Virtual reality Vive MWC2016

Mitä virtuaalitodellisuus on?

Virtuaalinen todellisuus tarjoaa mahdollisuuden huikeisiin kokemuksiin tietokoneella luodussa keinomaailmassa.

keskiviikko 4. toukokuuta 2016 teksti A. Daugaard

Virtuaalitekniikka on kovassa nosteessa ja tulossa tavallisen käyttäjän ulottuville. Tietokoneella simuloitu keinomaailma tarjoaa huikeita ja uskottavia kokemuksia. Voit lentää kuin lintu, sukeltaa valtamereen sinivalaiden seuraan, matkustaa ajassa tai tehdä maanantaistasi paremman lahtaamalla zombieita.

Mitä virtuaalitekniikka on? Virtuaalitodellisuus (engl. virtual reality, lyhenne vr) on tietokoneen avulla luotu simulaatio eli jäljitelmä todellisuudesta. Keinotekoista kolmiulotteista ympäristöä havainnoidaan virtuaalilasien kautta.

Virtuaalivisiirissä on näyttö, paremmissa yleensä molemmille silmille, joka toistaa sisältöä esimerkiksi tietokoneelta.

Mihin vr-laseja voi käyttää? Virtuaalilasit soveltuvat erityisesti videoiden katseluun ja pelaamiseen. Pelatessa käyttäjä pääsee pelin keskelle pelihahmoksi sen sijaan, että hän vain ohjaisi pelihahmoa. Virtuaalilaseista on iloa myös ylipäänsä virtuaalitekniikasta kiinnostuneelle, sillä tekniikka mahdollistaa vaikka virtuaalisen museovierailun. Virtuaalitekniikkaa hyödynnetään myös opetuksessa, lentosimulaattoreissa ja lääketieteessä. Periaatteessa tekniikkaa voidaan soveltaa kaikilla alueilla.

Tässä käytetään virtuaalivarusteita yhdessä taustalla toimivan 3d-piirrosohjelman kanssa:

Virtuaalitekniikka sinänsä ei ole mitään uutta, mutta nyt se on kehittynyt niin paljon, että se on löytänyt tiensä kuluttajatuotteisiin. Virtuaalilasien hinnat ovat vielä melko suolaisia, mutta kuitenkin jo lähestymässä tavallista kukkaroa.

HTC Vive vai Oculus Rift? Tietokoneeseen yhdistettävistä laseista parhaimmiksi arvostetut (ja myös hintavimmat) ovat HTC Vive ja Oculus Rift. Kesäkuussa kauppoihin tulevat Oculus Rift -lasit maksavat noin 750 euroa. Kesäkuussa alkavat myös HTC Vive -virtuaalilasien toimitukset. Lasit ovat ennakkotilattavissa noin 990 euron hintaan. Viven mukana tulee kaksi käsiohjainta, kaksi liikkeitä seuraavaa tunnistinta ja kolme peliä. Riftin mukana tulee tunnistin, kauko-ohjain, pelikonsoliohjain ja peli. Riftille julkaistaan saman tien peräti 30 peliä.

Molemmat vaativat seurakseen tehokkaan tietokoneen.

Ehkä sinua kiinnostaa...