Poista laite turvallisesti Windows 10:ssä

Muistitikun voi irrottaa tietokoneesta ilman että se pitää ensin erikseen poistaa Windowsista.

Windows 10 antaa irrottaa muistitikun muitta mutkitta

Enää ei tarvitse odotella lupaa, ennen kuin irrottaa muistitikun tietokoneesta. Microsoft on muuttanut helpommaksi ulkoisen laitteen poistamisen järjestelmästä.

perjantai 12. huhtikuuta 2019 teksti H. Rasmussen


Uusien ominaisuuksien lisäksi Microsoft myös korjaa tai poistaa vanhoja toimintoja Windows 10:n laajojen omaisuuspäivitysten yhteydessä.

Järjestelmässä pitkään olleisiin toimintoihin, jotka on hiljattain poistettu, kuuluu esimerkiksi kotiryhmä. Sen poistaminen muutti Windowsin jakotoimintoa oleellisesti, mutta muutos koski vain pientä osaa käyttäjistä.

Huomaamattomampi, mutta kaikkia käyttäjiä koskeva muutos on tehty ”Poista laite turvallisesti” -toimintoon.

> Lue täältä Windows 10:n kaikista ominaisuuspäivityksistä

Varmistaa, ettei tietoja katoa

Moni on jo ehtinyt tottua siihen, että naksauttaa ensin ”Poista laite turvallisesti” -kuvaketta ennen kuin irrottaa muistitikun tietokoneesta. Enää sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä, sillä Microsoft on muuttanut toiminnon pitämättä siitä sen isompaa meteliä.

Myös KotiMikrossa on aina suositeltu poistamaan usb-muisti tai muu ulkoinen tallennusväline niin, että valitsee ensin tehtäväpalkin ”Poista laite turvallisesti” -kuvakkeen.

Tällä varmistetaan, ettei tietoja menetetä sen takia, että muistitikku irrotetaan, kun se on vielä jonkin ohjelman käytössä ja tallennus tikulle on kesken.

Toiminto muuttui 1809-päivityksen myötä

Viime syksynä julkaistu 1809-versiopäivitys muutti laitteen poistotoiminnon niin, että poistamiskäytäntönä on nopea poistaminen aikaisemmissa versioissa oletuksena olleen ”parempi suorituskyky” -käytännön sijasta.

Nyt muistitikun voi siis nyppäistä saman tien irti, kun sitä ei enää käytä. Tämä on mahdollista, koska nopea poistokäytäntö ei käytä välimuistia tietojen kirjoittamiseen tikulle, vaan kaikki tiedot kirjoitetaan ulkoiselle välineelle suoraan.

Poista laite turvallisesti Windows 10:ssä

Enää ei tarvitse odotella lupaa, ennen kuin irrottaa muistitikun Windows 10 -tietokoneeesta.

Paremman suorituskyvyn käytännössä käytössä on välimuisti, jota Windows käyttää ennen kuin se tallentaa tiedot muistitikulle. Siksi tässä käytännössä muistitikun voi irrottaa turvallisesti vasta, kun on valinnut ”Poista laite turvallisesti” -toiminnon.

Nopea poistokäytäntö saattaa hidastaa tietokoneen toimintaa, koska Windows ei silloin käytä nopeaa välimuistia ulkoiselle välineelle kirjoitettavien tietojen väliaikaiseen tallennukseen. Jos käytössä on hidas usb-yhteys ja meneillään iso tiedonsiirto-operaatio, niin tietokone voi muuttua hetkittäin erittäin hitaaksi.

Poistamiskäytäntöä voi vaihtaa

Oletuksena olevan nopean poistokäytännön voi halutessaan vaihtaa takaisin paremman suorituskyvyn käytäntöön. Vaihtaminen tehdään laitekohtaisesti kullekin ulkoiselle välineelle ja Windows muistaa asetuksen, jos laite kytketään aina samaan usb-porttiin.

Vaihdon voi tehdä Windowsin Levynhallinnassa. Jos laitteelle ottaa poistamiskäytännöksi käyttöön ”Parempi suorituskyky” -vaihtoehdon, laite pitää aina muistaa poistaa tehtäväpalkissa olevalla ”Poista laite turvallisesti” -kuvakkeella. Muuten riskinä on tietojen menetys.

Poistamiskäytännön muutoksesta kerrotaan Microsoftin englanninkielisessä tukiartikkelissa.


Ehkä sinua kiinnostaa...