Windows XP tietoturva

Windows XP -järjestelmää ei ole päivitetty sitten vuoden 2014, mutta kiristyshaittaohjelmien uhka sai Microsoftin julkaisemaan päivityksen XP:lle.

Tietoturvauhka sai Microsoftin päivittämään myös Windows XP -tietokoneita

Windows XP -käyttöjärjestelmää ei ole enää päivitetty muutamaan vuoteen, mutta maailmanlaajuisen kiristyshaittaohjelmakampanjan uhka sai Microsoftin jälleen päivittämään vanhentunutta käyttöjärjestelmää.

perjantai 24. toukokuuta 2019 teksti H. Rasmussen


Siitä on kulunut viitisen vuotta, kun KotiMikro alkoi suositella Windows XP:stä luopumista.

Syykin on ilmeinen: Microsoft lopetti vuonna 2014 päivitykset XP-järjestelmälle, mikä tarkoitti, että Windows XP:llä varustettu tietokone ei enää saanut järjestelmän tietoturva- tai muita päivityksiä.

Siksi onkin yllättävää, että Microsoft nyt julkaisee päivityksen jo aikaa sitten vanhentuneelle käyttöjärjestelmälle. 

Vaarana kiristyshaittaohjelmakampanja

Päivityksen syynä on uhka maailmanlaajuisesta kiristyshaittaohjelmakampanjasta, jollainen nähtiin edellisen kerran, kun WannaCry-kiristyshaittaohjelma saastutti satoja tuhansia tietokoneita kaikkialla maailmassa. 

Erityisen tehokas kiristyshaittaohjelmaversio levisi tietokoneelta toiselle, lukitsi kohdekoneen tiedostot ja vaati avaamisesta vähintään parin sadan dollarin lunnaat. Haitake pysäytti isoja järjestelmiä ja aiheutti harmaita hiuksia myös tavallisille käyttäjille. 

Lue täältä, mikä teki WannaCry-hyökkäyksestä niin vaarallisen

Lataa Windows XP -päivitys heti

Myös Kyberturvallisuuskeskus tiedotti XP:n ja muiden versioiden haavoittuvuudesta. 

Haittaohjelma voi hyödyntää käyttöjärjestelmässä olevaa haavoittuvuutta Windows XP-, Windows 7- ja Windows Server-versioissa ja levitä matomaisesti. 

Windows 7 ja Windows Server kuitenkin päivittyvät automaattisesti Windows Updaten kautta.

Windows XP ei sen sijaan päivity automaattisesti, vaan päivitys pitää ladata siihen manuaalisesti. Latauslinkki on tämän jutun lopussa. 

Päivitys paikkaa XP:tä uusimman uhan varalta, mutta koska järjestelmä ei ole saanut korjaavia päivityksiä enää vuosiin, niin järjestelmän käyttöä ei suositella suuren tietoturvariskin takia. 

Uusia ohjelmiakaan siihen ei enää saa, eivätkä kaikki palvelutkaan enää tue XP:tä. Lähinnä kirjoituskoneena XP-laitetta uskaltaa käyttää, kunhan vetää verkkojohdon seinästä.

> Voit ladata Windows XP -päivityksen tältä Microsoftin tukisivulta.


Ehkä sinua kiinnostaa...