Skoda Octavian kosketusnäyttö ja Android Auto -sovellus
Android Auto

Android Auto -sovelluksen voi yhdistää auton kosketusnäyttöjärjestelmään.

© David Jancik / Shutterstock.com

Android Auto – Googlen sovellus tuo puhelimen sovellukset autoon

Moni auto kehuskelee jo toimivansa Android Auton kanssa – mutta mikä se on ja miten sitä käytetään?

perjantai 30. elokuuta 2019 teksti M. Haverholm

Android Auto nyt virallisesti Suomessa

Päivitetty 11.5.2020

Tähän asti Android Auto -sovelluksen on saanut kikkailemalla käyttöön ainoastaan lataamalla sovelluksen Googlen virallisen sovelluskaupan ulkopuolelta.

Nyt Android Auto on kuitenkin osa Android 10 -käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmä tuli saataville loppuvuodesta 2019, ja järjestelmä on monissa uudemmissa laitteissa ja saatavana päivityksenä joihinkin vanhempiin malleihin.

Läheskään kaikkiin Android-laitteisiin ei Android 10 -järjestelmää saa, eikä tällä hetkellä ole tietoa, tuleeko näihin laitteisiin jossain vaiheessa mahdollisuus ladata Android Auto -sovellus Google Play -kaupasta.

Muilla kuin Android 10 -laitteilla autokäyttöliittymän saa ilmeisesti jatkossakin vain epävirallista reittiä.

Aiempaa versiota pystyi myös käyttämään puhelimen näytöltä auton infojärjestelmässä, jossa ei ole kosketusnäyttöä, mutta tämä ominaisuus on Android 10 versiosta poistettu.

Android Auto Suomessa
Android Auto.

Autokäyttöliittymä on osa Android 10 -järjestelmää ja asetukset ovat näkyvissä, vaikka sovellus ei ole valittavissa sovellusvalikosta.

Mikä on Android Auto

Android Auto on Googlen kehittämä sovellus, jonka avulla Android-älypuhelimen voi yhdistää auton näyttöruutuun. 

Android Autoa voi käyttää myös suoraan puhelimessa tai ilman kosketusnäyttöä olevan auton tietojärjestelmän kanssa, mutta silloin Android Auton käyttö ei vastaa tarkoitustaan.

Sovellus onkin suunniteltu kosketusnäytöllisiä järjestelmiä varten, jollainen löytyy nykyään kaikista uusista autoista. Useimmissa on myös tuki Android Auto -käyttöä varten.

Android Auto -sovelluksen avulla voi käyttää Android-älypuhelimen sovelluksia myös ajon aikana auton mukaan ohjauspyörän kautta, auton kosketusnäytöltä tai Google Assistantilla. Digiapuri ei kuitenkaan vielä ymmärrä suomeksi puhuttuja komentoja.

Sovelluksista suosittuja ovat esimerkiksi Google Maps -karttapalvelu, jota voi käyttää navigointiin. Android Auton kanssa yhteensopivia sovelluksia on jo yli sata. 

Muun muassa musiikin suoratoisto onnistuu esimerkiksi Spotify-palvelusta.

Lue myös: Suunnista sujuvasti Google Mapsilla

Android Auto sovellus yhdistettynä autoon
Android Auto

Android Auto yhdistää Android-älypuhelimen ja auton niin, että voit käyttää auton tietojärjestelmässä puhelimen sovelluksia, kuten Google Mapsia.

© Wikimedia

Missä Android Auto toimii?

Monen uuden auton esitteessä mainostetaan, kuinka älypuhelinta voi käyttää auton kosketusnäyttöjärjestelmässä Google Android Auto -sovelluksen avulla.

Android Auto -sovellus ei kuitenkaan ole vielä saatavana Googlen suomalaisessa sovelluskaupassa.

Autojen ominaisuuksissa todetaankin, että vaikka autossa on Android Auto -tuki, niin järjestelmä ei ole vielä täällä käytössä.

Tämän jutun loppupuolelta voit kuitenkin lukea, kuinka Android Auto -sovelluksen saa meilläkin jo toimimaan pienellä kikkailulla – omalla vastuulla.

Lue lisää asiaa Androidista – uutisia, vinkkejä, niksejä hyviä sovelluksia ja paljon muuta

Android Auton aloitusnäyttö
Android Auto

Android Auto -sovellus ei ole vielä virallisesti saatavana Suomessa, mutta sovellus toimii silti jo yhteensopivassa puhelimessa.

Milloin Android Auto tulee Suomeen?

Tällä hetkellä Android Auto -sovellus on saatavana 36 maassa, mutta ei vielä pohjoismaissa. 

Sovellus tukee yli 500 automallia ja auton infojärjestelmää. 

Käytännössä siis useimmat automerkit ja autostereot jo tukevat Android Auto -järjestelmää.

Google Assistantin kanssa Android Auto on tuettuna kahdeksassa maassa, Euroopassa tuettuihin maihin kuuluvat tällä hetkellä Iso-Britannia, Ranska ja Saksa. 

Suomenkin osalta lokalisointi toivottavasti valmistuu jossain vaiheessa, mutta aikataulusta ei ole tietoa. 

Kesän aikana Android Auto -sovellukseen tehtiin päivityksiä, joilla ainakin sovelluksen kättöliitymää on parannettu. 

Uutta versiota ei kuitenkaan oltu vielä julkaistu tätä kirjoitettaessa. Päivityksistä kuitenkin kerrottiin toukokuussa Googlen blogissa, jossa on myös video uudesta käyttöliittymästä.  

On siis hyvinkin todennäköistä, että sovellus on pian myös täkäläisessä sovelluskaupassa.

Android Auto piipahti jo listalla

Kuluvan vuoden heinäkuun alussa Google ilmoitti, että Android Auto on saatavana myös pohjoismaissa. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä kyseessä oli virhe ja tieto poistettiin Googlen sivustolta.

Piipahdus täkäläisellä saatavuuslistalla on kuitenkin tulkittavissa niin, että Android Auto olisi pian tulossa myös Suomeen. 

Ja vaikka Android Auto ei  vielä olekaan Googlen suomalaisessa sovelluskaupassa, Android Autoa voi silti jo kokeilla, kuten alta selviää.

Android Auto puhelimessa
Android Auto

Android Auto -sovellusta voi kokeilla myös autossa, jossa ei ole näyttöruutua. Silloin Android Auto -sovellus toimii puhelimen näytöllä.

© Pixabay

Näin voit kokeilla Android Auto -sovellusta

Android Auto -sovellusta pääsee kokeilemaan jo nyt lataamalla sen muualta kuin Googlen sovelluskaupasta, kunhan varmistaa, että lataussivusto on luotettava.

Sovellusten lataamista muualta kuin Googlen virallisesta sovelluskaupasta ei suositella, emmekä mekään siihen kehota.

Epävirallisen asennuksen tekeminen edellyttää myös jonkin verran Android-tuntemusta, joten kylmiltään siihen ei pidä ryhtyä.

Nyt kun varoituksen sanat on kerrottu, niin voidaan todeta, että Android Auto on mahdollista saada toimimaan yhteensopivan puhelimen ja yhteensopivan auton kanssa myös Suomessa.

Android Auto -sovelluksen voi asentaa apk-asennustiedoston avulla, jollaista käytetään, kun sovelluksia asennetaan muualta kuin Googlen sovelluskaupasta.

Tällaisen apk-tiedoston asentaminen vaatii tuntemattomista lähteistä ladattavien sovellusten hyväksymisen. Uudemmissa Android-versioissa hyväksynnän voi tehdä sovelluksen latauksen yhteydessä. 

Tietoturvan takia on tärkeää, että apk-tiedostoja lataa vain luotettavista lähteistä. KotiMikron kokeilussa Android Auto ladattiin APKMirror-sivustolta, jolta löytyy myös tietoa ja ohjeita.

Ehkä sinua kiinnostaa...