Bliss, Charles O'Rear

Kalifornian Napa Valleyssa tallennettu maisema on maailman katsotuin digikuva.

© Charles O'Rear Microsoft

Ikonisen kuvan hintaa ei paljasteta

Microsoft maksoi aikanaan sievoisen summan maailman katsotuimmaksi kasvaneen kuvan ottajalle. Nykyään ohjelmistojätti saa kuvat puoli-ilmaiseksi.

tiistai 4. heinäkuuta 2017 teksti E. Jensen

Windows 10 näyttää käyttäjälle runsaasti erilaisia kauniita kuvia lukitusnäytöllä, kun lukitusnäytön taustaksi on valittu Windowsin tapahtumanäyttö.

Tanskalainen toimitusalan ammattilehti Journalisten kertoi hiljattain, että Microsoft on hankkinut arkistokuvia pilkkahintaan kuvatoimistoilta.

Lehti haastatteli kuutta valokuvaajaa, joiden kuvia näytetään Windowsin lukitusnäytön kuvina. Vain yksi haastatelluista tiesi, että hänen kuvaansa käytetään Windows 10:n lukitusnäytön kuvana. He olivat myyneet kuvansa kuvatoimistolle ja saaneet siitä korvauksen, joka vaihtelee vajaasta kymmenestä eurosta noin 150 euroon.

Kuuluisa maisemakuva tuli kalliiksi

Taustakuvat eivät aina ole olleet yhtä edullisia. Vuonna 2001 ilmestyneen Windows XP:n työpöydän Bliss-niminen taustakuva, joka lienee maailman katsotuin ja ainakin tunnetuin maisema, siirtyi Microsoftin omistukseen vuonna 2000.

Klassisen maiseman kuvasi Kalifornian Napa Valleyssa vuonna 1996 National Geographicin kuvaaja Charles O’Rear.

Hän on kertonut muun muassa vuonna 2010 Napa Valley Register -lehdelle, että Microsoft osti kuvan oikeudet ennätyssuurella summalla. Summaa hän ei voi sopimussyistä paljastaa.

O’Rear otti maisemasta neljä kuvaa filmille. Parhaimman hän toimitti Microsoftille henkilökohtaisesti. Kuva oli liian arvokas vakuutettava kuriiripalvelun kuljetettavaksi, joten O’Rear sai Microsoftilta lentoliput ja vei kuvan itse perille.

Ehkä sinua kiinnostaa...