incognito Google Maps yksityinen tila
Inkognito.

Pian voit piilottaa jälkesi Google Maps -sovelluksessa. 

Pian voit piilottaa jälkesi Google Mapsissa

Älypuhelimen paikannustoiminto tietää, missä olet kulkenut. Pian voi Google Mapsissa kuitenkin valita yksityisen tilan, jossa reittitietoja ei tallenneta.

torstai 10. lokakuuta 2019 teksti H. Rasmussen


George Orwellin romaanissa 1984 on kuuluisa dystopia, jossa valtio vahtii kaikkia.

Nyt, vuonna 2019, jatkuva valvonta on tosiasia. Kadulla meitä valvovat valvontakamerat, ja meidän tekemisiämme seuraavat ja kirjaavat yhä kasvavassa määrin myös isot verkkojätit, kuten Google ja Facebook. 

> Lue myös: Facebook seuraa sinua kaikkialle – tarkista, mitä somejätti sinusta tietää

Tekemisiäsi seurataan jatkuvasti

Useimmat meistä kuljettavat vapaaehtoisesti mukanaan jäljityslaitetta. Älypuhelin luo koko ajan lokia käyttäjän liikkeistä ja jokaisesta askeleesta.

Keskustelua yksityisyydestä ja sen suojaamisesta käydäänkin jatkuvasti.

Yksityisyyteen ja käyttäjän tietosuojaan liittyvät seikat saivat Googlen tuomaan Chrome-selaimeen yksityisen tilan vuonna 2008. Inkognito-toiminto on nimetty Chromessa hieman hassusti sekakielisenä terminä, "incognito-ikkuna". 

> Lue myös: Näin surffaat yksityisesti

Poista jäljitys käytöstä Google Mapsissa

Nyt Google on vihdoin tuomassa yksityisen tilan myös suosittuun Google Maps -karttasovellukseensa.

Android-laitteisiin on lokakuun lopulla tulossa päivitys, jonka myötä Google Mapsin valikkoon ilmestyy mahdollisuus ottaa käyttöön inkognito-tila.

Kun yksityinen tila on käytössä, Google Maps ei tallenna historiatietoja. Myöskään ihmiset, joiden kanssa olet jakanut sijaintisi, eivät näe missä liikut, niin kauan kuin yksityinen tila on käytössä.

Kokonaan näkymättömäksi ei voi muuttua

Uutta toimintoa ei voi kuitenkaan hyödyntää hämäriin tarkoituksiin.

Vaikka yksityinen tila estää Googlea tallentamasta sijaintihistoriaasi, niin teleoperaattori voi silti edelleen viranomaisten pyynnöstä toimittaa sijaintitietojasi.

Alta näet, kuinka yksityinen tila otetaan käyttöön:

Google Mapsin inkognito-tila

Google Mapsin päivityksen myötä sovellukseen tulee mahdollisuus käyttää yksityistä tilaa, jossa Google ei tallenna käyttöhistoriaa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...