Mitä RAM-muisti tekee?
Tietokoneen keskusmuisti eli RAM-muisti, on käytönaikainen muisti, johon ladataan käyttöjärjestelmä sekä ohjelmat ja tiedostot, joita käyttäjä avaa.
Keskusmuisti tyhjenee, kun tietokone sammutetaan tai käynnistetään uudelleen.
Keskusmuistin määrällä on suuri vaikutus tietokoneen suorituskykyyn.
Myös keskusmuistin nopeudella on merkitystä, joten oikeantyyppisen muistin valitseminen on tärkeää, kun muistia lisätään tietokoneeseen.
Minkä tyyppistä RAM-muistia minun pitää hankkia?
Vaikka ensimmäisissä pc-laitteissa oli keskusmuisti jo 40 vuotta sitten, se ei ole samanlaista kuin nykyiset muistit.
Tietokoneiden keskusmuisti on nykyään DDR4-tyyppiä, ja muistimoduulit asennetaan tietokoneen emolevyllä oleviin muistipaikkoihin. Lyhenne tulee sanoista Double Data Rate, ja numero neljä kertoo, minkä sukupolven muistista on kyse. Aikaisempi muististandardi oli DDR3.
Myös DDR5-muistityyppi on jo kehitetty ja tulee jossain vaiheessa olemaan uusi standardi.
> Lue myös: 5 hyvää neuvoa tietokoneen hankkijalle
Millaista RAM-muistia tarvitsen kannettavaan tietokoneeseeni?
Kannettavissa tietokoneissa käytetään niille tarkoitettua keskusmuistia, jonka moduulit ovat pöytäkoneen muistimoduuleita pienempiä.
Kannettavan keskusmuistista käytetään nimitystä SODIMM. Kokoeron lisäksi se on myös hieman pöytäkoneen muistia kalliimpaa.
Keskusmuistin muistimoduuleiden nopeuteen vaikuttaa niiden kellotaajuus, joka ilmoitetaan megahertsiluvulla (MHz). Mitä suurempi kellotaajuus on, sitä nopeampaa muisti on.

Kannettavan tietokoneen keskusmuistin eli RAM-muistin tyyppi on SODIMM. Se on kooltaan hieman pöytäkoneen muistityyppiä pienempi.
© KingstonMitä RAM tarkoittaa?
RAM tulee sanoista Random Access Memory.
Myös työmuistista puhutaan, sillä RAM on muistia, jota voidaan sekä lukea että kirjoittaa. Laitteissa on myös muistia, jota voidaan vain lukea (ROM, Read Only Memory).
Työmuistiin ladataan tietokoneen käynnistyessä käyttöjärjestelmä ja mahdolliset käynnistysohjelmat, minkä jälkeen työmuistiin ladataan ohjelmia ja tiedostoja sitä mukaa kuin käyttäjä niitä avaa.
Jos keskusmuistia on vähän ja se loppuu kesken, järjestelmä käyttää kiintolevylle luotua tiedostoa väliaikaisena työmuistina.
Kiintolevyltä käytettävä näennäismuisti on huomattavasti keskusmuistia hitaampaa, ja sen vaikutus näkyy helposti tietokoneen suorituskyvyssä.
Paljonko tietokoneessani on RAM-muistia?
Keskusmuistin määrän selvittäminen onnistuu Windows 10:ssä todella helposti.
Napsauta kakkospainikkeella aloituspainiketta ja valitse Järjestelmä, niin näet esiin tulevasta ikkunasta muun muassa asennetun muistin määrän.
Tarkempia tietoja omasta kokoonpanostaan saa diagnostiikkaohjelmalla. Esimerkiksi Speccy kertoo laitetiedot eritellen komponentit yksityiskohtaisesti.
Speccy kertoo esimerkiksi muistista sen tyypin ja kellotaajuuden. Ohjelma ei kuitenkaan tunnista kaikkia muisteja, jos se ei saa tietoja luettua.
Tiedot muistin valmistajasta ja muut tarkat tiedot saa Windowsin komentotilassa, jolloin tietojen avulla voi hakea lisätietoa esimerkiksi valmistajan sivuilta.
Kirjoita tehtäväpalkin hakuun komentokehote, napsauta Komentokehote-osumaa kakkospainikkeella ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana.
Kirjoita kehotteeseen wmic ja paina Enteriä. Kirjoita sitten memorychip ja paina Enteriä. Kopioi tiedot teksturiin, niin niitä on helpompi lukea.
Paljonko RAM-muistia tarvitaan?
Windows 10 -tietokoneessa on hyvä olla vähintään kahdeksan gigatavua keskusmuistia, kun puhutaan peruskokoonpanosta, jota käytetään normaaleihin päivittäisiin tietokonetehtäviin.
Pelejä pelaava ja vaativia ohjelmia käyttävä tarvitsee vähintään 16 gigatavun keskusmuistin, jotta pelit ja ohjelmat toimivat nykimättä.