Samsung Portable SSD X5

Samsungin thunderbolt 3 ssd-asema tarjoaa poikkeukselliset siirtonopeudet kompaktissa paketissa.

© Samsung

Samsungilta huippunopea ja kestävä ulkoinen asema

Samsung on julkaissut ulkoisen ssd-aseman, joka vie ulkoisten tallennusratkaisujen suorituskyvyn täysin uudelle tasolle.

tiistai 4. syyskuuta 2018 teksti M. Østergaard


Samsung Portable SSD X5 on Samsungin ensimmäinen ulkoinen nvme-tiedonsiirtotekniikkaa hyödyntävä ulkoinen ssd-asema. Nvme-liitäntää (Non Volatile Memory Express) on tähän asti hyödynnetty lähinnä sisäisten ssd-asemien liittämisessä tietokoneeseen.

Nvme-tekniikan lisäksi thunderbolt 3 -tekniikkaa hyödyntävä X5 tarjoaa poikkeukselliset siirtonopeudet kompaktissa ja kestävässä paketissa, mikä tekee siitä Samsungin mukaan ihanteellisen ulkoisen tallennusratkaisun paljon reissaaville sisällöntuottajille ja tietotekniikan ammattilaisille.

Thunderbolt 3:n (thunderbolt-usb-c-liitäntä) kaistanleveys on parhaimmillaan 40 gigabittiä sekunnissa (Gbit/s), mikä on nelinkertainen verrattuna usb 3.1:n kaistaan. 

Samsung X5:n maksimilukunopeus on 2 800 megatavua sekunnissa, mikä on yli viisinkertainen tavanomaiseen sata-väylään perustuvaan ulkoiseen ssd-asemaan verrattuna. Perinteiseen ulkoiseen kiintolevyyn verrattuna aseman lukunopeus on peräti 25,5-kertainen.

X5:n kirjoitusnopeus on jopa 2 300 megatavua sekunnissa. Tällä vauhdilla esimerkiksi 20 gigatavun 4K uhd -videon siirtoon kuluu vain 12 sekuntia.

Mikä on SSD?

Flash-pohjainen ssd-asema (solid state drive) on yhä yleisempi tallennusratkaisu tietokoneissa, vaikka ssd onkin edelleen melko kallista tekniikkaa.

Ssd-asema ei sisällä liikkuvia osia, kuten perinteinen kiintolevy. Ssd-asema on hiljainen ja kuluttaa vähän virtaa. Se ei myöskään kuumene käytössä, joten se ei vaadi jäähdytystä. Ssd on myös kiintolevyyn verrattuna huomattavasti nopeampi.

Ssd-asema on myös kestävä, eikä piittaa esimerkiksi iskuista, toisin kuin kiintolevy, joka saattaa herkästi vaurioitua jo pienestä kolauksesta käynnissä ollessaan.

Lujitettu ulkokehys ja iskunkestävä sisärunko suojaavat Samsung Portable SSD X5 -asemaa

X5:ssä on metallirunko, kiiltävä ulkokuori ja liukumaton pohjarakenne. Levyn iskunkestävä sisärunko ja lujitettu ulkokehys varmistavat, että laite kestää vahinkopudotuksia peräti kahdesta metristä.

Samsungin dynamic thermal guard -tekniikka ja jäähdytyselementti suojaavat X5:tä ylikuumenemiselta.

X5 on varustettu rautapohjaisella 256-bittisellä aes-salausmenetelmällä. Levyyn voi asettaa valinnaisen salasanasuojauksen ja määritellä tietoturva-asetukset.

X5 on mitoiltaan kompakti, 119 x 62 x 19,7 mm, ja painoa laitteella on 150 grammaa. 

Laitteella on kolmen vuoden takuu.

Thunderbolt 3 -liitännällä varustetuille tietokoneille suunnitellusta Samsung Portable SSD X5 -asemasta on kolme kapasiteettivaihtoehtoa. X5:n 500 gigatavun malli maksaa 419 euroa, yhden teratavun mallin hinta on 729 euroa ja kahden teratavun tallennustilalla varustettu malli maksaa 1 449 euroa.


Ehkä sinua kiinnostaa...