Tee tyylikkäitä diaesityksiä helposti Windows 10:ssä

Windowsista on puuttunut oma työkalu kuvaesitysten tekemiseen sen jälkeen, kun Elokuvatyökalu jätettiin pois järjestelmästä. Nyt diaesitysten teko onnistuu taas uudistuneella Valokuvat-sovelluksella.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018 teksti H. Rasmussen


KotiMikrossa on aiemmin kerrottu, kuinka Windowsin omalla Elokuvatyökalulla voi luoda näyttäviä diaesityksiä omista valokuvista.

Sittemmin Microsoft lopetti Elokuvatyökalun kehittämisen ja se päästettiin vaipumaan bittihistorian hämärään.  

Viimeisin laaja Windows-päivitys lisäsi käyttöjärjestelmään monia uusia ominaisuuksia. Yksi mielenkiintoisimmista ja myös monen kaipaama ominaisuus tuli Valokuvat-sovellukseen.

Windows 10:n Valokuvat-sovellus oli alun perin varsin yksinkertainen kuvatyökalu, jonka ominaisuudet rajoittuivat lähinnä kuvakokoelman hallintaan ja kuvien peruskorjailuun. 

Nyt Valokuvat-sovelluksen uudessa versiossa voi luoda kuvaesityksiä sekä valokuvista että videoista.

Mikä on diaesitys?

Diaesitys on yleensä avi- tai mp4-tiedostomuodossa oleva videotiedosto, joka esittää kuvat sarjana. Diaesitykseen on myös usein lisätty erilaisia tehosteita. 

Videotiedostona tallennettua esitystä voi katsoa tietokoneella tai televisiolla. Esitys on myös helppo jakaa somepalveluihin, kuten YouTubeen tai Facebookiin. 

Näin luot diaesityksen Windows 10:ssä

Valokuvat-sovelluksen löydät aloitusvalikosta, jossa se on omana tapahtumaruutunaan. Voit myös kirjoittaa Windowsin hakuun "valokuvat" ja valita sovelluksen listasta. 

Valitse Luo, niin voit ryhtyä kokoamaan kuvaesitystä. Esityksen koostamiseen on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. 

Automaattinen toiminto loihtii hetkessä valmiin esityksen käyttäjän valitsemista valokuvista. Mukautetun vi­deon avulla diaesityksen voi puolestaan räätälöidä viimeistä piirtoa myöten mieleisekseen.

Diaesityksen kuvia voidaan esimerkiksi muokata erilaisilla värisuodattimilla, joilla voi muuttaa kuvan sävyjä tai antaa kuvalla unenomaisen tunnelman. 

Esitykseen saa elävyyttä myös kuviin lisättävillä liiketehosteilla. Kuvia voi muun muassa panoroida sivusuunnassa sekä lähentää tai loitontaa. 

Esityksen voi viimeistellä tarinaa täydentävillä teksteillä ja tunnelmaan sopivalla taustamusiikilla.

Lue KotiMikrosta lisää kuvaesitysten teosta

KotiMikron numerossa 6/2018 kerrotaan, kuinka Valokuvat-sovelluksen esitystyökalua käytetään. Lehdessä näytetään vaihe vaiheelta, kuinka saat yhdistettyä valokuviisi tekstiä, musiikkia ja tehosteita sekä koottua kuvistasi näyttäviä diaesityksiä. 

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa ja pääsyn Etunurkan yli 300 ohjelmaan ja 400 video-oppaaseen sekä muuhun sisältöön yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...