Windows 11:n asetuksia on parannettu huomattavasti

Windows 11:n asetuksia on parannettu merkittävästi – ja ne alkavat muistuttaa vanhaa kunnon Ohjauspaneelia.

Ohjauspaneeli vai asetukset? Näin määrität asetukset Windows 11:ssä

Windows 11:n uuden asetusvalikon myötä käyttöjärjestelmän asetuksista on vihdoin tullut käyttökelpoisia, mutta asetusten ja Ohjauspaneelin välillä on edelleen sekavuutta.

perjantai 20. toukokuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Täällä KotiMikron toimituksessa emme olleet kovin innoissamme, kun Microsoft lanseerasi vuonna 2012 Windows 8:ssa uuden asetusvalikon, jolloin osa perinteisistä toiminnoista siirtyi pois Ohjauspaneelista.

Tuolloin pakkaa sekoitti se, että jouduimme etsimään joitakin asetuksia Ohjauspaneelista, kun taas toiset olivat siirtyneet uusiin asetuksiin.

Valitimme edelleen samasta asiasta Windows 8.1:ssä ja Windows 10:ssä – vaikka useita toimintoja siirtyikin jatkuvasti Ohjauspaneelista asetuksiin.

> Lue lisää Windows 10:n Ohjauspaneelin muutoksista täältä

Edelleen kaksiosaiset asetukset Windows 11:ssä

Nyt on vuosi 2022, ja uusin Windows-versio on nimeltään Windows 11. 

Voisi luulla, että Microsoft olisi 10 vuoden aikana kerännyt kaikki asetukset yhteen paikkaan, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Windows 11:ssä on edelleen Ohjauspaneeli – ja asetusvalikossa on enemmän toimintoja kuin koskaan aiemmin.

> Lue lisää Windows 11:stä täältä

Joitakin asetuksia säädetään molemmissa paikoissa

Tämä on kuitenkin melko sekavaa, koska monet asetukset ovat käytettävissä vain Ohjauspaneelissa, samoin kuin joitakin asetuksia voi säätää vain Asetukset-valikosta.

Lisäksi jotkin asetukset löytyvät molemmista paikoista, kuten esimerkiksi mahdollisuus poistaa ohjelmia tai asentaa uusia laitteita.

Muilla osa-alueilla Microsoft on vaikuttanut ailahtelevalta, sillä Ohjauspaneelissa on pikakuvakkeita perinteisiin asetuksiin, mutta niitä klikkaamalla itse asetus avautuu Asetukset-valikossa. 

Toisin sanoen kokeneidenkin käyttäjien voi olla vaikea löytää tarvitsemiaan asetuksia. 

Kaikkien aikojen parhaat asetukset

Windows 11:n myötä Microsoft on kuitenkin parantanut vanhentunutta asetusvalikkoa, joten se on paljon käyttökelpoisempi.

Hieman hämmentävän päävalikon sijaan asetuksiin siirrytään nyt suoraan vasemmalla puolella olevasta hienosta navigointivalikosta. Tämä toimii hienosti.

Ohjauspaneeli sen sijaan on riisuttu tyhjäksi. 

Siksi on järkevää, että Ohjauspaneeli ei ole osa pikavalikkoa, joka avataan napsauttamalla aloituspainiketta hiiren kakkospainikkeella. Useimmat asiat on kuitenkin tehtävä Asetukset-valikossa, johon pääsee kätevästi kohdevalikosta.

Tässä ovat tärkeimmät asetukset

Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 9/2022 voit lukea lisää Windows 11:n Ohjauspaneelin ja Asetukset-valikon tärkeimmistä asetuksista.

Näytämme myös, miten käytät tärkeitä asetuksia, jotta tietokoneesi toimii paremmin ja vakaammin.

> Voit lukea artikkelin Etunurkasta täältä (vaatii kirjautumisen)

Ehkä sinua kiinnostaa...