JPG-tiedostot, exe-tiedostot ja MP3-tiedostot ovat useimmille tuttuja. Käytämme niitä usein ja niihin törmää montaa kertaa päivässä.
LUE MYÖS:Määritä verkkosivustot avautumaan automaattisesti Chromessa
Sitten on tiedostoja, jotka ovat harvinaisempia, oudompia ja salaperäisempiä ja sellaisia, joista et ehkä ole koskaan kuullutkaan.
Sinulla ei ainakaan ole mitään käsitystä siitä, miten ne avataan tai millaisia tietoja ne pitävät sisällään. Esimerkiksi tiedostotyypit AIF, DjVu ja Heic ja exif ovat todennäköisesti monille aivan uusia tuttavuuksia.
Ei ihme, sillä tiedostomuotoja on satoja erilaisia.
Lataa ohjelma Etunurkasta
Joitakin tiedostoja voi lukea monilla ohjelmilla, kun taas toiset voidaan avata vain tietyllä ohjelmalla. Uudessa työkalussamme tarkastelemme muutamia mielenkiintoisimpia, hyödyllisimpiä ja käytännöllisimpiä, mutta myös – joillekin – tuntemattomia tiedostomuotoja, joita saatat kohdata surffatessasi verkossa ja käyttäessäsi tietokonetta.
LUE MYÖS: PDF-tiedostojen lukeminen selaimessa
Olet ehkä törmännyt esimerkiksi PPT-tiedostoon, joka on erityinen standardi, jota Microsoft käyttää Microsoft Office -ohjelmassa tehdyille esityksille.
Mutta mitä teet, jos et ole ostanut ja asentanut Office-pakettia? Käytät luonnollisesti Etunurkasta saatavaa maksutonta LibreOffice-vaihtoehtoa.
Avaa AIF-, PSD- ja HEIC-tiedostoja ja paljon muuta
Jotta tietyn tiedoston avaavan ohjelman löytäminen olisi helpompaa, olemme luoneet uuden digitaalisen työkalun. Olemme koonneet tänne joukon epätyypillisiä tiedostotyyppejä, joihin saatat törmätä, ja annamme sinulle ohjelman, jolla voit avata tiedoston.
LUE MYÖS: Etsi välilehtiäsi Google Chromesta
Työkalu löytyy Etunurkasta. Jotta voit lukea tiedostotyypeistä ja nähdä niihin liittyvät ohjelmat ja niiden linkit, sinun tarvitsee vain kirjautua sisään. Artikkeli ja perusteellinen opas löytyvät täältä.
Työkalussa näytämme muun muassa, miten voit avata AIF-, PSD-, RTF-, z7-, DjVu-, HEIC-, SVG-, ISO-, ePub- ja mov-tiedostoja.
Tiedosto- ja ohjelmaluetteloa päivitetään jatkuvasti, kun kohtaamme uusia ja erikoisia tiedostoja.