Tiedostokansioita voi tiivistää pakkaamalla

Tee lähetettävistä tiedostoista tiivistetty tiedostopaketti, niin tiedostot liikkuvat kätevästi, nopeasti ja turvallisesti.

© Shutterstock

3 hyvää zip-ratkaisua

Jos liität useita tiedostoja sähköpostiviestiin, ne kannattaa ensin pakata. Pakkaaminen varmistaa myös sen, että tiedostot menevät ehjänä perille. Esittelemme kolme hyvää pakkaajaa.

lauantai 3. elokuuta 2019 teksti M. Haverholm


Jos lähetät usein ja useita tiedostoja sähköpostiviestin liitteinä, niin tiedät myös, kuinka tylsää puuhaa tiedostojen liittäminen viestiin yksi kerrallaan voi olla.

Tiedostojen liittämisessä täytyy myös huomioida tietoturva. Sähköpostiliikennettä on helppo vakoilla, koska siinä ei käytetään perusasetuksilla mitään salausta.

Sen paremmin viestissä kuin sen liitteessäkään ei parane lähettää mitään luottamuksellista tietoa.

Verkon yli lähetettävä tiedosto saattaa myös joskus mennä matkalla rikki niin, että se ei enää aukea vastaanottajan tietokoneessa.

Nämä ongelmat voi kuitenkin helposti ratkaista käyttämällä pakkausohjelmaa, jolla tiedostot voi pakata yleisesti käytettyyn zip-tiedostopakettiin.

Tiedostopaketissa olevat tiedostot myös tiivistyvät tiedostotyypistä riippuen pienempään kokoon, jolloin niiden lähettäminen ja lataaminen vie vähemmän aikaa kuin jos tiedostot lähetettäisiin pakkaamattomina.

Erillisellä pakkausohjelmalla voi myös suojata tiedostopaketissa lähetettävät tiedostot salasanalla, jolloin pakettia ja sen sisältämiä tiedostoja ei saa avattua ilman salasanaa.

Alla on kolme hyvää keinoa pakata tiedostoja.

1. PeaZip
2. 7-Zip
3. Windowsin zip-toiminto

1. PeaZip

PeaZip kuuluu suosittuihin pakkausohjelmiin, ja se on ollut olemassa yli kymmenen vuotta. Avoimen lähdekoodin PeaZip-ohjelmaa pidetään myös yhtenä parhaimmista, ellei parhaimpana tiedostopakkaajana.

PeaZp on myös sekä käyttäjäystävällinen että luotettava ohjelma.

Eikä haittaa, että sen käyttöliittymän saa myös lähes kokonaan suomenkielisenä. Viimeisimmässä versiossa kohdevalikko on vielä suomentamatta, mutta pääosin muut valikot ja valinnat ovat suomeksi.

PeaZip-ohjelmalla voi muiden erillispakkaajien tavoin suojata zip-tiedostopaketin salasanalla. Ilman salasanaa zip-tiedostoa ei voi avata.

Voit ladata PeaZip-ohjelman ja sen käyttöä esittelevän artikkelin Etunurkasta (vain tilaajille).

2. 7-Zip

7-Zip on varsinkin tietokoneharrastajien suosima pakkausohjelma, joka on myös avoimen lähdekoodin ohjelma ja jo lähes klassikkoaineista, sillä sen julkaisusta tuli heinäkuun puolivälissä kuluneeksi peräti 20 vuotta.

7-Zip käyttää perusasetuksilla omaa 7z-tiedostopakettityyppiään, joka edellyttää, että vastaanottajalla on myös sama ohjelma käytössään. Ohjelmalla voi kuitenkin luoda myös paketteja zip-muodossa, jota tukevat käytännössä kaikki alustat.

Tiedostopaketit, niin 7z- kuin zip-muotoiset, voi salata tehokkaalla salauksella.

7-Zip ja PeaZip ovat melko lähellä toisiaan ominaisuuksiensa puolesta, mutta 7-Zip on jonkin verran kehittyneempi ja monipuolisempi pakkaaja.

7-Zip myös asentuu automaattisesti ja kokonaan suomeksi suomenkieliseen Windowsiin, eikä kieltä tarvitse vaihtaa suomeksi, kuten PeaZip-ohjelmassa.

3. Windowsin zip-toiminto

Windowsissa on yhdysrakenteisena pakkaus- ja purkutoiminto, jolla voi käsitellä zip-muotoisia tiedostoja.

Tiedostopaketin luominen tapahtuu kohdevalikon kautta, jossa Lähetä kohteeseen -toiminnossa on vaihtoehtona zip-muotoinen pakattu kansio.

Zip-paketin purkaminen onnistuu vastaavasti kohdevalikon kautta.

Windowsin pakkaus- ja purkutoiminto on ominaisuuksiltaan rajoitetumpi kuin erilliset pakkausohjelmat, eikä Windowsin toiminto tue muita paketteja kuin zip-tiedostoja.

Windowsin toiminnollakin kyllä pärjää, sillä zip-tiedosto on eniten käytetty pakettimuoto.

Erillistä ohjelmaa voi kuitenkin tarvita, jos vastaan tulee jokin harvinaisempi pakettimuoto, kuten esimerkiksi rar-tiedosto.

Erillisohjelma tarjoaa käyttöön myös enemmän ominaisuuksia ja sopii erityisesti käyttäjälle, joka käsittelee tiedostopaketteja usein.


Ehkä sinua kiinnostaa...