Valitse näyttösi koko ja tarkkuus oikein

Valitse näyttösi koko ja tarkkuus oikein

Koolla on merkitystä – ainakin tietokoneen näyttöä valittaessa. Tämä pikaopas auttaa hakiessasi tarpeisiisi sopivaa tuumakokoa ja tarkkuutta.

keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Paneelin tuumakoko on usein ensimmäinen päätös hankittaessa uutta näyttöä pöytäkoneen kaveriksi tai kannettavan lisänäytöksi.

Laajin valikoima näyttöjä on kokoluokissa alkaen 21,5-tuumaisesta (54,6 cm) nykyiseen peruskokoon, 27-tuumaiseen (68,6 cm), asti. Koko on paneelin halkaisijan mitta.

Minkä kokoinen näyttö pitäisi valita?

Kokoa valittaessa on otettava huomioon muun muassa käytettävissä pöytätila ja luonnollisesti myös budjetti.

Tuumakoon lisäksi myös näytön tarkkuus on hyvä huomioida valintaa tehdessä. Mitä suurempi paneelin resoluutio eli tarkkuus on, sitä enemmän Windowsin työpöydällä riittää tilaa kansioille ja ohjelmaikkunoille.

Suuri tarkkuus ei aina ole ratkaiseva tekijä. Jos näytön tuumakoko on vaatimaton, niin suuresta tarkkuudesta ei välttämättä ole kuin haittaa, sillä silloin kaikki kohteet ovat perusasetuksilla usein liian pieniä.

Tarkkuus ja koko kulkevat käsi kädessä

Esimerkiksi 23–24 tuumaisille näytöille riittää täyden teräväpiirron tarkkuus (1920 x 1080 pikseliä). Myös isompia kokoja on saatavana täyden teräväpiirron tarkkuudella. Silloin pikselitiheys jää täydellä teräväpiirtotarkkuudella kuitenkin vaatimattomaksi.

Jos esimerkiksi 27-tuumaisen näytön tarkkuus on 2560 x 1440 pikseliä, niin kuva on terävämpi ja näytölle mahtuu enemmän ikkunoita. KotiMikron testi kuitenkin osoittaa, että 27-tuumainen täysteräväpiirtonäyttö puolustaa paikkaansa edullisen hintaluokan näytöissä.

Lue KotiMikron numeron 4/2017 suurtesti, jossa on mukana kuusi edullista täysteräväpiirtonäyttöä kahdesta eri kokoluokasta.

Tilaa KotiMikro, niin saat luettavaksi lehden 5 viimeisintä numeroa Wype-palvelussa.

Ehkä sinua kiinnostaa...