Sieniä voi vielä löytää, vaikka huippusesonki onkin ohi.

Kavalakärpässieni on tappavan myrkyllinen. Onneksi se on Suomessa erittäin harvinainen.

Tunnista sienet – lähde sienimetsään sovelluksen kanssa

Sieniä voi vielä löytää, vaikka huippusesonki onkin ohi. Ja kun sienimetsään menee sovelluksen kanssa, saattaa tehdä nappilöytöjä – ja ainakin välttää syötäväksi kelpaamattomat.

tiistai 22. elokuuta 2023 teksti H. Rasmussen


Yllä olevassa kuvassa on erittäin harvinainen ja erittäin myrkyllinen kärpässienten sukuun kuuluva kavalakärpässieni.

Sienen kavaluus piilee siinä, että se on helppo sekoittaa tuttuun ruokasieneen, haperoon.

Kun tämän murhaavan myrkyllisen sienen ja sen muut tappavat lajitoverit tunnistaa, niin sieneen voi jo mennä huomattavasti rauhallisemmin mielin.

Mutta kuinka ne sitten tunnistaa?

Kaveriksi sienimetsälle voi ottaa kokeneen sienestäjän sekä hyvän sienikirjan, ja lisäksi tunnistuksessa voi käyttää apuna myös sovellusta, joka kulkee helposti mukana puhelimessa.

Paras sienisesonki on jo ohi, mutta sienimetsässä voi törmätä yllättäviin sinnittelijöihin, jotka sietävät kylmää ja pakkasta, eivätkä välttämättä hätkähdä lumestakaan.

Alla on esimerkki sovelluksesta, jota voi käyttää apuna sienien tunnistuksessa. Maksullisia on useita, joista muun muassa Sieniopas-sovellusta myös kehutaan verkossa. Se on saatavana sekä Androidille että iPhonelle, ja hinta on vain muutaman euron, mutta ilmaisiakin kannattaa ainakin kokeilla.

Paljon sienisovelluksia, vähän ilmaisia 

Ilmaiset sovellukset ovat useimmiten englanninkielisiä, eikä niistä löydy täkäläisiä lajikkeita yhtä hyvin kuin kotimaisista sienikirjoista ja sienisovelluksista.

Applen sovelluskaupasta ei ilmaisia suomenkielisiä sienisovelluksia tunnu löytyvän, mutta Androidille sen sijaan löytyy harrastajien tekemiä sovelluksia. Googlen sovelluskaupassa on myös kummallisuuksia, joita on syytä välttää. 

Esimerkiksi The Mushroom Book, jota ei pidä sekoittaa asialliseen Books of Mushrooms -sovellukseen, mainostaa itseään parhaana sienisovelluksen ikinä. Se on Sienikirja-nimisenä Androidin kaupassa, ja englanniksi App Storessa. Kun Android-version lataa, saakin englanninkielisen version, joka kaiken lisäksi toimii kehnosti ja näyttää mainoksia vähän väliä.

Tunnista sieni valokuvan perusteella

Hyvin toimiva Sienitunnistus-sovellus sisältää tällä hetkellä vajaan 200 suomalaisen sienen tiedot.

Sovellus käyttää tietolähteenä sekä Suomen Lajitietokeskusta että Wikipediaa. Molempien sienitiedot ovat kattavat. Tarkkaan kuvaukseen sisältyy tiedot muun muassa sienen levinneisyydestä ja elinympäristöstä. Ja tietenkin syötävyydestä.

Sienitunnistus
Sienitunnistus

Sienitunnistus-sovelluksen konenäkö yrittää tunnistaa sienen kuvasta. Kuvan ottamisen (kameran kuva) tai sen lataamisen (paperiliittimen kuva) jälkeen valitaan Analysoi.

Sienestä voi ottaa kuvan suoraan puhelimella tai kuvan voi ladata sovellukseen. Sovellukselle tarvitsee vain antaa lupa käyttää puhelimen kameraa ja tiedostoja.

Sienitunnistus
Sienitunnistus

Sovellus antaa ehdotuksia, joista pääsee lukemaan lisätietoja sienestä.

Kokeilussa sovelluksella otettiin kuva kavalakärpässienestä, jonka sovellus tunnisti listaten sen ehdotusten ensimmäiseksi. 

Sienitunnistus
Sienitunnistus

Sovellus hakee sienen tiedot joko Wikipediasta, kuten tässä esimerkissä, tai Suomen lajitietokeskuksesta. Sovelluksessa on myös sieniluettelo, johon pääsee alareunan keskimmäisenä olevasta luettelokuvakkeesta. 

Ehkä sinua kiinnostaa...