Selviääkö tietokoneesi Windows 11 -käyttöjärjestelmästä?
Windows 11

Uutta Windows 11 -versiota on hiottu graafisesti aiempaan verrattuna, mikä valitettavasti edellyttää hieman lisävääntöä tietokoneesi komponenteilta.

Selviääkö tietokoneesi Windows 11 -käyttöjärjestelmästä?

Uusi Windows-versio asettaa kovemmat vaatimukset myös tietokoneen komponenteille. Microsoft on juuri lanseerannut uuden työkalun, joka varmistaa, että tietokoneesi täyttää laitteistovaatimukset.

maanantai 28. kesäkuuta 2021 teksti H. Rasmussen

Microsoftin johto paljasti suuressa lehdistötilaisuudessa, että kesän aikana on tulossa uusi Windows 11 -versio.

Windows 10:n käyttäjät saavat ilmaisen päivityksen uuteen Windows-versioon, mutta tietokoneelta vaaditaan riittävästi tehoa Windows 10:n seuraajan käyttöön – mikä ei ole itsestäänselvyys kaikilla tietokoneilla.

Uusi Windows-versio vaatii nimittäin tietokoneelta aika paljon.

> Lue myös: Viisi parasta Windows 11 -uutuutta

Tarkista tietokoneesi uudella työkalulla

Microsoft on esitellyt aivan uuden työkalun, jolla voit tarkistaa tietokoneesi perusteellisesti. Tuloksista selviää, pystyykö tietokone käyttämään uutta Windows-versiota.

Työkalun nimi on Windows PC Health Check ja se tarjoaa hyvän yleiskuvan kaikista tietokoneen sisäisistä komponenteista sekä tärkeiden Windows-palveluiden tilasta. 

Olemme jo testanneet työkalun ja havainneet, että kaikki Windows 10 -tietokoneet eivät selviydy Windows 11 -käyttöjärjestelmästä.

Näin tarkistat, että Windows 11 toimii tietokoneella

Nouda ensin uusi työkalu. Se on ladattavissa turvallisesti Etunurkasta.

> Lataa Windows PC Health Check Etunurkasta <

Kun käynnistät ohjelman, tietokoneesi sisältö skannataan. Tämän jälkeen avautuu ikkuna, jossa sinun tulee napsauttaa Tarkista nyt (Check now) -painiketta. 

Selviytyykö tietokoneesi Windows 11:n käytöstä – tarkista itse.
Windows PC Health Check

Kun napsautat Tarkista nyt (tässä englanninkielisessä versiossa Check now), ohjelma selvittää, selviytyykö tietokoneesi Windows 11:n käytöstä.


Testaamamme Windows 10 21H1 -käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone ei valitettavasti selviydy Windows 11 -käyttöjärjestelmän käytöstä. Siihen tarvitaan uusia komponentteja tai kokonaan uusi tietokone.

Ohjelma ei valitettavasti antanut tarkkaa kuvaa siitä, miksi Windows 11 ei ole yhteensopiva. Voit tutustua vähimmäisvaatimuksiin täältä

Selviääkö tietokoneesi Windows 11 -käyttöjärjestelmästä?
Onnistuuko...?

Jos saat vastaukseksi vihreän valintamerkin, tietokoneesi selviytyy uudesta Windowsista hyvin. Jos sen sijaan saat punaisen rastin ja tekstin "Tämä tietokone ei pysty käyttämään Windows 11 -käyttöjärjestelmää", Windows 11 -käyttöjärjestelmää ei valitettavasti voida asentaa tietokoneellesi. Tässä englanninkielinen versio.

Voit jatkaa Windows 10:llä

Jos saat saman viestin, että Windows 11 ei toimi tietokoneellasi, voit tietenkin jatkaa tietokoneesi käyttöä.

Windows 10 -käyttöjärjestelmää päivitetään edelleen muutaman vuoden ajan. Ehkä hankit tulevaisuudessa uuden tietokoneen, jossa on Windows 11 valmiina.

> Lue myös: Näin kauan Windows 10 on käytettävissä

Microsoftia kohtaan valtavaa kritiikkiä

Päivitys Sen jälkeen, kun kirjoitimme Microsoftin uudesta Health Check -työkalusta, joka tutkii, voiko tietokoneessa käyttää Windows 11 -käyttöjärjestelmää, Windows-käyttäjät ympäri maailman ovat kritisoineet Microsoftia rankasti.

Työkalu nimittäin kertoo, että monissa tapauksissa tietokoneet, jotka toimivat hyvin Windows 10:llä, eivät pysty asentamaan Windows 11 -käyttöjärjestelmää. 

Microsoftin oma työkalu ei juuri kerro hylkäyksen syytä. Useimmiten se kuitenkin johtuu siitä, että tietokoneen prosessorin on tuettava TPM 2.0 -turvallisuusprotokollaa ja ns. turvallinen käynnistys on otettu käyttöön tietokoneen BIOSista.

Jotkut uudemmatkaan tietokoneet eivät täytä vaatimuksia. 

Työkalu poistui Microsoftin sivustolta

Tapauksen uusin käänne on se, että Microsoft poisti työkalun Windows 11 -verkkosivultaan. Ounastelemme, että tarkoitus on parantaa työkalua, jonka maine sai kolhuja.

Mutta tuleeko seuraavasta versiosta kohtuullisempi tietokonevaatimuksissaan vai onko uusi työkalu yksinkertaisesti vain entistä tarkempi, sitä emme vielä tiedä.

Vaikka Microsoft on poistanut sen verkkosivuiltaan, voit silti ladata työkalun Etunurkasta. Heti kun työkalusta tulee uusi versio, päivitämme sen luonnollisesti Etunurkkaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...