Markkinoilla on kovaa käsittelyä kestäviä puhelimia ja oman älypuhelimen voi myös suojata vahvistavalla näyttökalvolla tai suojakotelolla.
Mutta entä sitten, kun käytössä on suojaamaton kallis älypuhelin ja se lipsahtaa käsistä asvaltille? No silloin kuuluu ikävä ääni ja näyttö on aivan säröillä, varsinkin jos puhelin on tippunut nurkka edellä - ja niinhän se tippuu, jos se vain suinkin voi.
Pahimmassa tapauksessa näytön korjauksesta joutuu pulittamaan pari sataa, jos takuuta ei enää ole, mutta puhelin on kallista mallia.
Näytön korjauspajojen kauhuksi on kuitenkin kehitetty uusi, itsekorjautuva näyttömateriaali. Kalifornian yliopiston tutkijoiden kokeessa näyttömateriaali halkaistiin kahtia, ja 24 tunnin kuluttua näyttö oli palautunut ennalleen.
Kemia koostaa näytön
Itsekorjaava materiaali koostuu joustavasta polymeerista ja suolasta, joiden muodostamassa reaktiossa ionit ja molekyylit vetävät toisiaan puoleensa.
Muodostuva yhteys on niin vahva, että materiaalin hajotessa osat pyrkivät yhteen, jolloin rikkoutumat häviävät.
Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet kehittämään sellaisen materiaalin, joka sekä korjaa itseään että johtaa sähköä. Tällainen materiaali soveltuu erityisesti mobiililaitteiden näyttöihin ja akkuihin.
Uuden näyttötekniikan arvioidaan olevan käytössä puhelimissa vuonna 2020. Jo nyt tietyissä LG:n malleissa, kuten LG Flex -puhelimessa, on itsekorjaantuva takapaneeli. Se ei kuitenkaan johda sähköä.