Vaikuttaa siltä, että eräs pop-laulu vuodelta 1989 voi olla haitallinen vanhemmille kiintolevyille.
Tärinät:

Joillakin taajuuksilla kaikki voi tärähdellä rikki. Vaikuttaa siltä, että eräs pop-laulu vuodelta 1989 voi olla haitallinen vanhemmille kiintolevyille.

Musiikki vuodelta 1989 voi tuhota tietokoneesi kiintolevyn

Jos omistat vanhemman kannettavan tietokoneen, älä toista Rhythm Nation -kappaletta koneen läheisyydessä. Musiikin resonanssi voi aiheuttaa tietokoneen kiintolevyn rikkoutumisen.

keskiviikko 24. elokuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Uusin tietoturvauhka nimeltä CVE-2022-38392 on täysin erilainen kuin muut uhat, joista olemme lukeneet aiemmin.

Tämä uhka tarkoittaa nimittäin, että rikolliset lähestyvät tietokonettasi kaiuttimen avulla ja soittavat poplaulaja Janet Jacksonin Rhythm Nation -kappaleen vuodelta 1989.

Kappaleen luoma resonanssi saa aikaan haitallisia värähtelyjä, jotka voivat mahdollisesti osua samoihin värähtelyaaltoihin kuin itse kiintolevy ja tärisyttää sen kappaleiksi.

> Lue myös: 4 virhettä, jotka tuhoavat kiintolevyn

Haitallinen vanhemmille kiintolevyille

Microsoft-bloggaaja Raymond Chen kertoi blogissaan äskettäin, miten hänen kollegansa, joka työskenteli Windows XP:n tukiosastolla, kertoi uhkasta jo vuosia sitten – ja nyt se on saanut oman virallisen nimen.

Tuolloin he havaitsivat, että useat suurten valmistajien tietokoneet sisälsivät samantyyppisiä kiintolevyjä, jotka olivat alttiita tärinän aiheuttamalle heikentymiselle.

Tällaisia ovat erityisesti 2,5 tuuman kiintolevyt, jotka pyörivät 5 400 RPM:n nopeudella ja jotka on valmistettu vuonna 2005. 

Nämä kiintolevyt värähtelevät samalla taajuudella kuin Janet Jacksonin kappale soitettaessa, ja kiintolevyn rikkoutumisesta on raportoitu jopa tapauksissa, joissa kappale ei soinut samalla tietokoneella, vaan toisella lähellä olevalla tietokoneella.

> Lue myös: Kuinka paljon Spotify, Tidal, YouTube Music ja Apple Music maksavat?

Janet Jacksonin Rhythm Nation -kappaleella voi olla tuhoisa vaikutus joihinkin kiintolevyihin.
Täydellinen tuho:

Janet Jacksonin Rhythm Nation -kappaleella voi olla tuhoisa vaikutus joihinkin kiintolevyihin.

Ääni voi tuhota kaiken

Itse asiassa haitallinen tärinä ei ole täysin uusi ilmiö, ja arkkitehtien ja insinöörien on aina otettava se huomioon esimerkiksi korkeiden rakennusten ja siltojen suunnittelussa. 

Samalla tavalla muutkin esineet voivat vaurioitua, jos tiedetään taajuus, mikä saa esineet rikkoutumaan.

Vuonna 2017 tietoturva-asiantuntija Alfredo Ortega osoitti, että 130 Hz:n taajuudella kuuluva ääni voi saada kiintolevyn lopettamaan komentojen vastaanottamisen. 

Tämä oli mahdollista, koska ääniaallot etenivät kiintolevyyn pyörivien mekaanisten kiintolevylaattojen kerääminä värähtelyinä. 

Ilmiö, jossa värähtely vaikuttaa kohteisiin haitallisesti, tunnetaan luultavasti parhaiten Tacoma Narrows -sillasta, joka romahti vuonna 1940, koska suuret tuulennopeudet saivat sillan kannen värähtelemään, kunnes se romahti.
Kuuluisa sillan romahdus:

Ilmiö, jossa värähtely vaikuttaa kohteisiin haitallisesti, tunnetaan luultavasti parhaiten Tacoma Narrows -sillasta, joka romahti vuonna 1940, koska suuret tuulennopeudet saivat sillan kannen värähtelemään, kunnes se romahti.

Uudemmat tietokoneet eivät ole vaarassa

Sinun ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että myös uudemman mallinen tietokone hajoaa, jos toistat Janet Jacksonin kappaletta. 

Kiintolevyvalmistajat ovat sittemmin muuttaneet levyjen suunnittelua, joten sinun pitäisi pystyä toistamaan sama kappale uudemmalla tietokoneellasi. 

On kuitenkin olemassa vaara, että rikolliset saavat selville nykyaikaisia kiintolevyjä tuhoavat taajuudet ja käyttävät tietoja kiristykseen.

Jos sinulla on uudempi tietokone – ja rohkeutta – voit kuunnella tuhoisan pop-kappaleen itse alla olevalta videolta. Kuitenkin omalla vastuullasi.

> Lue myös: Tee kiintolevylle turvatarkastus – katso ohjeet tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...