Cd-levyjä pöydällä kaiuttimen edessä

Cd täyttää 35 vuotta. Loimme katsauksen levyn vaiheisiin.

© Shutterstock

5 asiaa cd-levystä

Ensimmäinen cd-levy tuli painosta 35 vuotta sitten Philipsin tehtaalla Hannoverissa. Juhlan kunniaksi paljastamme viisi asiaa, joita et välttämättä hohtavasta kiekosta tiennyt.

perjantai 18. elokuuta 2017 teksti H. Rasmussen

Usean vuoden kehitystyön tuloksena prässättiin ensimmäinen cd-levy 35 vuotta sitten Philipsin tehtaalla Hannoverissa.

Philips teki yhteistyötä Sonyn kanssa, mikä vaikutti ratkaisevasti cd:n muotoiluun.

5 kiehtovaa yksityiskohtaa cd-levystä:

1. Halkaisija

Philipsin pprototyyppi oli halkaisijaltaan 11,5 senttimetriä ja levylle mahtui tunti musiikkia. Sony halusi kuitenkin kauemmin soivan levyn, joten lopulliseen versioon mahtui 73 minuuttia.

Lisäksi Sony edellytti, että levy mahtuu japanilaiseen 12 senttimetriä leveään paidantaskuun. Tästä tuli myös levyn halkaisijan mitta.

cd

2. Aukon koko

Philips sai määritellä levyn aukon koon ja päätyi Hollannin 10 sentin eli ”dubbeltjen” kokoon.

3. Ensimmäinen cd-soitin

Sony julkaisi 1. lokakuuta 1982 maailman ensimmäisen cd-soittimen CDP-101:n, ja kuukautta myöhemmin ilmestyi Philipsin CD100.

4. ABBA soi ensin

Kohta soittimien julkaisun jälkeen, loppuvuodesta 1982 ilmestyi ensimmäinen musiikki-cd, ABBAn The Visitors, joka oli vuotta aikaisemmin julkaistu vinyylinä.

5. Suoratoisto on cd:n surma

Cd-levyjä on myyty maailmanlaajuisesti 2,5 miljardia kappaletta. Cd-levy on kuitenkin jäänyt jonkinlaiseksi reliikiksi, kun ensin mp3 ja sitten suoratoistopalvelut tekivät siitä marginaalisen ilmiön.

Hyvinä aikoina, eli vajaat 20 vuotta sitten Suomessa myytiin lähemmäs 10 miljoonaa cd-levyä vuodessa. Nyt 35-vuotiasta levyä ostetaan vuodessa vähän reilu miljoona kappaletta. Tiedot perustuvat Musiikkituottajat ry:n tilastoihin.

Nauti hyvästä äänestä tietokoneella – muuta perhettä häiritsemättä. Nyt saat kuulokkeet ja 4 numeroa KotiMikroa sekä e-kirjan ”Seuraa suosikkejasi suoratoistona” yhteishintaan vain 21,90 euroa. Säästät 57,90 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...