Mitä useammin tallennat kuvan, sitä huonommaksi kuvanlaatu muuttuu.
Kuvanlaatu:

Tässä näet kaksi kuvaa. Vasemmalla oleva on alkuperäinen, kun taas oikealla oleva kuva on tallennettu 30 kertaa, joten sitä on pakattu voimakkaasti. 

© KotiMikro/Niklas Ernst

Vältä digitaalisten valokuvien vaurioituminen kuvanmuokkauksessa

Kun kuvat ovat tietokoneellasi, saatat ajatella, ettei mikään voi vahingoittaa niitä. Itse asiassa kuvasi voivat kuitenkin mennä pilalle, jos et ole varovainen.

lauantai 20. toukokuuta 2023 teksti N. Ernst

Tavallinen valokuva, joka on laitettu esille, voi mennä pilalle. Voit läikyttää nestettä sen päälle, se voi revetä ja auringonvalo voi haalentaa sitä.

LUE MYÖS: >> Tallenna valokuvasi Google Kuvien salaiseen kansioon

Digitaaliset kuvat ja valokuvat sen sijaan ovat turvassa tietokoneen kiintolevyllä, jossa niille ei voi tapahtua mitään pahaa - kunhan kiintolevy on suojattu. Vai mitä?

On kiehtova ajatus, että kuvat ovat täysin turvassa, kun ne tallennetaan digitaalisesti. Totuus on kuitenkin hieman toisenlainen, ja itse asiassa saatat itse olla pääsyyllinen siihen, että digitaalisten valokuviesi laatu heikkenee jatkuvasti.

Voit pilata omat kuvasi huomaamatta, jos teet niihin säätöjä.

Tässä kohtaa asia muuttuu hieman teknisemmäksi.

Näin tietokoneellasi olevat kuvat vievät vähemmän tilaa

Digitaalinen valokuva koostuu pikseleistä. Kuvittele, että kuva koostuu tuhansista pienistä pisteistä - pikseleistä - kaikissa mahdollisissa väreissä, jotka yhdessä muodostavat valokuvasi. Jos puhelimen kameran resoluutio on esimerkiksi 12 megapikseliä, alkuperäinen valokuva koostuu 12 miljoonasta pikselistä.

Kun kuva tallennetaan tietokoneelle, se pakataan esimerkiksi kameran alkuperäisestä kuvamuodosta esimerkiksi jpg-muotoon. Tämä tarkoittaa, että kuva tai valokuva muunnetaan tiedostoksi, joka puristuu kokoon eli pakataan, jolloin se vie vähemmän tilaa. 

Tietokone tekee tämän poistamalla kuvasta tarpeettomimmat tiedot. 

Näitä voivat olla esimerkiksi ryhmä samanvärisiä pikseleitä, joka "yhdistetään" tilan säästämiseksi. Kun näin tapahtuu koko valokuvan laajuudelta, kuvaa voidaan pakata melko paljon niin, että tiedosto on kooltaan sellainen, että se voidaan esimerkiksi lähettää sähköpostin liitteenä. Samalla menetät kuitenkin kuvan yksityiskohtia. 

LUE MYÖS: Näppärä työkalu: Vaihda valokuviesi tausta

Pakkaaminen vaikuttaa siis jonkin verran kuvan laatuun, mikä tietysti riippuu siitä, miten voimakas pakkaus on. 

Näin pilaat valokuvasi

Olet saattanut huomata saman ilmiön lähettäessäsi kuvan tekstiviestillä, WhatsAppilla tai Facebook Messengerillä, jolloin kuvasi ei yhtäkkiä näytä yhtä terävältä, värikkäältä tai kontrastiltaan vastaavalta kuin alkuperäinen valokuva. 

Tämä johtuu siitä, että tällaiset palvelut pakkaavat kuvia melko voimakkaasti tilan ja palvelintehon - ja viime kädessä rahan - säästämiseksi.

LUE MYÖS: Parhaat kuvankäsittelysovellukset puhelimeen

Samoin voi käydä myös silloin, kun avaat, muokkaat ja tallennat kuvia ja videoita tietokoneellesi. 

Aina kun avaat ja teet muutoksia ja tallennat kuvan, kuva pakataan uudelleen, jolloin sen laatu heikkenee. 

Siksi laatu voi kärsiä vähitellen ilman, että edes huomaat sitä.

Katso esimerkki alta. 

Näin vältät kuviesi pilalle menemisen

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että voit välttää kuvien pilalle menemisen, jos harkitset tarkemmin ennen niiden tallentamista. 

Tämä edellyttää, että tallennat tiedostosi oikeissa tiedostomuodoissa - olipa kyse sitten kuvista tai videoista. 

> Lue lisää kuvankäsittelystä täältä

KotiMikro-lehden uudessa numerossa 9/2023 näytämme, miten tallennat kuvasi ja videosi juuri oikeissa tiedostomuodoissa, jotta ne eivät vahingoitu, ja valokuvasi kestävät ikuisesti. 

> Voit lukea artikkelin Etunurkasta

Voit ostaa KotiMikro-lehden paikoista, joista yleensä ostat lehtesi, mutta voit jo nyt lukea artikkelin Etunurkasta. 

Ehkä sinua kiinnostaa...