelman osaava selfie-kamera.

© Apple

Etukamerakin osaa totuttua enemmän. Tunnistimien avulla hoituu nimittäin kasvojentunnistus, jota voi käyttää puhelimen lukituksen avaamiseen. Viihdepuolen uutuus kasvojentunnistuksessa ovat animojit, animoidut emojit, jotka seuraavat kasvojen liikkeitä.

Lue lisää uusien iPhone-mallien kameroista Digikuva-lehdestä

Uudet iPhone-puhelimet ovat myös pöly- ja roisketiiviitä, mikä joillekin käyttäjille tarkoittaa puhelimen pitempää käyttöikää.

Lisäksi uudet iPhonet voi ladata myös langattomasti – ominaisuus, joka on ollut monissa muiden valmistajien puhelimissa jo pitkään.

Uuden iPhone X:n vähemmän hyviä puolia

Applen iPhone X ottaa kyseenalaisen ykkössijan olemalla tolkuttoman kallis ja Samsungin uutta lippulaivaa kalliimpi.

Suomessa iPhone X:n hinnat alkavat 1 179 eurosta, minkä saa pulittaa 64 gigatavun versiosta. Isompi, 256 gigatavun tallennustilalla varustettu versio maksaa 1 349 euroa. Samsung Galaxy Note8, joka on varustettu 64 gigatavun tallennustilalla, maksaa 1 029 euroa.

Face ID Applen uuden iPhonen kasvojentunnistustoiminto

Face ID on Applen iPhonen etukameran kasvojentunnistustoiminto, jonka avulla voi avata puhelimen lukituksen. Kasvojentunnistuksen kerrotaan toimivan myös pimeässä.

© Apple

Julkistustilaisuudessa korostettiin iPhonen kasvojentunnistustoimintoa. Käyttäjä käyttää puhelimen avaamiseen kasvoja sormenjäljen sijaan.

Jotta kasvoilla avaaminen olisi fiksua, toiminnon pitäisi pelata vähintään yhtä hyvin kuin sormenjälkitunnistuksen.

Julkistustilaisuudessa toimintoon tuli kuitenkin jokin hämminki, eikä Applen ohjelmistopuolen pomo Craig Federighi saanut puhelinta tottelemaan kasvojaan ennen kuin vasta varalaitteella.

Vielä on aikaa miettiä, onko seuraava luuri omassa kourassa uusi iPhone. Ennakkotilaamaan pääsee 27. lokakuuta alkaen ja saataville X tulee 3. marraskuuta. Uusi iPhone 8 tulee myyntiin 22. syyskuuta, ennakkotilaus alkaa 15. syyskuuta.

Apple julkisti yhdessä puhelinten kanssa myös muun muassa uuden Apple Watch -kellon, jolla voi soittaa puheluita, uuden 4K-tarkkuuksisen Apple TV -soittimen ja langattoman latausalustan.

Ehkä sinua kiinnostaa...