Microsoft haluaa sinun maksavan Windows-tilauksesta
Windows-tilaus?

Microsoft haluaa tehdä Windowsista tilauspohjaisen palvelun, josta sinun on maksettava jatkuvasti. 

© Shutterstock

Microsoft haluaa sinun maksavan Windows-tilauksesta

Moni asia viittaa siihen, että Microsoft tekee Windowsista tilauspohjaisen version, jossa sinun on maksettava säännöllisesti.

perjantai 14. heinäkuuta 2023 teksti M. Østergaard

Saatat joutua lähitulevaisuudessa maksamaan jatkuvaa tilausmaksua Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän käyttämisestä. 

Ainakin Microsoftin sisäinen muistio viittaa tällaiseen.

Microsoft on tällä hetkellä osallisena oikeudenkäynnissä Yhdysvaltain kilpailuviranomaisten kanssa, kun yritys ostaa muun muassa World of Warcraftin takana olevan Blizzard-peliyrityksen. 

Oikeudenkäynnin yhteydessä Microsoftin on täytynyt luovuttaa joukko sisäisiä asiakirjoja, joista siis käy ilmi suunnitelmat tilauspohjaisesta Windowsista.

> Lue lisää Windows 11:stä täältä

Windows pilvessä tilauksella

Monien muiden tulevaisuuden suunnitelmien mukaan Microsoft siirtää Windowsin pilveen – eli poistaa käyttöjärjestelmän käytöstä Internetin kautta ja antaa käyttäjien maksaa käyttöoikeuksista jatkuvasti. 

Microsoft on jo mahdollistanut suositun toimistopakettinsa tilaamisen nimellä Microsoft 365, ja yritys ilmoitti äskettäin Windows 365:stä, joka on rajoitettu versio Windowsista, jota voi käyttää Internetin kautta. 

Uusi Windows 365 on suunnattu erityisesti yrityksille, jotka voivat siten hallita helposti useita tietokoneita kerralla. Mutta nyt vaikuttaa siltä, että versio on tulossa myös yksityiskäyttäjille. 

Olemme kirjoittaneet pidemmän esittelyn Microsoft 365:stä KotiMikro-lehdessä. Mikä tämä Microsoft 365 oikein on?

Windows 365:n pohjalta

Suunnitelmana on, että Microsoft kehittää Windowsia edelleen Windows 365:stä saatujen kokemusten pohjalta siten, että koko käyttöjärjestelmää voidaan käyttää verkosta. Tämä tiedetään jo useista muista palveluista, kuten Googlen työkaluista ja Microsoftin toimistopaketista.

Tulevaisuus näyttää, ottavatko asiakkaat uuden järjestelmän käyttöön. Olemme tottuneet siihen, että Windowsin hinta on osa uuden tietokoneen hintaa, joten emme spekuloi niin paljon Windowsin hinnasta.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että tietokoneen normaali Windows-versio katoaisi. Odotamme innolla kuulevamme lisää siitä, mitä uusi tilauspohjainen ratkaisu tarjoaa meille kuluttajina.

Mahdollisesti tulevan Windows-version hinta ei ole vielä tiedossa, mutta Windows 365 maksaa 30–66 USD kuukaudessa (27–60 €). Yksityinen versio tulee tuskin halvemmaksi.

> Lue myös: Kuinka paljon Netflix, HBO Nordic ja Viaplay maksavat?

Ehkä sinua kiinnostaa...