Windows 10:n Levynhallinta-työkalu uudistuu

Windows 10:n Levynhallinta-työkalu uudistuu

Windows 10:n seuraava laaja ominaisuuspäivitys uudistaa järjestelmään sisältyvän levyjen hallintatyökalun.

torstai 27. elokuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Microsoft on aina vuonna 2012 tapahtuneesta Windows 8 -järjestelmän julkaisusta saakka pyrkinyt päättäväisesti päivittämään Ohjauspaneelin työkaluja siirtääkseen ne uuteen Asetukset-valikkoon.

Pikkuhiljaa edenneessä projektissa nähdään pian taas uusi siirtymä, sillä Windows 10:n uusimmassa koontiversiossa, jonka versionumero on 20197, on mukana yksi uudistettu ohjauspaneelin klassikkotyökalu.

> Samassa versiossa uudistuu myös aloitusvalikko, kuten tässä jutussa kerroimme.

Hyödyllisen työkalun käytettävyys paranee

Uusimmassa Windows 10:n koontiversiossa, jonka esiversio on Windows Insider Program -ohjelman käyttäjien saatavilla, on yhtenä uutuutena Asetukset-valikkoon ilmestynyt Levynhallinta. 

Vanha Levynhallinta-työkalu on kuulunut Windowsiin jo vuosia.

Levynhallinnan ominaisuudet ovat rajallisemmat kuin kolmannen osapuolen osiointityökaluissa, joista hyvä esimerkki on tämä Etunurkassa oleva kiintolevynikkarin työkalu.

Erillistä ohjelmaa ei kuitenkaan tarvitse käyttää silloin, kun esimerkiksi ottaa käyttöön uuden levyn tai luo uusia osioita.

Windowsin Levynhallinnassa onnistuvat monet osiointiin liittyvät tehtävät. Vain osa on sellaisia, joissa haluttu tehtävä onnistuu helpoiten erillisellä ohjelmalla, joka osaa esimerkiksi säilyttää tiedostot monimutkaisessa osion muutoksessa.

Nykyisen Levynhallinta-työkalun ongelmana on ollut jossain määrin vieraannuttava nörttiys, sillä työkalu ei ole kaikkein helpoimmin haltuun otettavissa.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Windows 10:n Levynhallinta
Vanha levynhallintatyökalu.

Levynhallinta, joka on pysynyt kauan samannäköisenä, löytyy muun muassa aloitusvalikon kohdevalikosta. 

Uusi Levynhallinta löytyy Asetuksista

Vanha tuttu Levynhallinta on edelleen käytettävissä, mutta sen vaihtoehtona on Asetukset-valikosta löytyvä työkalu nimeltä Levyjen ja asemien hallinta.

Melko muinaisaikaiselta näyttävän ja tuntuvan vanhan Levynhallinnan sijasta voi käyttää uutta versiota, joka istuu paremmin Windows 10 -ympäristöön ja jossa on perustyökalut osioiden hallintaan.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Windows 10:n Levynhallinta
Uusi levynhallintatyökalu.

Lokakuun versiopäivityksessä asentuva uusi Levyjen ja asemien hallinta on osa Windows 10:n Asetukset-valikkoa, johon pääsee muun muassa aloitusvalikosta.

Seuraava versiopäivitys tulossa

Windows 10:n seuraavan laajan ominaisuuspäivityksen jakelun on määrä alkaa lokakuussa.

Päivityksen jakelu käynnistyy vaiheittain, joten uudet toiminnot eivät tule kaikille samaan aikaan.

> Voit kokeilla Windowsin uusia toimintoja ensimmäisten joukossa liittymällä Microsoftin Windows Insider Program -testiohjelmaan. Ohjelmasta voit lukea lisää tästä KotiMikron artikkelista (vaatii kirjautumisen)Ehkä sinua kiinnostaa...