Googlen uusi sovellus tutkii ihosi ihosairauden varalta
Ihotaudit

Google auttaa selvittämään, mitä ihossasi oleva läiskä voi olla.

© Shutterstock

Googlen uusi sovellus tutkii ihosi sairauden varalta

Googlelta on tulossa uusi sovellus, joka auttaa sinua oppimaan lisää ihosairauksista ihostasi otettujen kuvien ja tekoälyn avulla.

perjantai 2. heinäkuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Ehkä olet kokeillut sitä itse. Avaat Googlen hakukoneen, etsit oireita, joita sinulla nähtävästi on. Hetken kuluttua olet selvittänyt, mikä sairaus sinulla voisi olla. Ja useimmiten oireet osoittautuvat harmittomiksi.

Riippumatta siitä, oletko sinä tehnyt niin vai et, ihmiset eri puolilla maailmaa etsivät lukemattomia kertoja vuoden aikana Googlen avulla, mikä voi aiheuttaa sitkeän yskän tai mystisen täplän käsivarteen. 

Tulevaisuudessa voi olla vieläkin helpompaa diagnosoida itsensä, ainakin mitä ihotauteihin tulee. Googlella on tällä hetkellä kehitteillä erityinen sovellus, joka algoritmien avulla voi auttaa meitä määrittämään, onko meillä ihosairaus.

LUE MYÖS: Mittaa lämpösi puhelimella

Näin sovellus toimii

Googlen tuleva sovellus käyttää ns. koneoppimisteknologiaa, jossa tekoälyn on mahdollista analysoida dataa algoritmien avulla. Tässä tapauksessa Googlen mukaan sovellukseen on syötetty sadoittain ihokuvia.

Sovellus pystyy näin varmuudella tunnistamaan 288 erilaista iho-ongelmaa, mukaan lukien sairauksia, kuten ihosyövän. 

Väitetään, että jopa 90 prosenttia ihoa koskevista Google-hauista liittyvät niihin.

Sovelluksen alustavan muotoilun mukaan, sen toiminta perustuu siihen, että käyttäjä ottaa kolme kuvaa ihon täplästä eri kulmista ja etäisyyksiltä. 

Näin sovellus toimii
Näin sovellus toimii

Tässä näet Googlen tulevan sovelluksen toiminnassa. Emme kuitenkaan tiedä, onko tämä sovelluksen lopullinen muotoilu. 

© Google


Sen jälkeen voidaan antaa lisätietoa, kuten mikä kehon osa on kyseessä ja kuinka pitkän aikaa iho-ongelma on jatkunut. 

Lopuksi kuvat lähetetään Googleen, ja sovellus näyttää hetken kuluttua mahdolliset diagnoosit, joista voit valita painamalla jonkin, jolloin saat oireista, tarttuvuudesta ja hoidosta tarkempia tietoja.

LUE MYÖS: Fitnessranneke auttaa sinua ehkäisemään stressiä

EU:ssa hyväksytty lääkinnällinen sovellus

Kaikesta päätellen voimme EU-alueella päästä käyttämään Googlen uutta lääkinnällistä sovellusta.

Google kertoo nimittäin, että sovellus on hyväksytty ja saanut EU:n CE-merkinnän 1. luokan lääkinnällisenä laitteena. Se tarkoittaa siis, että sovellus täyttää EU:n voimassa olevan lainsäädännön vaatimukset.

Sovelluksella ei kuitenkaan ole vielä konkreettista nimeä, emmekä tiedä, milloin se tulee ulos. Google ilmoittaa itse toivovansa saada sen markkinoille myöhemmin vuoden 2021 aikana.

Ehkä sinua kiinnostaa...