MBR vs. GPT osiointi kiintolevy

Tiedätkö mitä MBR ja GPT ovat ja mikä niiden ero on? Kerromme, mikä tulee valita kiintolevyä alustaessa.

© Shutterstock

MBR vs. GPT: Mitkä ovat erot?

Kiintolevyn osiointiin liittyvät mitään paljastamattomat lyhenteet MBR ja GPT ovat tärkeitä tietää, kun tietokoneelle asennetaan uusi käyttöjärjestelmä.

maanantai 21. elokuuta 2023 teksti Toimitus

Tietotekniikassa käytetään lukemattomia lyhenteitä, joista monista tavallisen käyttäjän ei tarvitse välittää lainkaan.  

Siksi onkin harvinaista, että tietokonetta käyttäessä vastaan tulee lyhenteet MBR ja GPT, mutta jos näin käy, niin niiden merkitys on hyvä tuntea. 

Molemmat ovat tietokoneen sisäisen tallennusvälineen, kiintolevyn, osioinnissa käytettyjä tekniikoita, joilla hallitaan levyn käynnistyslohkoa ja osiotaulukkoa, joka määrittää, kuinka levy on jaettu osioihin.

> Lue myös: 4 virhettä, jotka rikkovat kiintolevyn

MBR – Master Boot Record

Pääkäynnistyslohko MBR on järjestelmistä vanhempi. Se tukee tallennusvälineitä, joiden suurin koko on kaksi teratavua (2 Tt) ja sallii levylle korkeintaan neljä osiota. MBR on yleinen Windows 7 -tietokoneissa. 

GPT – GUID Partition Table

Uefi bios -tilaa käyttävissä Windows 10 -koneissa voi olla käytössä uudempi, GPT-muotoon alustettu levy. GPT-muotoa myös usein suositellaan tietokoneille, joissa on Windows 10 tai Windows 8.

GPT tukee yli 2 Tt:n tallennusvälineitä, ja GPT-muotoiselle levylle voi määritellä käytännössä rajattoman määrän osioita.

Pitääkö valita MBR vai GPT?

Kuten edellä kerrottiin, uudempi GPT tarjoaa monipuolisemmat ominaisuudet verrattuna MBR-muotoon. 

Lisäksi vanhempi MBR-muotoinen kiintolevy saattaa aiheuttaa ongelmia, jos sille yrittää asentaa Windows 10 -käyttöjärjestelmää.

Ongelmien välttämiseksi MBR-muotoinen kiintolevy kannattaa alustaa GPT-muotoon ennen järjestelmän asennusta.

> Lue myös: Millainen ulkoinen kiintolevy pitäisi valita?

Hallitse kiintolevyn osioita

KotiMikron numerosta 2/2019 voit lukea lisää virtuaalisten asemien eli osioiden käytöstä ja niiden luomisesta eri käyttötarkoituksiin.

Lehden artikkelissa näytetään, kuinka osio luodaan Etunurkasta ladattavalla EaseUS Partition Master -ohjelmalla, ja kuinka kiintolevytilaa voi hyödyntää parhaiten osioiden avulla.

Artikkelissa näytetään myös muun muassa, kuinka tarpeeton osio poistetaan ja vapautunut tallennustila otetaan toisen osion käyttöön.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien näköislehtenä tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa, jossa on aina luettavana 12 viimeisintä numeroa.

> Lue myös: Millainen ulkoinen kiintolevy pitäisi valita?

Ehkä sinua kiinnostaa...