Päivitetäänkö?
Päivitetäänkö?

Jos sinulla on puhelin, jolla on takanaan paljon käyttövuosia, se kannattaa päivittää, jos suinkin mahdollista. 

© Shutterstock

Vanhat Android-puhelimet muuttuvat käyttökelvottomiksi

Jos sinulla on vanhempi Android-puhelin, et ehkä pian voi käyttää enää Googlen palveluja. Katso tästä, miten tarkistat Android-versiosi – ja miten päivität puhelimesi.

perjantai 20. elokuuta 2021 teksti N. Ernst

Kaikki loppuu jossain vaiheessa. Myös ikääntyvät Android-versiot, joiden on jossain vaiheessa annettava tilaa uudemmille ja paremmille käyttöjärjestelmän versioille.

Google sulkee nyt osan Android 2.3.7 -tuesta, joka tunnetaan myös nimellä Android Gingerbread. Se on käyttöjärjestelmä, jolla on jo vuosia takanaan.

LUE MYÖS: Android 12: Tällainen uudesta käyttöjärjestelmästä tulee

Hyvästi Android Gingerbread

Android 2.3.7 otettiin käyttöön vuoden 2010 lopussa, joten se on yli 10 vuotta vanha. Järjestelmä tarjosi muun muassa uuden käyttöliittymän, paljon paremman näppäimistön ja NFC-tuen. 

27. syyskuuta alkaen sillä ei voi enää kirjautua Google-sovelluksiin, kuten Gmail, Google Maps ja YouTube. Näin ollen et voi käyttää niitä puhelimessasi, jos käytössäsi on Android 2.3.7 -versio.  

Android Gingerbread
Android Gingerbread

Yllä ovat Samsungin Galaxy S, Motorola RAZR MAXX ja Huawei Ascend Y200. Näissä kolmessa puhelimessa on alun perin ollut käytössä Android 2.3.7 (Gingerbread) -käyttöjärjestelmä.  

© Samsung, Motorola ja Huawei


Myöskään uuden Google-tilin luominen, puhelimen nollaaminen tai salasanan vaihtaminen ei ole enää mahdollista. 

Toisin sanoen puhelintasi on huomattavasti huonompi käyttää kuin aiemmin.

Näin tarkistat puhelimesi Android-version

Jos sinulla on vanhempi puhelin, etkä ole varma, vaikuttaako asia sinuun, voit helposti tarkistaa, mitä Android-versiota puhelimesi käyttää.

Sen voi tarkistaa puhelimen asetuksista.

Alla on ohjeet puhelimen Android-version tarkistamiseen:

  1. Paina puhelimessa olevaa hammasrattaan kuvaa, jossa on teksti Asetukset. Se löytyy joko ylävalikosta tai sovelluksistasi.
  2. Skrollaa nyt alareunaan ja valitse Tietoja puhelimesta.
  3. Android-version kohdassa näet, mikä versio puhelimessasi on käytössä.
  4. Jos puhelimessasi on Android 2.3.7 tai vanhempi, yritä päivittää se uudempaan versioon. Katso täältä, miten se tehdään.

LUE MYÖS: Varo: Google Play sisältää paljon haittaohjelmia

Pidä puhelimesi aina päivitettynä

Jos sinulla on puhelimessasi Android 2.3.7 -käyttöjärjestelmä tai vanhempi, päivitä se, jos haluat jatkaa puhelimen käyttöä.

Googlen ohjeiden mukaan puhelimessasi on oltava vähintään Android 3.0, jos haluat jatkaa sen käyttöä normaalisti 27.9.2021 jälkeen.

Ei ole lainkaan epätavallista, että ohjelmat ja sovellukset lakkaavat toimimasta, jos käytät vanhentunutta käyttöjärjestelmän versiota.

Siksi kannattaa aina varmistaa, että matkapuhelimesi on päivitetty uusimpaan versioon. Näin varmistat myös, että puhelimesi on mahdollisimman turvallinen.

LUE MYÖS: Näin teet Android-puhelimestasi turvallisen

Näin päivität Android-puhelimesi

Voit tarkistaa, onko puhelimesi päivitettävissä (ja päivittää sen) seuraavasti:

Huomaa, että menettely voi vaihdella hieman puhelimen valmistajan mukaan.

  1. Napsauta hammasrattaan kuvaa, jossa on teksti Asetukset. Se löytyy puhelimen yläosassa olevasta pikavalikosta tai sovelluksista.
  2. Selaa alareunaan ja valitse Tietoja puhelimesta.
  3. Napauta sitten Android-versiota, Ohjelmistopäivitystä tai vastaavaa. Nyt voit etsiä puhelimeesi saatavana olevia päivityksiä. Jos päivitys on saatavilla, voit asentaa sen noudattamalla näytölle tulevia ohjeita.

Jos puhelinta ei voi päivittää, etkä halua korvata sitä uudemmalla mallilla, noudata puhelimen antamia ohjeita 27. syyskuuta jälkeen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...