Windowsin taustasovellukset
Windowsin taustasovellukset

Windowsissa on monia ohjelmia ja sovelluksia, jotka toimivat käyttöjärjestelmän taustalla. Jotkin taustasovellukset voivat kuitenkin heikentää tietokoneen suorituskykyä.

© Shutterstock

Tarkista, mitä sovelluksia on käynnissä taustalla

Windowsissa on käynnissä useita ohjelmia ja sovelluksia käyttöjärjestelmän taustalla. Voit kuitenkin helposti tarkistaa, mitkä sovellukset ovat käynnissä piilossa ja poistaa ne käytöstä.

torstai 22. syyskuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Kun käynnistät tietokoneen ja Windowsin, myös monet sisäiset ohjelmat käynnistyvät samalla. 

Windowsissa niitä kutsutaan taustasovelluksiksi, sillä ne toimivat Windowsin taustalla, kun käytät tietokonetta.

Windowsin taustasovelluksia ovat esimerkiksi virtuaaliassistentti Cortana, Skype-videochat-palvelu tai Xbox Game Bar, jota käytetään muun muassa näyttövideoiden kuvaamiseen tietokonepeleissä.

Jotkin taustasovellukset ovat muita hyödyllisempiä, ja toiset puolestaan hidastavat tietokonetta enemmän kuin toiset. Onneksi voit nopeasti tarkistaa, mitkä sovellukset ovat käynnissä taustalla ja poistaa ne käytöstä helposti.

LUE MYÖS: Tarkista, mitkä ohjelmat käyttävät tietokoneen tehoa

Näin löydät luettelon taustasovelluksista

Jotkin taustasovellukset voivat heikentää tietokoneen suorituskykyä, mikä on erityisen ärsyttävää, jos et koskaan käytä näitä sovelluksia. 

Taustasovellukset toimivat myös automaattisesti Windowsin taustalla usein täysin tietämättäsi, ja ne täytyy ottaa itse pois käytöstä asetuksista.

Onneksi taustasovellusten luettelon löytäminen ja käyttämättömien sovellusten poistaminen on helppoa ja nopeaa. Luettelossa on myös sisäisiä sovelluksia, kuten Asetukset ja Hälytykset ja kello. Niitä ei pidä poistaa käytöstä.

Cortanan ja Xbox Game Barin kaltaisia sovelluksia voi kuitenkin poistaa käytöstä ja siten optimoida tietokoneen suorituskyvyn. Tee näin:

  1. Aloita napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella Windowsin aloituspainiketta ja valitse Asetukset.
  2. Napsauta kategoriaa Tietosuoja.
  3. Napsauta vasemmassa reunassa kohtaa Taustasovellukset.
  4. Napsauta vaihtopainiketta, jossa lukee "Käytössä", jolloin se vaihtuu kohtaan "Ei käytössä" niiden sovellusten kohdalla, jotka haluat poistaa käytöstä.
LUE MYÖS: Näin saat Windowsin käynnistymään nopeasti

Vapauta lisää piilotettuja voimia Windowsissa

Kun poistat Windowsin vaativia taustasovelluksia käytöstä, voit tehdä tietokoneesta tehokkaamman. Windowsin asetuksissa on enemmänkin tapoja vapauttaa piileviä voimia ja saada siten lisänopeutta käyttöjärjestelmään.

Kaikki onnistuu asetuksista, ja KotiMikron numerossa 16/2022 paljastamme Windowsin 12 asetusta, jotka tekevät tietokoneesta nopeamman hetkessä.

Jos olet KotiMikro-lehden tilaaja, voit ladata artikkelin PDF-version napsauttamalla tätä.

Jos et ole vielä tilaaja, pääset artikkeliin tästä linkistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...