VR-laseista povataan hittituotetta ja saataville odotetaan lisää valinnanvaraa, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan uuteen virtuaaliaaltoon. Kokonaan uudesta ei kuitenkaan voi puhua, sillä keinotodellisuus on myös oma tieteenlajinsa, jota hyödynnetään yhteiskunnan eri alueilla.
1. Rakentaminen. Arkkitehdit voivat kokea rakennukset jo ennakkoon. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa täysikokoisen mallinnuksen niin, että arkkitehdit ja kaikki muutkin rakentamisessa mukana olevat pääsevät tarkastelemaan sekä kokemaan rakennuskohteet kaikista mahdollisista tarkastelukulmista ja löytämään mahdolliset puutteet ennen rakentamista.
2. Urheilu. Apua urheilijalle ja yleisölle. Urheilijat voivat käyttää virtuaalitodellisuutta suoritustensa parantamiseen. Esimerkiksi golfinpelaaja voi hioa svingiään ja juoksija juoksutyyliään. Virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää myös stadioneilla niin, että yleisö voi etukäteen tutustua näkymään katsomosta ja valita paikkansa.
3. Sotatekniikka. Taistelukoulutus. Lentosimulaattori on jo vanha asia, mutta tekotodellisuus soveltuu myös taistelukoulutukseen, jossa sotilaat voivat harjoitella virtuaaliympäristössä.
4. Lääketiede. Etäkirurgia. Kirurgi voi robottia ohjaamalla operoida toisella paikkakunnalla olevan potilaan. Ensimmäisiin etärobottikirurgian tapauksiin kuuluu jo yli kymmenen vuotta sitten tehty, Lindberghin operaation nimellä kulkeva etäleikkaus, jossa New Yorkissa sijaitseva leikkaustiimi poisti sappirakon Ranskassa sijaitsevalta potilaalta. Virtuaalitodellisuuden odotetaan mullistavan etäkirurgian.
5. Luonnontiede. Molekyylien visualisointi. Kolmiulotteisen ympäristön avulla voidaan aikaisempaa helpommin hahmottaa muun muassa molekyylikemian ja molekyylibiologian monimutkaisia prosesseja. Virtuaalitekniikan avulla voidaan liikkua molekyylirakenteen ympärillä ja tarkastella rakenteita kaikilta suunnilta.