Microsoft estää liitetiedostojen makrovirukset
Esto suositulle huijaustyypille:

Kun saat odottamattoman sähköpostiviestin, jonka liitteenä on Excel- tai Word-asiakirja, se saattaa usein sisältää makroja, jotka voivat tartuttaa tietokoneesi. Pian rikolliset eivät kuitenkaan voi enää käyttää tätä tietoturva-aukkoa päästäkseen tietokoneellesi.

Microsoft estää sähköpostiviestien virukset ja kiristyshaittaohjelmat

Enää ei tarvitse pelätä sähköpostiviestien liitetiedostojen kautta tulevia viruksia. Microsoft tekee päivityksen, jotta makrovirukset eivät enää voi vahingoittaa tietokonettasi.

torstai 10. helmikuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Useimmat ovat saaneet sähköpostiviestejä, joissa on liitteenä Office-asiakirjoja. Olet silloin saattanut huomata, että Office-ohjelmat ovat tietoturvasyistä estäneet mahdollisesti haitallisen sisällön, kuten makrot.

Tällöin on ensin napsautettava asiakirjan yläosan värillistä palkkia, jotta voisi muokata asiakirjaa, jossa on aktiivista sisältöä. 

Tämä tapahtuu riippumatta siitä, oletko saanut asiakirjan tutulta tai odottamattomalta lähettäjältä. 

Makrot rikollisten käytössä vuosikausia

Rikolliset ovat jo vuosia väärinkäyttäneet Microsoftin Office-asiakirjoja virusten ja haittaohjelmien levittämiseen. Usein se tapahtuu niin, että saat lyhyen sähköpostiviestin, jossa väitetään, että sinun on esimerkiksi maksettava lasku tai tarkistettava vuosikertomus.

Sähköpostin mukana on liitetiedosto, joka on yleensä Excel-, PowerPoint- tai Word-muodossa. 

Jos avaat tiedoston ja otat käyttöön makrojen muokkauksen, tietokoneellesi ladataan kiristyshaittaohjelmia tai muita viruksia, ja vahinko on totaalinen.

Tämä on tyypillinen esimerkki huijaussähköpostista.
Petosyritykset:

Tämä on tyypillinen esimerkki tietojenkalasteluviestistä. Liitetiedosto on Excel-asiakirja, jonka sisältämät haitalliset makrot saavat tietokoneesi hakemaan viruksen kiintolevylle.

Ei enää makrojen aktivoimista

Kesän aikana Microsoft päivittää Office-paketit niin, että makroja ja muuta aktiivista sisältöä ei voi enää aktivoida asiakirjoissa napsauttamalla työkalupalkin alla olevaa palkkia.

Tämä vähentää riskiä, että asiakirja aiheuttaa epähuomiossa vahinkoja. 

Enää ei ole mahdollista napsauttaa muokkaamista ja makrojen aktivointia.
Ennen ja jälkeen:

Yllä on palkki, joka näkyy, kun avaat sähköpostilla saamasi asiakirjan. Alla näet miltä päivityksen jälkeen näyttää. Enää ei ole mahdollista napsauttaa muokkaamista ja makrojen aktivointia.

Saatavissa uusimpiin Office-paketteihin

Aluksi päivitys lähetetään uusimpiin Office-paketteihin kesän jälkeen, mutta myöhemmin Office-paketit päivitetään taaksepäin Office 2013:een saakka.

Kun päivitys on asennettu, et voi enää aktivoida makroja vahingossa tai painamalla liian nopeasti.

Jos kuitenkin saat luotettavalta taholta asiakirjan, voit edelleen aktivoida sen, nyt vain hieman hankalammin.

Jatkossa pitää tarkastella tiedoston ominaisuuksia. Napsauta tiedostoa Resurssienhallinnassa hiiren oikealla painikkeella ja valitse Ominaisuudet. Kohdassa Yleistä voit poistaa alla olevassa kuvassa kuvatun eston.

Poista esto tiedoston ominaisuuksista
Poista esto:

Jos haluat aktivoida sähköpostitse saamiesi asiakirjojen makrot ja muun sisällön päivityksen jälkeen, tallenna asiakirja kiintolevylle. Napsauta sitten asiakirjaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse Ominaisuudet. Nyt voit valita Poista esto muokataksesi asiakirjaa.

Suojaa koko tietokone viruksilta

Sähköpostin liitetiedostot ovat yksi suurimmista syistä siihen, että tietokone saa viruksia tai haittaohjelmia, joten Microsoftin päivitys vähentää riskiä merkittävästi.

On kuitenkin monia muitakin tapoja, joilla tietokoneelle voi päästä viruksia ja muita haittoja, ja huijarit keksivät jatkuvasti uusia temppuja. 

Siksi paras tietokoneen suojaus on aina hyvä, vakaa ja ajantasainen tietoturvaohjelma, joka vangitsee kaikenlaiset uhat – myös uudet – ennen kuin ne vahingoittavat tietokonettasi. 

Suosittelemme KotiMikron tietoturvapakettia, joka sisältää kuusi ohjelmaa, jotka yhdessä varmistavat tietokoneesi turvallisuuden. Tilaajana voit ladata ohjelmat ja oppaat maksutta Etunurkasta tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...