Windows 10 torppaa vanhat ajurit, esimerkiksi tulostusajurit

Jos oheislaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, syynä voi olla se, että Microsoft vaatii laitteelle uutta sertifioitua ohjainta.

Windows 10 vaatii uudelleen allekirjoitettuja ohjaimia

Windows 10:n lokakuiset tietoturvapäivitykset muuttavat laiteohjaimien hyväksymiskäytäntöjä. Muutokset saattavat estää joidenkin oheislaitteiden toiminnan.

tiistai 20. lokakuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Microsoft on ilmoittanut, että Windows 10:n käyttäjät eivät välttämättä pysty asentamaan ohjaintiedostoja kolmannen osapuolen oheislaitteille sen jälkeen, kun he ovat ladanneet Windowsin lokakuun tietoturvapäivitykset.

Kolmannen osapuolen laitteilla tarkoitetaan siis muita kuin Microsoftin valmistamia laitteita. 

> Tästä jutusta voit lukea tähän mennessä ilmestyneistä Windowsin versiopäivityksistä

Oheislaitteen käyttö ei välttämättä onnistu

Microsoft on päivittänyt vaatimuksia oheislaitteiden ohjaintiedostoille, jotka huolehtivat Windowsin yhteispelistä muun muassa tulostimien, webkameroiden ja skannereiden kanssa.

Vaatimusten muuttumisen takia olemassa olevilla ajureilla on vanhentuneet sertifikaatit, jotka estävät laitteiden käyttöönoton.

Muutokset eivät vaikuta jo käytössä oleviin laitteisiin, mutta ongelmia syntyy, kun yritetään ottaa käyttöön vanha laite, joka ei ole asennettuna järjestelmään.

Tällaisessa tilanteessa käyttäjä saa virheilmoituksen, jossa todetaan, että Microsoft ei voi varmentaa ohjaintiedoston julkaisijaa, eikä sitä voi sen takia asentaa.

Windows 10 vaatii oheislaitteille uudet ajurit

Kun käyttäjä yrittää asentaa vanhaa laitetta ajurilla, jota Windows 10 ei tunnista, asennus päättyy virheilmoitukseen.

Valmistajien päivitettävä ajurit

Microsoft kertoo, että virhetilanteessa pitää ottaa yhteyttä laitteen valmistajaan ja pyytää päivitetty ohjaintiedosto.

Ongelmana kuitenkin on, että varsinkaan pienemmät laitevalmistajat eivät välttämättä julkaise uusia ajureita.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että Kiinasta tsai alennuslaarista hankitun laitteen uudelleenasennus ei enää onnistu Windows 10:ssä.

On kuitenkin oletettavaa, että isot, Canonin, Epsonin ja Logitechin kaltaiset toimijat päivittävät ajurinsa. Silti ei ole varmaa, että uudet ohjainversiot ovat valmiina, kun lokakuun lopun päivitys Windows 10:lle julkaistaan.

Vanhalla laitteella ei kuitenkaan kannata nakata vesilintua, ainakaan ennen kuin on kokeillut, löytääkö Etunurkasta ladattava Driver Booster toimivia ajureita oheislaitteelle.


Ehkä sinua kiinnostaa...