Onko Xtra-PC vedätystä?

Xtra-PC lupaa vauhtia vanhaan koneeseen. Me otimme selvää, mistä on kyse.

Onko Xtra-PC vedätystä?

Xtra-PC:tä kehuviin mainoksiin törmää silloin tällöin ulkomaisilla sivustoilla. Muutaman kympin muistitikulla saa vanhan tietokoneen toimimaan kuin uusi – vai saako?

keskiviikko 8. tammikuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Verkossa tulee vastaan ihmeellisiä asioita ja silloin tällöin tietoteknisiä tuotteita, jotka vaikuttavat suorastaan loistavilta keksinnöiltä.

Niihin kuuluu Xtra-PC, jonka mainoksia näkee varsinkin ulkomaisilla sivustoilla. 

Xtra-PC:n luvataan vauhdittavan vanhaa ja jopa toimintakyvytöntä tietokonetta.

Kyse on muistitikusta, joka tietokoneen usb-väylään yhdistettynä tekee vanhasta läppäristä tai pöytäkoneesta kuin uuden ja vauhdikkaan laitteen.

Älä lankea Xtra-PC:n mainokseen

Tässä Xtra-PC:n mainoksessa todetaan muun muassa, kuinka "laitevalmistajat vihaavat tätä tuotetta, joka tekee tiekoneestasi kuin uuden 10 sekunnissa".

Edellä mainitulla mainossivulla ei tunnu olevan mitään tekemistä Xtra-PC:n valmistajan kanssa, eikä ole myöskään ollenkaan varmaa, onko mainossivun kautta tilattu tuote aito asia.

Mainoksessa on myös tekaistulta vaikuttavia arvioita, joten tämä netissä siellä täällä ilmestyvä mainossivu on syytä jättää huomiotta, jos sinne vahingossa esimerkiksi jonkin uutissivuston linkistä eksyy.

Mainossivulla pyörii myös alla oleva Xtra-PC:n toimintaa esittelevä video.

Xtra-PC lupaa vauhtia vanhaan koneeseen

Mainosvideo on vaikuttava. Eikä sitä voi kiistää, etteikö  muistitikulla oleva Linux voisi toimia sujuvammin kuin tietokoneen kiintolevyllä jauhava vanha ja väsähtänyt Windows.

Xtra-PC:n valmistajalla on asialliset sivut, joilta tikkua voi myös tilata.

Joten jos Xtra-PC:tä harkitsee, niin silloin tilaus kannattaa tehdä ainoastaan valmistajan sivuilta.


Mistä on kyse?

Samaa tikkua mainostettiin jo muutama vuosi sitten, jolloin perustikun hinta oli parin kympin luokkaa.

Xtra-PC on Linux-käyttöjärjestelmällä varustettu muistitikku, jolla oleva Linux on ns. liveversio, eli tietokoneen oma käyttöjärjestelmä ohitetaan ja tietokone käynnistetään Linux-järjestelmään suoraan tikulta. Liveversiota käyttäessä tietokoneella ei välttämättä tarvitse edes olla toimivaa käyttöjärjestelmää.

Xtra-PC ei ole varsinainen huijaus, vaikka se ilmaista Linuxia kauppaakin. Kyse on valmiista ratkaisusta sellaiselle käyttäjälle, joka ei halua askarella tikkua itse.

Toisaalta mille tahansa muistitikulle voi itsekin varsin vähällä vaivalla ladata ilmaiseksi Linuxin.

Jos tietokone ei ole aivan ikäloppu, niin sen saa bios-asetuksia muuttamalla käynnistymään usb-muistilta. Eikä bios-asetusten muutos vaadi mitään erityisosaamista.

Aikaa ja perehtymistä Linux-tikun käyttöönotto voi kuitenkin vaatia. 

Windows ei nopeudu

Kun tietokone käynnistetään Linux-tikulta, tietokoneella oleva Windows ohitetaan, jolloin se ei ole käytettävissä.

Myöskään koneella asennettuna olevia ohjelmia ei voi käyttää.

Tikun kanssa saattaa myös käydä niin, ettei tietokoneen kiintolevyllä oleviin omiin tiedostoihin pääse lainkaan käsiksi, kun tietokone on käynnistetty tikulta.

Xtra-PC:n luvataan toimivan laitteissa, jotka ovat valmistettu 2004 tai sen jälkeen ja jotka voi käynnistää usb-tikulta.

Xtra-PC:n perusversion hinta on valmistajan kaupassa 35 dollaria.

Päälle tulee 13 dollarin toimituskulut, ja koko summasta joutuu vielä maksamaan arvonlisäveron, joten 16 gigatavun muistitikusta, jolla on ilmainen Linux, joutuu maksamaan lähes 60 taalaa eli noin 54 euroa.

Hinta on aika kova, kun ottaa huomioon, että parilla kympillä saa jo 128 gigatavun muistitikun ja usb-muistille tallennettava Linux ei maksa mitään.

Linuxin Ubuntu-versioista esimerkiksi Lubuntu on kevyt ja sen pitäisi toimia jopa parikymmentä vuotta vanhassa tietokoneessa.

Lubuntun voi ladata täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...