Valitse työpöytähakusi asetukset

Windows 10:ssä voi valita, mistä kohteista hakutoiminto etsii tietoa. Oletuksena haku kohdistuu vain tiedostokansioihin ja työpöydälle.

maanantai 27. heinäkuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Vanhoina hyvinä aikoina oli luonnollista odottaa, että haku kohdistui kaikkialle tietokoneeseen, kun naputteli hakusanan Windowsin hakuruutuun.

Windows 10:ssä haku on ratkaistu toisin.

Hakutoiminto kohdistuu perusasetuksilla vain käyttäjän oletuskansioihin ja työpöydälle, kun käyttäjä kirjoittaa hakutermin tehtäväpalkin hakuruutuun.

> Lue Windows 10:n ominaisuuspäivityksistä

Laaja haku syö resursseja

Toukokuussa jakeluun tulleen Windows 10:n viimeisimmän ominaisuuspäivityksen, 2004-version, myötä hakutoimintoa on muutettu merkittävästi.

Nyt sisällön indeksointi menee automaattisesti pois päältä, kun suorittimen kuormitus on 80-prosenttinen, levyn käyttö yli 70-prosenttinen ja akkutehoa on jäljellä alle 50 prosenttia.

Syynä tähän on tietokoneen suorituskyvyn varmistaminen. Haun suorittaminen voi nimittäin kuluttaa reippaasti niin suoritin-, muisti- kuin levyresurssejakin.

Ei olekaan suositeltavaa muuttaa haun asetuksia niin, että haku kohdistuu kaikkiin mahdollisiin tietokoneella oleviin kansioihin, siis myös sellaisiin järjestelmäkansioihin, joista ei ole tarvetta etsiä tiedostoja. Tämä koskee järjestelmäkansioiden lisäksi myös varmuuskopioita sisältäviä kansioita.

Näin säädät Windowsin hakuasetuksia

Windowsin asetuksissa voi valita, kuinka Windowsista haetaan tietoa.

Pääset haun asetuksiin napsauttamalla tehtäväpalkin hakuruutua, avaamalla hakuikkunassa Asetukset-valikon oikean yläkulman kolmesta pisteestä ja valitsemalla Indeksointivalinnat.

Esiin tulee alla olevan kuvan kaltainen ikkuna. Laita valintamerkki kohtaan Laajennettu, niin haku kohdistuu jatkossa koko tietokoneeseen. Tämä asetus voi lyhentää akkukestoa ja kasvattaa suorittimen kulutusta, kuten kohdassa todetaan.

Valitse plusmerkki kohdassa Pois jätetyt kansiot, niin voit valita kansiot, joihin haku ei kohdistu. Windowsin järjestelmäkansiot on valmiiksi suljettu haun ulkopuolelle.

Windows 10:n haun asetukset
Windows-haku.

Windowsin haun asetuksissa voi valita perushaun tai laajennetun haun. Lisäksi käyttäjä voi valita kansiot, jotka jätetään haun ulkopuolelle.

Vapauta tilaa ja nopeuta hakuja

KotiMikron numerossa 12/2020 esitellään työkalu, jolla voit turvallisesti vapauttaa tallennustilaa siivoamalla pois tarpeettomia kohteita.

Työkalu perustuu Windowsin järjestelmätyökaluun, joka on tällä tietoa jäämässä pois Windowsin peruskokoonpanosta.

Uuden Managed Disk Cleanup -työkalun voit ladata Etunurkka-palvelusta, jossa voit myös lukea ohjeet ohjelman käyttöön.

Mitä vähemmän tietokoneella on tarpeettomia tiedostoja, sitä nopeammin Windows-haku toimii.

> Voit ladata ohjelman ja oppaan Etunurkasta


Ehkä sinua kiinnostaa...